Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Erdek MYO Öğretim Görevlisi Toptaş

Erdek MYO Öğretim Görevlisi Toptaş

?Erdek, turizmde gelenlerin değil, kaçanların peşine düşmeli?

Erdek Meslek Yüksek Okulu(MYO) Öğretim Görevlisi Aytaç Toptaş, Erdek turizminin gelişmesi için ilçede çok iyi bir organizasyon ve koordinasyona gerek bulunduğunu belirtti. Son beş yıldır Erdek MYO´da görev yapan, ancak 27 yıldır turizm sektörünün içinde yer alan Toptaş, ?Erdek turizminde herkes gelenlerin peşinde, aslında Erdek´ten kaçanların peşine düşülmeli? dedi.
İyi bir koordinasyon ve organizasyonun gerçekleşmesi durumunda turizmde m başarının mutlaka yakalanacağına dikkat çeken Toptaş, şu değerlendirmede bulundu:
?Mardin´de, daha önceki yıllarda yılda sadece 38 bin olan turist sayısı bugün, 6 milyona ulaştı. Çünkü, el ele vererek, çok iyi organize olarak, bunu gerçekleştirdiler. Erdek ise turizme günübirlik bir anlayışla yaklaşıyor ve hep gelenlerin peşinde. Oysa, nedenlerini iyi irdeleyerek, Erdek´ten kaçanların peşine düşülmeli. Bu konudaki istatistikler, bir yere gelen turistlerin, memnuniyetlerini iki, memnun kalmayanların ise altı kişiye bildirerek, etkili olduklarını ortaya koyuyor. Yine istatistiklere göre, bir yere, insanların yüzde 43´ü, dost önerisi ile turistik gezi için geliyorlar. Erdek´te, turizmle ilgili hiçbir örgütsel yapı yok. Turizmciler, her şeyi devletten ve belediyeden bekliyorlar. Elbette ki, turizme belediyenin de katkısı gerek ama yetmez. İşletmeciler, turizm konusunda hiçbir ciddi yatırımda, girişimde bulunmuyorlar. Erdek´te çok otel var ama ciddi anlamda otel yok. Turistik otel ve motellerin, her sezon öncesinde çok iyi tadilat ve restorasyon yapmaları gerekiyor. Şaşırıyorum, Erdek´te her turizm sezonunda sular ve elektrikler kesiliyor. Altyapı yetersiz olduğundan sık sık kanalizasyon taşmaları ortaya çıkıyor, otopark sorunu yaşanıyor. Turistik bir yörede, sezon öncesi, bu konularda nasıl olur da önlem alınmaz??
Ülkenin ilk turistik yöresi olan Erdek´in, her geçen gün turizmde kan kaybetmesinin nedenleri arasında, ilçe turizminin, ?deniz-güneş-kum? üçgeninden çıkarılmamasının da bulunduğunu vurgulayan MYO Öğretim Görevlisi Aytaç Toptaş, ?Turizm için yalnızca deniz yetmez. Erdek, turizmde alternatif çeşitlilikler yaratmak zorundadır. Kültür turizmine de yönelmelidir. 

Bugün, Erdek´teki hangi tesiste, ilçenin yöresel yemekleri veriliyor? Kaç tesiste yörenin dansları, geleneksel el ürünleri, turistlerle buluşturuluyor?? diye sordu.
Erdek´in, turizm konusundaki değerleri ve avantajlarını mutlaka gerçekçi biçimde belirlemesi gerektiğinin altını çizen Toptaş, birçok yörede otelciler ve lokantacılar birlikleri, turizm acenteleri bulunduğuna işaret ederken, ?Erdek´te bunların hangisi var?? diye konuştu.
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli