Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdek Turizm Geliştirme Danışmanı Özenen:

Erdek Turizm Geliştirme Danışmanı Özenen:

Erdek, 22-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek ?Erdek Zamanı? isimli festivalin hazırlıklarını sürdürüyor.

Söyleşi: Önder BALIKÇI
Erdek, 22-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında gerçekleşecek ?Erdek Zamanı? isimli festivalin hazırlıklarını sürdürüyor.
Merkezi Bursa´da bulunan ?Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği? Başkanı ve Erdek´in ?Turizm Geliştirme Danışmanı? Arzu Kutucu Özenen, Erdek´te yıllar sonra düzenlenecek festival ile ilgili çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.
Özenen, festival ve Erdek ile ilgili düşüncelerini gazetemize açıkladı. 

Özenen ile söyleşimizi aşağıda sunuyoruz.
                             X      X       X
? Önce, başkanlığını yaptığınız ?Yeşil Valiz? isimli dernekten başlayalım. Derneğiniz ve hedefleri hakkında bilgi verir misiniz?
- ?Yeşil Valiz Sorumlu Turizm Derneği?, 2014 yılından beri, Türkiye´de sorumlu turizm ilkelerinin yayılması ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Sorumlu turizmin amacı, turizmin tüm aktörlerine yerleşik halkın değer ve ihtiyaçlarına saygılı, yerel ekonomiye en üst düzeyde katkı sağlayan, çevreye zarar vermeyen turizm anlayışını benimsetmektir. Her geçen yıl global ekonominin dalgalanmalarına, tabandan gelmeyen hükümet politikalarına dayanamayan küçük çiftçinin evini, tarlasını bırakıp, kente göçmek zorunda kaldığını gözlemliyoruz. Köye köy diyemeyeceğimiz bir politik zihniyete boyun eğmemek için belki de en güzel çare, kırsal turizmdir. Aile çiftçiliğini korumak, yurdumuzun cennet köşelerinin sanayileşmemesi için kırsal turizme, özellikle kayıtlı kadın istihdamı ve kadın girişimciliğini teşvik eden kırsal turizm modellerine büyük destek veriyoruz. Turizm, doğru uygulandığında, çevrenin bilinçli bir şekilde korunmasında, yerel halkların, özellikle de kadınların ekonomik kalkınmasında, hatta barışın sağlıklı uluslararası ilişkiler çerçevesinde sürdürülmesinde büyük rol oynayabilecek bir sektördür. Amacımız, yerli halk adına yaşanacak ve seyyahlar için ziyaret edilecek daha iyi yerler oluşturmaktır. Tabii ki, kesinlikle bu öncelik sırasıyla!
? Erdek Belediyesi ile yolunuz nasıl ve neden buluştu?
- Erdek Belediyesi ile 2016 yılından beri toplum temelli, sorumlu bir turizm stratejisi geliştirmek amacıyla ortak çalışmalar sürdürüyoruz. Başkanımız Mimar Hüseyin Sarı´nın vizyonu ve kararlılığı bizi en başından beri çok etkiledi. Belediye çalışanlarının ise önceki dönemden devreden borçlar ve Büyükşehir Yasası sonrasında azalan gelirler nedeniyle yaşanan sıkıntılara karşın tüm güçleriyle ve yürekten çalışmaları da tüm dünyada anlatılması gereken bir örnek bence. Biz de dernek olarak bu güzel ve anlamlı sinerjiye destek verebilmekten büyük mutluluk duyuyoruz.
? Bu birliktelikteki ilk çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
- İlk çalışmalarımız, Yukarı Yapıcı köyünün kırsal turizm ile tanıştırılması projesi ile başladı. ?Yukarı Yapıcı köyü? diyorum, çünkü, sabah yediğimiz yumurtaya ?kırsal mahalle yumurtası? demediğimize göre, en doğrusu da bu. Amacımız, Yukarı Yapıcı köyünün doğal yaşamına, hayvancılık geleneğine, insanının ve doğasının dokusuna uygun bir turizm şeklini katılımcı bir süreçle bulmaktır.
? Erdek´i tanımaya başladığınızda neler hissettiniz?
- Araştırmalarımız ilerledikçe Erdek´in, inanılmaz potansiyelini idrak etmeye başladık. İtiraf edeyim ki, bir Bursalı olarak bu kadar büyük bir tarihi ve doğal zenginliğe bir saat uzaklıkta yaşadığımın farkında değildim. İstanbul´da yaptığımız anketlerde de insanların ne ulaşım kolaylığı, ne de Erdek´te gerçekleştirebilecekleri hafta sonu aktiviteleri ile ilgili yeterli bilgi ve düşünceleri olmadığını anladık. İki büyük kente bu derece yakın olup, bu kentlere gelen ulusal ve uluslararası turist potansiyelinden yararlanamamak çok üzücü geldi bize. Buna bir de Erdek turizm sektörüne yerleşmiş ?tükenmişlik sendromu?nu da eklerseniz, durumun ciddiyetini daha iyi anlayabilirsiniz.
? Gelelim, festivale. Erdek´te, yıllar önce, ?şenlik? kapsamında etkinlikler gerçekleşmişti. Uzun yıllar sonra Erdek, bir festivale hazırlanıyor. Festival düşüncesi nasıl ortaya çıktı, Arzu hanım?
- Erdek´in tanıtımını, ilçedeki turizm sektörüne motivasyonu sağlamak, alternatif turizm oluşturmak ve sezonu uzatmak, yukarıda dile getirdiğim sorun ve problemlerin üstesinden gelebilmek için plânladığımız stratejinin parçalarıdır. Kaynakların sınırlılığı nedeniyle bir taşla birçok kuş vurmak da önceliklerimizdendi tabii ki. İşte bu nedenle, Erdek´in tüm doğal güzelliklerini bir arada sunabileceğimiz bir festival düzenleme kararı aldık. 22-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında düzenlenecek ?Erdek Zamanı? festivali düşüncesi işte böyle ortaya çıktı.
? Ülkemizde ?festival enflasyonu? var. ?Erdek Zamanı? da böyle sıradan festivaller arasında mı yer alacak, yoksa ?farklı ve ses getirici? mi olacak?
- ?Erdek Zamanı?, içinde inanç, kültür ve doğa turizmini besleyebilecek tüm unsurları barındıran bir festival. Sosyal medyanın çok etkin bir biçimde kullanılacağı festivalin tanıtım sürecinde, Erdek´i, bu unsurlara önem veren seçkin bir turist kitlesinin beğenisine sunarken, komite olarak yürüteceğimiz pazarlama ziyaretleri ile de kültür ve doğa turizmini ön plâna alan butik seyahat acentelerinin ilgisini bölgeye yönlendirmeyi hedefliyoruz. Festivalimiz, Rum Ortodoks Kilisesi´nin, her yıl, Kirazlı Manastırı´nda düzenlediği ayinle zamanlama olarak kesişiyor. Bu avantaj bize, Erdek´in, inanç turizmi açısından ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu göstermemizi sağlayacak. Ayine katılacak Yunan ziyaretçilerin de ilgisini çekebilecek etkinlikler, festival programımızda yer alacak. Köylerin, Erdek turizm haritasının içine katılmaları bizim için büyük önem taşımaktaydı. Bu nedenle Yukarı Yapıcı, Ballıpınar, Hamamlı ve Narlı köylerini de programımıza aldık. Ayrıca festivalin son iki gününde, Erdek merkezinde düzenlenecek köy pazarında tüm köyler, ürünlerini ziyaretçilerle buluşturma olanağı bulacak. Erdek´in yakın tarihine ait gelenekselleşmiş ?Zeytin Güzeli Yarışması?nı da 16 yıl aradan sonra ilk kez festivalimizde yeniden düzenleme şansına sahip olacağız. Yarışma, 24 Ağustos´ta, doğuş yeri Ocaklar´da festival ziyaretçileri ile buluşacak.
? Festivalin nasıl olması gerektiği konusunda ne gibi araştırmalarınız oldu:
- Festival programını belirlemeden önce Erdek ve yöresindeki tüm sivil toplum kuruluşlarını davet ederek görüşlerini aldık. Çocuklara yönelik etkinlikleri belirlemek için ilkokul ve ortaokullarda, ?Benim festivalim? isimli bir resim yarışması başlattık. Şu düşüncenin benimsenmesini çok önemsiyoruz. Bu festival, sadece belediyenin değil, tüm Erdek halkınındır. Şu ana dek ilgi ve destek umut verici. Çok okunduğunu bildiğim gazeteniz aracılığıyla da bir kez daha çağrıda bulunmak isterim. Her çeşit düşünce, katkı, eleştiri, uyarı bizim için çok önemlidir. Festival, çok eğlenceli, bölgeye çok şey katan bir aktivite ama bence festivale hazırlık süreci daha da öğretici, birleştirici ve geliştirici. ?Erdek Zamanı? ile tüm Türkiye´nin yaşayacağı bir ilk de var. Festivalimiz, Türkiye´de telefonlarımıza indireceğimiz bir mobil uygulamayla yönetilecek ilk festival olacak. Temmuzun başında bu mobil uygulamayı bir basın toplantısı ile tanıtacağız. Bu uygulama, festivalin ziyaretçi memnuniyetini en üst düzeyde sağlayacak şekilde yönetilmesini sağlayacağı kadar, festivalin yerele getirdiği ekonomik katkıyı da rakamsal olarak ifade etmemizi sağlayacak. ?Erdek Zamanı? festivalinin tüm festival ve organizasyonlarına örnek olabilecek bir çevre politikası var. Bu da, yine kısa süre içinde açıklayacağımız konulardan. Kısacası şunu söyleyebilirim ki, ?Erdek Zamanı?, pek çok açıdan uzun süre konuşulacak bir festival olacak. Hedefimiz, bu festivalle uluslararası ödüllere başvurarak Erdek´in adını dünyada duyurmaktır.?
? Teşekkür ediyor, başarılar diliyoruz, Arzu hanım.
- Derneğimizi ve ?Erdek Zamanı? festivalini tanıtmak adına bize şans verdiğiniz için ben teşekkür ederim. Festival hazırlıklarında derin Erdek bilginizden oldukça fazla yararlanacağımı umut ediyorum. Sizi de artık festival komitesi üyelerimizden biri olarak görüyorum.



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli