Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Erdek Zeytin Kooperatifi´nde olağanüstü genel kurul

Erdek Zeytin Kooperatifi´nde olağanüstü genel kurul

Üç gündem maddesi karara bağlandı

Marmarabirlik´e bağlı 162 sayılı Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin olağanüstü genel kurulu yapıldı. Recep Eren´in divan başkanlığı, İbrahim Sevim ve Nimet Kalafat´ın yazmanlıklarında gerçekleşen genel kurulda açış konuşmasını belediye ve kooperatif başkanı Hüseyin Sarı yaptı. Sarı, konuşmasında, gündem maddeleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Ülkemizin zor bir dönemden geçtiğine dikkati çeken Sarı, "Bugünlerin geride kalacağına, ülkemizin yine barış ve kardeşlik ortamında yaşayacağı günlerin geleceğine inanıyor, şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum" dedi.

Ardından, üç gündem maddesinin görüşülmesine geçildi. Buna göre, zeytin alım kampanyalarında, eski köy, şimdiki kırsal mahallelerdeki ortaklardan kesilen zeytin nakliye bedellerinin, 2015/2016 zeytin alım kampanyasından başlayarak kaldırılması, Güney Marmara Zeytin Zararlıları Mücadele Birliği´nce, Erdek ve yöresindeki 50 bin hektarlık alanda yapılan ilaçlamanın binde 5´lik bedelinin kaldırılarak alınmaması, 01.03.2015 tarihinde gerçekleşen yönetim kurulu devir teslim sayımında kayıtlarla fiili durum arasında eksik olarak tespit edilen 10.813 adet zeytin taşıma kasası ve kullanım özelliğini kaybetmiş demirbaşların, muhasebe kayıtlarından düşülmesi oybirliğiyle kabul edildi. Erdek Kooperatifi´nin, % 50 oranında, kırsal mahallelerdeki ortaklarından % 50, merkezdeki ortaklarından % 50 oranında zeytin aldığı bildirildi.

Marmarabirlik temsilcisi Mustafa İlgen, birliğin eski başkanı Refi Taviloğlu ve 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin önceki başkanı Hüseyin Durak´ın da hazır bulunduğu genel kurulda son olarak belediye ve kooperatif başkanı Hüseyin Sarı, konuşmasında sistemi eleştirirken, şunları söyledi:

"Marmarabirlik´e bağlı 8 kooperatifin, özellikle ara yıllarda zarar ettiğini görüyoruz. Buna Erdek Kooperatifi de dahil. Bunun en önemli nedeni, Marmarabirlik´in, kendisine bağlı kooperatiflerden, zeytin için % 10 faiz ve kullanılan binaları için kira almasıdır. Eğer kooperatifler zarar ediyor ve batıyorsa, bu uygulamanın payı büyüktür. Yaptığımız incelemeye göre, Marmarabirlik, ara yıllardaki satışları sırasında, kooperatiflerdeki sarnıçlardan alarak sattığı ürünler konusunda, her kooperatife adaletli davranmak zorundadır. Birinden % 40, diğerinden % 80 oranında zeytin alarak satarsa, az zeytin aldığı kooperatiflerin sarnıçlarındaki zeytinin bozulması kaçınılmazdır."
Divan başkanı Recep Eren, kooperatiflerin zarar etmemesi gerektiğine dikkati çekerken, Marmarabirlik´in eski başkanı Refi Taviloğlu ise şöyle konuştu:

"Yönetimleri, o günkü ortam ve koşullarına göre eleştirmeli ve değerlendirmeliyiz. Birlik ve kooperatfler içn son olarak çıkarılan yeniden yapılandırma yasasına göre, kooperatiflerin güçlendirilmesi yerine tüm yetkilerin birlik yönetimlerine verilmesi doğru olmadı. Ancak, her şeye karşın Marmarabirlik´in önünü açık görüyorum. Yeter ki siz ortaklar olarak kooperatifinize sahip çıkın. Çünkü, asıl güçlenme buradan başlar. Şu andaki Erdek Kooperatifi´nin de ehil ve güvenilir ellerde bulunduğuna inanıyorum."
Marmarabirlik temsilcisi Mustafa İlgen de konuşmasında, birlikçe, kooperatif bina ve tesislerinden alınan kiraların yasal olduğunu vurgularken, "Kaldı ki, kooperatiflerden, en düşük oranda faiz alınıyor. Ancak bu faizin, biraz daha düşürüle bileceğini düşünüyorum" dedi.

İlgen, ortakların, kooperatife zeytinlerini seçerek getirmelerini isterken, "Unutmayın ki, karışık olarak getirdiğiniz zeytin, alt kalibreden alınır. Bu nedenle hem siz, hem de kooperatifiniz zarara uğrar" diye konuştu.
Haber : Önder Balıkçı

/resimler/2015-9/15/1609404028644.jpg



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı