Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nden yeni girişim

Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nden yeni girişim

Çalışma alanlarına Kapıdağ ürünleri de alınmak isteniyor

S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin olağan mali genel kurulunda kooperatifin çalışma alanı içine zeytin ve zeytinyağının yanı sıra Kapıdağ´da yetişen çeşitli ürünlerin de alınması için yönetim kuruluna yetki verildi.
Genel kurulda konuyla ilgili bilgi veren kooperatif ve Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, şunları söyledi:
?Kapıdağ´da, 1 milyon zeytin ağacından yılda yaklaşık 4,5-5 milyon kilo rekolte elde ediyoruz. Bu alım döneminde 22 milyon lira değerinde zeytin ürünü aldık. Kapıdağ´da, 2 milyon 100 bin adet fıstık çamı ağacı var. Bunlardan ağaç başı 20-30 kilo verim alınıyor. Bu ürünü işlenmeden sattığınızda bile yaklaşık 2 milyon lira gelir elde edersiniz. Kapıdağ´daki fıstık çamını işlemeden, ham kaynak olarak bile değerlendirirseniz, 157 milyon 500 bin liralık bir kazanç sağlarsınız. 

Yine, Kapıdağ´da, 2 milyon adet kestane ve 1 milyon adet ıhlamur ağacı bulunuyor. Ülkemizde ıhlamurun kilosu hâlen 180 liradan satılıyor. Ayrıca, kırmızı soğanımız var. Defne, Kapıdağ´da bol miktarda yetişiyor. Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinden aldığımız bilgiye göre, 2013 yılı verileri baz alındığında, Kapıdağ´da, işlenmeden, ham olarak satılsa bile yıllık yaklaşık 950 bin liralık orman ürünleri geliri bulunuyor. Kapıdağ´ın 25 noktasında alım yapan kooperatifimiz, bu orman ürünlerini de alarak değerlendirebilir.?
MURAT ÇOLAK KONUŞUYOR
Bu arada, ortaklardan, MHP İlçe Başkanı Murat Çolak, konuyla ilgili olarak, çekincelerini dile getirirken, şunları söyledi:
?Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve orman kanunları yönetmenliğinde aynen şu ifade kullanılıyor; Bölgede kurulu herhangi bir kooperatif veya böyle bir sivil toplum kuruluşu yoksa tüm orman ürünleri bölgede ikamet ettiğini belgelerle ispat eden insanlara dağıtılır diyor. Peki 3 sene sonra tamamen büyükşehir yasasına geçildiğinde, tüm orman ürünleri, Orman İşletme Şefliğinin açtığı ihalelerle ihaleye çıkarılacak. Bu şekilde bölgede yaşayan vatandaşlarımızın hakkı ne olacak? Onlara orman ürünlerinden elde edecekleri gelir hakkı verilebilecek mi? Çok yüksek bir ihtimalle oluşacak yasalar gereği onlara bu hakları verilemeyecek. Bunun için bölgede acil olarak bir Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulması gerekiyor. Tabii hali hazırda çok büyük bir birliğe bağlı 162 Sayılı Zeytin Tarım Satış Kooperatifimiz var ancak, orman ürünleri satışı hakkında kooperatifimizin bağlı olduğu üst birlik Marmarabirlik´in ürün yelpazesinde orman ürünleri satışı bulunmuyor. Önce orman ürünlerinin satışı için birlik ana sözleşme kanununa girmesi daha sonra ise bakanlar kurulu tarafından onaylanması gerekecek. Bu prosedürler üç yıl içerisinde yetişebilecek mi? Bilmiyorum. Ancak şunu çok iyi biliyorum ki, biz bu orman köylerimizde ayrı ayrı olarak Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurarsak ve bunların en başına da Marmarabirlik gibi bir üst birlik oluşturabilirsek, Marmarabirlik´in de bu şekilde üst birliğimize kar ortağı veya iktisadi işletme ortaklığı gibi ortak olabilme olasılığı bulunuyor. Bana bu fikir daha mantıklı gibi geliyor.?
Konuşmaların ardından, 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin ana sözleşmesinde yer alan, ?Kooperatif, zeytin ve zeytinyağı üretimi ve satışı ile uğraşır? maddesine, kooperatifin uğraşma alanlarına Kapıdağ´daki orman ürünlerinin de eklenmesi, bu konuda Marmarabirlik ve Bakanlık yetkilileriyle görüşülerek, hukuksal zemin oluşturulması için kooperatif yönetim kuruluna yetki verilmesi oybirliğiyle kabul edildi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli