Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör:

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör:

?Zeytinyağına 2 türlü KDV uygulaması yanlışından geri dönülmeli?

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, Ege İhracatçılar Birliği toplantısında görüşülen, zeytinyağı tüketiminin arttırılması için KDV oranının % 1´e indirilmesi teklifine destek verdi.
Bakkaliye toptancılarında, zeytinyağında aslında halen % 1 KDV uygulandığını hatırlatan Özgör, % 1 KDV´nin satmak için alım satım sırasında uygulandığını tüketiciye satış sırasında ise % 8 uygulandığına dikkat çekti.
Zeytinyağında iki tür KDV uygulamasının doğrudan Erdek´i ilgilendirmediğini ifade eden Özgör, ?Ama eğer Erdek´te perakende zeytinyağı satan işyerleri varsa ki var, doğrudan ilgilendiriyor. Çünkü KDV kanununa göre zeytinyağında toptan satış yani fabrikadan toptancıya veya perakendeci esnafa satışlarda KDV % 1 olurken perakende satışlarda yani tüketmek için alan tüketiciye % 8 uygulanıyor. Erdekli zeytinyağı satan perakendeci esnaf da tüketiciye sattıkları zeytinyağı için % 8 KDV uygulayarak satmak mecburiyetinde.? dedi.

Ege İhracatçılar Birliği´nin zeytinyağında KDV´nin % 1´e düşürülmesini isterken herhalde perakende satışta uygulanan % 8 KDV´yi kastettiğini belirten Özgör, ?Birliğin bu açıklaması doğrudur. Bir çeşide 2 tür KDV mi uygulanır? Satarken başka yerken başka, her işimiz gibi bu uygulamada çok saçma. Sadece zeytinyağı olsa neyse, hem % 1, hem % 8 uygulanan buğday, bulgur, arpa, mısır, yulaf, çavdar, darı, çeltik, pirinç, soya, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru bakla, nohut, mercimek, patates, kuru soğan, sarımsak, zeytin, zeytinyağı, küçük ve büyükbaş hayvanlar (arılar dahil) gibi gıda ürünleri de var.? diye konuştu.
Haber: Erdem Özcan



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli