Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdek Balıkçılar Derneği Başkanı Ali Demiray:

Erdek Balıkçılar Derneği Başkanı Ali Demiray:

"Erdek Körfezi`ne 2011 yılında atılan yapay resifler gömüldü"

Söyleşi :
Önder BALIKÇI-Taygun ERTAN
Bugünkü konuğumuz, 1968 yılında kurulan Erdek Balıkçılar Derneği`nin başkanlığını altı yıldır yürüten Ali Demiray. Başkan Demiray ile Erdek Körfezi`nin ve balıkçı esnafının durumlarını görüştük.
X X X
* Önce Erdek Körfezi ve Ocaklar bölgesine, 1 Temmuz 2011`de atılan yapay resiflerden başlayalım. Toplam 600 yapay resif atılmıştı. Denizdeki balık popülasyonuna yararı oldu mu, sizce?
- Bana göre Erdek Körfezi için hayır! Ocaklar`ı bilemem. Çünkü, Erdek Belediyesi`nin o dönemde birlikte çalıştığı Ege Üniversitesi`nin, Erdek Körfezi`ne atılan yapay resifler için zemin etüdünü doğru yapmadığını düşüyorum. Bu bölgede dalan balıkçı arkadaşlarımız ve dalgıçlar, atılan resiflerin gömüldüğünü söylüyor. Oysa o resifler, balıklar için doğal bir yaşam alanı olacaktı.
* Erdek`te ruhsatlı kaç balıkçı var?
- Ruhsatlı 40 balıkçımız, 2 gırgır, 3-4 adet 10 metrelik teknemiz bulunuyor. Geri kalan diğer tekneler ise 6-6,5 metre arasında değişiyor. Yani, balıkçı esnafımızın, geçimlerini günlük sağlayan küçük esnaf olduğunu söyleyebilirim.
* Bu yılki balık sezonu nasıl geçiyor, sayın Demiray?
- Çok iyi geçtiğini söyleyemem. Ancak bu yıl lüfer ve çinekop, önceki yıllara göre çok daha bol çıkıyor, Erdek Körfezi`nde.
* Trol var mı, trol?
- Var tabii ki. Karşıyaka bölgesi başta olmak üzere hâlen trol yapan balıkçılar var. Denetimler yetersiz. Verilen cezalar caydırıcı değil. Sahil Güvenlik, yasalara göre ancak suç üstü yapınca ceza uygulayabiliyor. Aslında trol, tüm Marmara Denizi`nde yasak ama yasağa uymayanlar çok fazla.
* Erdek balıkçı esnafının önemli sorunları nelerdir?
- Elbette ki birçok sorunu var ama en önemlisi, barınaksızlık. Lodos estiği günlerde balıkçı esnafımız, neredeyse sabaha kadar teknesinin başında nöbet tutuyor, denizin, teknesinin alıp götüreceği endişesiyle. Yani Erdek`e öncelikle barınak kazandırılmalı.
* Derneğinizin kaç üyesi var?
- 1968 yılında kurulan derneğimizin 56 üyesi var. Ancak önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğimiz genel kurulumuzda, derneğimizi kapatarak, iki yıl önce yine benim başkanlığımda kurduğumuz ve şu anda 28 üyesi bulunan kooperatifimizin bünyesi altında toplanacağız.
* Neden bu değişikliğe gerek duyuyorsunuz?
- Derneklerin yaptırım gücü yok. Bu nedenle üyelerinin sorunlarını çözmesi de mümkün olmuyor. Oysa kooperatifçiliğin, başta siyasiler üzerinde olmak üzere kurum ve kuruluşlar üzerinde ağırlığı çok fazla. Kooperatif çatısı altında esnafımızın sorunlarının çözümü yolunda daha etkili olacağımızı düşünüyorum.



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli