Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Erdek Belediye Meclisde bütçe maratonu

Erdek Belediye Meclisde bütçe maratonu

Erdek Belediyesi 2010 mali yılı bütçesi 27 milyon 76 bin 730 lira olarak belirlendi. Kasım ayı Belediye Meclis toplantısının en önemli gündem konusu, Erdek Belediyesi'nin 2010 mali yılı bütçesinin görüşülmesiydi.

Erdek Belediyesi 2010 mali yılı bütçesi 27 milyon 76 bin 730 lira olarak belirlendi.

Kasım ayı Belediye Meclis toplantısının en önemli gündem konusu, Erdek Belediyesi'nin 2010 mali yılı bütçesinin görüşülmesiydi.

Erdek Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Hüseyin Aysan'ın başkanlığında Kasım ayı olağan toplantısının birincisi hafta ortasında yapıldı. CHP'li 8, AK Partili 6 üyenin hazır bulunduğu toplantıda CHP'li üye M. Ali Yağcı katılmadı.

Açılış, yoklama ve saygı duruşunun ardından 2 ek olmak üzere toplam 8 gündem konusunun yer aldığı konuların görüşülmesine geçildi.

Gündemin 1. konusu; İlçemiz Atatürk Mahallesi Kızarandere Mevkii'nde bir parselin, bahçe mesafesinin belirlenmesiydi. Bu konu üyelerin oy birliğiyle imar komisyonuna gönderildi.

Gündemin 2. maddesinde; H.paşa Mahallesi'nde otopark sahası üzerine yapılan sağlık tesisinin bulunduğu alanın tapu üzerinde tescil edilebilmesi için  Belediye sağlık alanı” şeklindeki plan değişikliği önerisi, oy birliğiyle kabul edildi.

3. madde de; Halitpaşa Mahallesi'nde belediyeye ait bir arsa üzerine hayırsever Doktor Nilüfer Uman'ın, tüm giderleri kendisi tarafından karşılanarak yapılan sağlık ocağı tesisinin sadece sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere belediyeye yaptığı başvurusu vardı. Bu tesisin, Erdek Belediyesi Dr. Nilüfer Uman Sağlık Ocağı olarak isimlendirilmesi üyelerin oy birliğiyle kabul edildi.

Belediyenin 2010 mali yılı bütçe görüşmelerinin bulunduğu 4. maddeye geçildiğinde söz alan Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, belediyenin tahminlerden öte gerçeğe yakın bir bütçe planlaması yapabilmek için belediye bünyesindeki tüm birimlerle birlikte çalışıp, gerçeğe yakın bir bütçe planlamasının oluşturulduğunu söyledi.

2010 mali yılı bütçesinin öncelikli ihtiyaçlara göre hazırlandığını dile getiren Başkan Aysan, Erdek Belediyesi'nin 2010 mali yılı tahmini bütçe rakamlarını sinevizyon görüntüleri eşliğinde üyelere anlattı.

2010 yılı bütçesinin 25 milyon 76 bin 730 TL olarak belirlendiğini söyleyen Aysan, faiz giderlerini 800 bin lira olarak belirledikleri bütçenin; % 20'sinin yatırıma, % 37'sinin de personel giderleri için harcanacağını duyurdu.

Bütçede yer alan tahmini, gider-gelir rakamlarını tek tek ayrıntılarıyla anlatmasını sürdüren Aysan, bu gündem maddesinin Plan ve Bütçe Komisyonuna gönderilmesini istedi. Bu madde incelenmek üzere üyelerin oybirliğiyle komisyona havale edildi.

5. madde de; 2009 yılı gelirler tarifesinin görüşülmesi yer alıyordu. Bu madde de incelenmek üzere üyelerin oybirliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.

Gündemin 6. maddesinde; Erdek Belediyesi'nin 9 Eylül 2007-13 Mart 2009 tarihleri arasındaki hesap trafiğini inceleyen İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Kontrolörlüğü'ne bağlı iki müfettişin hazırladığı   Denetim Raporu”nda yer alan toplam 1 milyon 126 bin 949 lira paranın sorumlulardan tazmin edilmesi hükümlerinin görüşülmesi bulunuyordu.

Belediye Başkanı Aysan, müfettiş raporlarının birer örneğinin meclis üyelerine sunulmasını sağladıktan sonra, denetime tabi Erdek Belediyespor Kulübü Derneğine belediye bütçesinden nakdi olarak 1 milyon 102 bin 846 lira, Dotes Derin Temel Sistemleri İnş.San.ve Tic.Ltd.Şirketine yaptığı iş karşılığı verilen 100 bin liralık çekin vadesinde ödenmediği, adı geçen şirketin Erdek Belediyesi'ni icraya verdiği, bu ödeme için 17 bin 297 lira icra masrafları, 6 bin 805 lira gecikme faizi olmak üzere toplam 24 bin 103 lira belediye kasasından fazla ödemede bulunulduğunu tespit eden müfettişlerin bu tespiti, raporlarında belirttiğini üyelere aktarıp, İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin raporuna göre; 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun, belediyenin giderleri 60. maddesinde sayılmıştır. Bu giderler arasında icra masrafları ve gecikme faizinin ödeneceğine dair bir hüküm yoktur. 5018 Sayılı Kanun'un 71. maddesinde; ‘Kamu zararı, mevzuata aykırı karar, işlem, eylem veya ihmal sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksiltmeye neden olunmasıdır'. Kamu zararının belirlenmesinde; Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması, kontrol, denetim, inceleme, kesin hükme bağlama veya yargılama sonucunda tespit edilen kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte ilgililerden tahsil edilir. Kamu zararlarının faizi hesaplanarak kanuni faizi ile birlikte üst yönetici konumundaki eski belediye başkanı Hüseyin Sarı ile raporda isimleri belirtilen ödeme evraklarını imzalayan gerçekleştirme yetkilisi , harcama yetkilisi ile muhasebe yetkilisi memurlardan tahsilinin yapılması gerekiyor” dedi.

Müfettiş raporuyla kayıt altına alınıp Erdek Belediyesi tarafından yapılan fazla ödemelerin sorumlulardan tahsil edilmesi veya kaldırılması teklifini başkan Aysan, üyelerin oylarına sundu. Belediye Başkanı Aysan ve AK Partili 6 meclis üyesi, fazladan yapılan ödemelerin sorumlulardan tahsil edilmesi yönünde oy kullanırken, CHP'li 8 üye tahsil edilmemesi yönünde oy kullandı.

Bu oylama sonucu, tazminat rakamlarının oy çokluğuyla sorumlulardan tahsil edilmemesine karar verildi.

Gündemin ek 1'ci maddesi, H.Paşa Mahallesi'nde kayıtlı bir parselin arka bahçe mesafesinin belirlenmesiydi. Bu konu komisyonda görüşülmek üzere üyelerin oybirliğiyle imar komisyonuna gönderildi.

CHP'liler, 2007 yılında belediyece ihalesi yapılan 610 ton inşaat demirleri hakkında bilgi edinebilmek için bu konunun toplantının Ek 2'ci maddesi olarak gündeme alınması önergesi verdi. Önerge, AK Partili üyelerin ret oyuna karşılık CHP'li üyelerce kabul edildi.

Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, sahibi bulunduğu Aysan İnşaat Malzemeleri Ticaret Limited Şirketiyle, belediye arasında yaşanan sorunun yargıya intikal ettiğini, bu konuda en doğru kararın yüce yargı tarafından verileceğini üyelere aktardı.

Başkan Aysan'ın, konunun yargıda olduğunu açıklamasına rağmen, bu konuyla ilgili meclisi yine de bilgilendirmeye çalıştığı görüldü. Kooperatif inşaatları için belediyenin demir alım ihalesi yaptığını, ancak ilgili müteahhit firmanın demir alımından vazgeçtiğini daha sonra, belediyenin kendisinden kısım kısım demir ve hazır beton almaya devam ettiğini hatırlatan Aysan, konuşmasını şöyle sürdürdü: Aysan Limited Şirketi Güney Marmara'nın güzide bir firmasıdır. Aysan Limited Şirketi, daha önceleri belediye için elinden geleni yapmıştır, yarında elinden geleni yapmaya devam edecektir. Benden inşaat demiri alındığı gibi, hazır betonda alınıp mahsup ediliyordu. İsmim Erdek Belediye Başkanlığı adaylığında geçince, benden demir talebinde bulunuldu. Konu şu an yargıda olup, mahkeme karar verdiğinde sizlerde bilgileneceksiniz. Bu hususta hukuki sürecin sona ermesi gerekiyor. Belediyenin mali sorunu 100 bin, 200 bin lira ile çözülse, inanın ben Hüseyin Aysan olarak bu parayı belediyeye bağışlarım.” dedi.

CHP'li meclis üyesi M. Ali Kılıç, belediye başkanını enkaz edebiyatı yapmakla ve devamlı bir şekilde belediyenin borç konusunu önlerine getirdiği şikayetinde bulunup, 51 milyonun büyük bölümünün kamuya, özel sektöre olan borcun 5-6 milyon civarında olduğunu ileri sürdü.

Belediyenin 2008 yılı tahsilatın az düzeyde olduğunu kabul ettiğini ifade eden Kılıç, Belediye olarak borçluların üzerine gidilememesinin asıl nedeni vatandaşın yaşadığı mali kriz olmuştur. Bizim dönemimizde Seyitgazi Eğlence Merkezi yapılmıştır. Burasının yapılması şarttı. Küçücük ilçemizin tanıtımı için Uluslar arası Triahtlon Şampiyonası yapıldı. Belediyeler para biriktirme kuruluşları değildir” dedi.

Başkan Aysan, eski dönemi savunan meclis üyelerine hitaben, sizler kendi bütçeniz yani yıllık gelirinizin birkaç katı bankalara borçlanın, sizlerle ondan sonra konuşalım. Eğer insanlar kendi bütçelerinin üzerinde borçlanmaktan çekiniyorsa, belediye gibi kurumun başında bulunanların bu kurumu bütçesinin çok üzerinde borçlandırma hakkını nereden buldu? bu kurumlara yazık günah değil mi? bakınız geçen dönem 5 ay, şimdi ise biz personelimize maaş ödeyemiyoruz şeklinde sözlerine devam edip devamında şunları söyledi:

  2010 yılı bütçesinde tahmini 800 bin lira gibi faiz giderine yer verdik. Ben sizlerden bana bunu sormanızı beklerdim. Bu faiz gideri bizim eserimiz değil. Tutturabileceğimiz bütçe rakamlarını oluşturma gayreti içinde olduk. Bir şeyi yaparken önceden planlayıp yapmak önemli. Herkesin ayağını yorgana göre uzatması gerekiyor. Nasıl ki bizler kendi işlerimiz için dikkat ediyorsak, belediyelerin de hayalci zihniyetlerden uzaklaşması lazım. Seyitgazi'deki taş duvarcıya 1 milyon, müzik sistemcisine 900 bin, tenteciye 150 bin lira borcunuz olursa o zaman o tesisi niye yaptınız?

Erdek'te tek spor kulübü varken, ikincisini kurarsanız, çimlere, tribünlere, palmiyelere borcunuzu arttırırsanız bu hataları Erdek halkı ödemek zorunda kalır.

Paramız yok, faiz ödüyoruz. Peki, nereden çıkacak bu faiz ödemeleri. Seçimlerden önce 5 aydır maaş verilemezken 5,5 milyon liralık çek kesilmiş.

Öncelikli işimiz Erdek'se, önce bütçemizi, borcumuzu, alacağımızı konuşmamız lazımdı. Amacımız, kişileri suçlamak değil, geçmişte yapılan yanlışlıklar varsa bunları ortaya koymak. Kimlere ne ödemeler yapılmış? bunları sizlere ileride tek tek sunacağım.

Sayın M.Ali Kılıç imzalı 100 bin lira çek kesilmiş. Bu meblağ tek kalemde nasıl ödenebilir? Ben bu parayı tek kalemde ödeyebilsem, belediyenin borçu yok demektir. Bu durumda bu rakam tek kalemde nasıl ödenebilir?

Bizim 36 ay boyunca geleceğimiz maalesef ipotek altına alınmış, doğru olan alınmaması lazımdı. İpotek altına alınmamış olsaydık, İller Bankası'ndan her ay gelecek 180, 200 bin lira parayla personelime maaşlarını öderdim. Kanun, spor kulüplerine nakti yardım yapamazsın diyor. Spor kulüplerine destek olunmalı ama kanunların tanıdığı ölçülerde olmalı.

Yapılan yanlış uygulamalar neticesinde, personelimiz para alamadığı gibi sosyal yardımlarda da bulunamıyoruz. Kapıma her gün akın akın belediyeden alacaklı olanlar gelirse, ben ilçeme hizmet etmek için ne zaman çalışacağım?

Devletimiz, geçmişte olduğu gibi bugünde maaş ödemelerini sağlıklı bir şekilde yapabiliyorsa, belediye olarak bizimde ödemelerimizi sağlıklı bir şekilde yapabilmemiz lazımdı. Ancak biz ödeyemiyoruz, çünkü çok fazla borçlanılmış. Acı ama gerçek Erdek Belediyesi'nin tekerleği dönmüyor..dönmüyor…

Israrla söylüyorum, geçmiş dönemi savunan varsa, kendi bütçesinin yani yıllık gelirinin birkaç katı bankalara borçlansın ondan sonra konuşalım.

Belediyelerin borçları, belediye başkanlarınca ödensin kanunu olsa belediyeler bu kadar borçlandırılabilir mi?

Karşılaştığımız tabloya göre, yatırımlara, harcamalara çok dikkat ederek işimize bakacağız.” dedi.

Belediye meclisinin Kasım ayı toplantısının ikincisi 16 Kasım Pazartesi günü yapılacak. Haber: Kemal Şekerci



Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false