Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Erdek Belediyesi, Düzlere ilgisiz

Erdek Belediyesi, Düzlere ilgisiz

Burası, Erdek ilçesine bağlı Düzler Mahallesinde, Çınaraltı Gazinosunun yanındaki sahile bakan bir bölge. Hemen yanında, yaz aylarında piknik mekanı olan Edincik Körfezi yer alıyor

Burası, Erdek ilçesine bağlı Düzler Mahallesi`nde, Çınaraltı Gazinosu`nun yanındaki sahile bakan bir bölge. Hemen yanında, yaz aylarında piknik mekanı olan Edincik Körfezi yer alıyor. Bölgede, yaz aylarında bahçeli, küçük bir evde yaşayan üç çevre gönüllüsü, yıllardır büyük bir uğraş içinde, Bandırma-Erdek karayolunun orta refüjüne ve sahil bandına, kendi olanakları ve çabalarıyla akasya, iğde, ceviz, incir, dut, gül, zakkum ve çam fidanları dikerek, bunları korumaya çalışıyor. Edincik doğumlu olup, 61 yaşında bulunan Halil Özalanyalı, ablası, 63 yaşındaki emekli öğretmen Gönül Demiray ve eşi, Erdek Belediyesi`nden emekli, 70 yaşındaki İsmail Demiray, yıllardır kendilerini, bu bölgenin ağaçlanması ve yeşillenmesine adamışlar. Halil Özalanyalı, "Bu bölgeye yıllardır her çeşit fidanı dikiyor, evimizden getirdiğimiz kova kova sularla fidanlara can vermeye çalışıyoruz ama başta Erdek Belediyesi olmak üzere hiç kimsenin, bu çabamıza destek vermemesine üzülüyoruz" dedi. Özalanyalı, 30 yıl önce denize yakın bölgeye diktiği akasya ağacı başta olmak üzere bazı ağaçların büyüdüğünü, bölgeye gelen vatandaşların, bu ağaçların altında piknik yaptıklarını görmenin mutluluğunu yaşadığını vurgularken, şunları söyledi:  
"Yıllardır bu bölgeye, elime hangi fidan geçerse hemen dikiyorum. Ancak bölgeye piknik için gelenler, bu fidanları korumadıkları gibi kırıyorlar. Erdek Belediyesi ise bölgeyle hiç ilgilenmiyor. Belediye, diktiğimiz bu fidanları arada bir de olsa sulasa razıyız. Çünkü, bizim kovalarla sulamaya çalışmamız yetersiz kalıyor. Bu nedenle fidanların dikili bulunduğu bölgedeki topraklar farelerce delik deşik edildi. Bölge, fare yatağı durumuna geldi."
1985-1996 yılları arasında Erdek Belediyesi`nde, çeşitli kademelerde görev yapıp, bu kurumdan emekliye ayrılan İsmail Demiray da dertli. Bölgeyi güzelleştirip, yeşillendirmek amacıyla kendi olanaklarıyla ve özveriyle harcadıkları çabaya ilgisiz kalan Hüseyin Aysan`ın başkanlığındaki Erdek Belediyesi`ne öfkeli. 4,5 yıldır bölgeye, Erdek Belediyesi`nin uğramadığına dikkati çeken İsmail Demiray, şöyle konuştu:
"4,5 yıldır Erdek Belediyesi`ne gidiyor, zaman zaman zabıta, zaman zaman da su işleri yetkililerine rica ediyorum. `Ne olur, bu bölgeyi arada bir de olsa sulayın` diyorum. Sanki duvara konuşuyorum. Hiç ilgilenmiyorlar. Hüseyin Sarı`nın başkanlık döneminde burası sık sık sulanırdı. Şimdi bırakın sulamayı, bölgeyi pislik götürüyor. Belediyenin umurunda değil!"
Her yıl, yaz ve sonbahar döneminde 4-5 ay kaldıkları bu bölgedeki evlerinde çevreyi güzelleştirmek ve daha da yaşanılır duruma getirmek için harcadıkları çabaya vatandaşların da, Erdek Belediyesi`nin de sahip çıkmamasının üzüntüsünü yüreklerinde duyduklarını vurgulayan emekli öğretmen Gönül Demiray da, "Çevre, doğa ne yazık ki kimsenin umurunda değil! Bu kavramlar sadece lafta kalıyor" diye konuştu.
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı