Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Erdek DPden Demokrasi şehitlerini anma mesajı

Erdek DPden Demokrasi şehitlerini anma mesajı

Demokrat Parti, Demokrasi şehitlerinin 49. yıldönümünde anma mesajı yayımladı. Demokrat Parti Erdek İlçe Teşkilatı Başbakan Adnan Menderes, Bakanları F. Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkanın ölümlerinin 49. yıldönümünde rahmet ve saygıyla andı.

Demokrat Parti, Demokrasi şehitlerinin 49. yıldönümünde anma mesajı yayımladı.
Demokrat Parti Erdek İlçe Teşkilatı Başbakan Adnan Menderes, Bakanları F. Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan`ın ölümlerinin 49. yıldönümünde rahmet ve saygıyla andı.
Demokrat Parti Erdek İlçe Teşkilatının, "1950-1960 yılları arasında partimizin genel başkanlığını yapan 27 Mayıs 1960 askeri darbesinden sonra Yassıada  mahkemelerinde yargılanarak idam edilen Demokrat Parti iktidarının  Başbakanı Merhum Adnan Menderes ile Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan`ı vefatlarının 49. yılında rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz" şeklinde başlayan mesajın devamında şu ifadelere yer verildi: "Bilindiği gibi, 27 Mayıs darbesinden sonra Yassıada`da kurulan Yüksek Adalet Divanı, başta 3. Cumhurbaşkanımız Celâl Bayar olmak üzere Demokrat Parti iktidarının başbakanı Adnan Menderes ile 13 arkadaşının idamına karar vermişti. 27 Mayıs darbesini yapan Milli Birlik Komitesi, rahmetli Menderes, Zorlu ve Polatkan`ın idam kararlarını oybirliği ile onaylamış, 3.Cumhurbaşkanımız Celâl Bayar ise, Türk Ceza Kanunu  gereğince 65 yaşını doldurduğu için idamdan kurtulmuştu. Yüksek Adalet Divanı`nın 15 Eylül 1961 tarihinde kararını açıklaması sonrasında 16 Eylül 1961 günü  Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Maliye Bakanı Hasan Polatkan`ın idam hükümleri infaz edilmiş, kararın açıklandığı gün hasta olan Başbakan Adnan Menderes`in idam hükmü ise, 17 Eylül 1961 günü     yerine getirilmişti. Türk demokrasi tarihinin yüzkarası olan bu infazların üzerinden yarım asır geçmesine rağmen yaşanan trajedi asla unutulmuyor, üstelik her geçen gün bu kararı verenlere karşı nefrete dönüşüyor. Demokrasiye gönül verenlerin sesi olarak  şehitlerimizi  vefatlarının 49. yılında rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz".

Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı