Bugün, 7 Mayıs 2024 Salı

Erdek kurtuluşunu kutladı

Erdek kurtuluşunu kutladı

Erdekin düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıldönümünde konuşan Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, güzel ilçemizde yaşayan hemşerilerimiz ile ilçemizi seven herkesin en güzel şeylere ve başarılara fazlasıyla layık olduğunu açıkladı.

Erdek`te bir ilk yaşandı. İlçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünde, yıllardır kaymakamlık makamında gerçekleşen, ilçe protokolünün kutlamaları tebrik kabulü bu yıl Cumhuriyet Meydanında yapıldı.
İlçemizde, kurtuluşumuzun 88. yılı anısına dopdolu kutlama programı gerçekleştirildi.
Erdek`in düşman işgalinden kurtuluşunun 88. yıldönümü törenlerle kutlandı.
Sabah saatlerinde Çarşı Cami Meydanı`nda, kurban kesilmesi, sela okunması ve top atışlarıyla başlayan törene, Kaymakam İsmail Kaygısız, Garnizon Komutanı Dz. Kur. Kd. Alb. Salih Zeki Aydın, daire müdürleri, meslek odaları,  siyasi partiler, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile halk katıldı.
Çarşı cami meydanındaki kurban kesim töreni sona ermesinin ardından törene katılanlar mehteran takımı eşliğinde törenlerin ikinci bölümünün yapılacağı Cumhuriyet Meydanı`na geçti.
Burada, Atatürk Anıtı`na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla başlayan törenlerde, Kaymakam İsmail Kaygısız, Belediye Başkanı Hüseyin Aysan ve Garnizon Komutanı Deniz Kurmay Kıdemli Albay Salih Zeki Aydın tören birliklerinin, daire amirlerinin ve halkın kurtuluş gününü kutladılar.
Protokol un bayram kutlamasından sonra top atışıyla verilen işaret üzerine milis kuvvetleri Cumhuriyet meydanına girerek, hürriyet ve kurtuluşu sembolize eden kızı kurtardı. Belediye Başkanı Aysan, milis kuvvetlerinin komutanına Türk Bayrağını sundu. Cumhuriyet meydanını dolduran çok sayıda vatandaş çocuklarıyla birlikte ellerinde Türk bayraklarıyla törenleri izlediler.
Törende günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Belediye Başkanı Aysan, "ülkemizin tüm şehirlerinde olduğu gibi Erdek`te düşman işgali altındaydı. Masum insanların evleri, tarlaları ve hatta mezarlıkları dahi yakıldı, yıkıldı" dedi.
O zor günlerde, Osmanlı Devletinin torunları olan, korkusuz ve kahraman Türk milleti, bir başkumandan ve kahraman Türk ordusu ortaya çıkarmıştır şeklinde konuşmasını sürdüren Aysan, "O kumandan ki, bugün dahi dünyanın karşısında saygı ile eğildiği bir lider. O ordu ki, bugün gölgesinden dünyanın çekindiği bir ordu" diyerek kumandanın Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kahraman ordunun da Türk ordusu olduğunu işaret etti.
Başkan Aysan devam eden konuşmasında şunları ifade etti: "İlçemizde görev yapan Mayın Filo Komutanlığı`nda, komutanıyla, subaylarıyla, astsubaylarıyla, uzman erbaş ve erleriyle, çalışan sivillerine kadar hepsiyle gurur duyuyorum. Yine ilçemizde görev yapan, Kaymakamım, hakimlerimiz, savcılarımız, polis teşkilatımız, jandarmamız, doktor ve hemşirelerimizle, bizleri yetiştiren öğretmenlerimizle gurur duyuyor, şükranlarımı sunuyorum. Çünkü, onların varlığı ve özverili çalışmalarıyla, ilçemizde daha güvenli yaşıyoruz. Doğduğumuz, huzur içinde yaşadığımız, her bir noktasında acı tatlı, birçok anımızın bulunduğu, her gün sokaklarında sevdiklerimizle selamlaştığımız harika bir ilçedir Erdek. Pırıl, pırıl zeki gençleri, yüreği tertemiz olan halkıyla, yaşanacak en güzel ilçedir Erdek. Zeytiniyle, deniziyle, kumuyla, sahiliyle, ormanlarıyla, tarihi eserleriyle cennetten bir köşedir Erdek. Bu cennetin farkına varıp, diğer il ve ilçelerden ilçemize yerleşen ve burada yaşayan herkese teşekkür ediyorum. Hepimiz Erdek`in kıymetini bilelim, omuz omuza, yürek yüreğe ilçemiz için çalışalım, başaralım. Çünkü, güzel ilçemizde yaşayan hemşerilerim ve Erdek`i seven herkes, en güzel şeylere fazlasıyla layıktır. Bugün, hepimize düşen ortak görev, ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyet`e sahip çıkmak, Çanakkale`yi, Kurtuluş Savaşı`nı kazanan ruhu korumak bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır. İnanıyorum ki; Türk Ulusu, dili, kültürü, tarihi ve saygın kimliğiyle, aydınlık yarınlara el ele güçlü biçimde yürüyecektir." Dedi.

Törende şiirler okunması ve halk oyunlarının ardından geçit töreni yapıldı. Törende askeri birlikler, gaziler ve mehteran takımının geçişi sırasında büyük coşku yaşandı.
Resmi kabul töreni, bu yıl ilk kez Kaymakamlık makamı yerine Protokolun bulunduğu Cumhuriyet meydanında düzenlendi.
Kaymakam, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı tebrikleri Cumhuriyet Meydanında kabul etti.

Aynı gün, saat 13:30 sularında Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan ve beraberinde meclis üyeleri ile birlikte Garnizon Komutanlığı`nı ziyaret ederek, Garnizon Komutanı şahsında, Türk Silahlı Kuvvetlerine ilçe halkının şükran duygularını iletti.
Saat 15:30`da ise, ilçemizin 88. kurtuluş yıldönümünü nedeniyle Yalı Camiinde şehitlerimiz için Erdek Belediyesi tarafından mevlut okutuldu.
İlçemizin kurtuluş törenlerine katılan bando takımının Gönen Belediyesi, menteran takımım da Balıkesir Müzisyenler Derneği Zağnos Paşa Mehteran Takımı olduğu öğrenildi.
Haber : Tuncay Ertan

Anahtar Kelimeler: 0
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false
  • Perşembe 21.4 ° / 12.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı