Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Erdek turizmi tartışıldı

Erdek turizmi tartışıldı

Erdek turizminin dünü, bugünü, geleceği ilçede düzenlenen panelde tartışıldı. Panelde bir konuşma yapan Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, İstanbul, Ankara ve Bursada önemli noktalara yerleştirilecek reklam panolarıyla, Erdekin...

Erdek turizminin dünü, bugünü, geleceği ilçede düzenlenen panelde tartışıldı.
Panelde bir konuşma yapan Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, İstanbul, Ankara ve Bursa`da önemli noktalara yerleştirilecek reklam panolarıyla, Erdek`in reklamının yapılmasının düşünüldüğünü açıkladı.
Erdek`te, ‘ilçe turizminin dünü, bugünü ve geleceği` konulu panel düzenlendi. Erdek turizminin, dünü, bugünü ve geleceğinin tartışıldığı panelde, Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, Balıkesir Üniversitesi`nden Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Düriye Bozok, Patika Turizm Acenta İşletmecisi Emrah Özkök, Alevok Otel İşletmecisi Pakize Ciciler konuştu.
Prof. Dr. Hacıoğlu`nun yönettiği panelin ilk konuşmacısı Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çatlı`ydı.
Erdek`teki tesisler yorgun
Erdek turizmi çok önemli çünkü planlı ilk turizm burada başlamış. Ancak görüyorum ki, Erdek`te şu anda tesisler yorgun ve yıpranmış şeklinde konuşmasına başlayan Çatlı, "İlçede planlı yeni tesislere ihtiyaç var. Bursa 1,5 saat, İstanbul 2,5 saat uzaklıkta ise Erdek`in çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bize gelen şikayetler sezonun çok kısa olduğu yönünde. Gelin, birlikte oturalım birlikte karar verelim. Erdek`e gelen misafirleri öyle bir ağırlayalım ki, bunlar bir sonraki yıl yine buraya tatile gelebilsinler. Turizmin 2010 yılında Erdek için daha verimli olmasını diliyorum" dedi.
Erdek`te turizm sezonu uzatmalıyız
Çatlı`dan sonra kürsüye gelen Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, ilçenin 7000 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu, eski adıyla Artake olarak bilinen Erdek`in çok eski bir yerleşim bölgesi olduğunu söyledi.
Osmanlı döneminde, Evliya Çelebi`nin iki kez Erdek`e geldiğini, seyahatnamesinden öğrenildiğini aktaran Kaygısız, bir çok konuşmacının da ifade ettiği türkiye`de iç turizmin ilk kez Erdek`te başladığını onunla büyüdüğünü, genişlediğini, ancak değişen şartlar sonucu Erdek turizminin kan kaybettiğini belirtti.
Kan kaybının süratle durdurulabilmmesi için, doğa, inanç, kongre, av, tedavi ve termal, bayram ve hafta sonu turizmini geliştirmenin hedeflenmesini isteyen Kaygısız, Erdek turizmini yılın 12 ayına yaymak için projeler geliştirmek zorundayız şeklinde konuştu.
Modern turizmin başlangıç tarihi: 1950
Balıkesir Üniversitesi Turizm İşletmeciliği M.Y.O. Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Düriye Bozok, Dünyada modern turizmin başlangıç yılının 1950 yılı olduğunu hatırlattı.
Bozok konuşmasını şöyle sürdürdü: "Petrol, kimya, otomotiv sektöründen sonra turizm sektörü dünyada 4. sırada. 1962 yılında Türkiye`de Edremit Körfezi ve Erdek biliniyordu. Türkiye`de gelişim 1980`den sonra arttı, % 12 artışla Avrupa`nın en hızlı ülkesi olduk. Turist sayısında Avrupa`da 8. sıraya yükselmek çok güzel, ancak Erdek hangi seviyede? Erdek turizmin giriş döneminde popülerdi. O dönemde, Erdek, yabancı turizmi nitelikli turisti görebildiğimiz bir destinasyondu. 1980`li yıllardan sonra kitlelerin isteğine uygun değiliz. Akdeniz geliştirildi, kitle turizminin seyahatlerinde beklediği betlentiler onları Akdeniz`e yöneltti. Biz öncelikle kimlere hitap etmeliyiz? Bizim hedef kitlemiz kimler olacak? Önce bunları belirlemeliyiz. Müşterilerimizin beklentilerini tespit ederek sunmalıyız. Birlikte hareket ederek plan oluşturmalıyız. Erdek olarak Eko turizmde bir marka olacaksak, halk-yerel yönetim-üniversite-sivil toplum örgütleri birlikte stratejik işbirlikleri oluşturabiliriz."
Erdek`te belediye belgeli 93 tesis var
Alevok Otel İşletmecisi Avukat Pakize Ciciler, Erdek`te belediye belgeli 93, 1947 oda ve 4959 yatak kapasiteli tesis olduğunu belirtti.
Turizm İşletme Belgeli 15 tesiste toplam 854 oda 1743 yatak bulunduğunu kaydeden Ciciler, konuşmasında şunları şöyledi: "2009`de 185 yabancı turist, 5947 yerli turist ilçede konaklamıştır. Tesislerimiz Akdeniz`deki tesislere göre maalesef eski durumda. Turistik tesislerinde yaşam dönemleri vardır, bu tesislerin yaşam dönemlerini uzatmak, onlardan ekonomik anlamda maksimum düzeyde faydalanmak için , turizmdeki teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek, rakip durumda olan bölgelerin kullandığı teknolojik yenilikleri izlemek ve bu şekilde fiziki üst yapı ile işletme içi aktiviteleri gelişmeler doğrultusunda yeniden ele almak, yeni pazarlama yöntemleri geliştirerek, pazarlama hataları yapmamak böylelikle alternatif durumda olan bölgelerle yarışabilmek, fiyat politikalarının müşteri profilinin ekonomik ve sosyal yapısına uygun olmasına özen göstermek, dünyada ve ülkemizde hızla gelişen inanç turizmine Erdek`te gerekli önemi vermek. Önümüzdeki 7-8 yıl boyunca  ilçemizde turizm için zor bir dönem olacaktır. Bu nedenle, bu zor yılları en az zararla atlatabilmek için yabancı turizme, inanç turizmine yönelik çalışmalar yapmak gerekmektedir. Kyzikos Antik Kenti, Zeytinliada, gibi önemli alanlarda kazı çalışmalarının hızla ilerlemesi, Kirazlı Manastırının yolunun yenilenmesi, manastırda restorasyon çalışmalarının yapılarak yabancı turistlerin ziyaretine sunulmasıyla kazançlı çıkan Erdek olacaktır."
İstanbul, yaşayanları kent olarak boğdu

İstanbul Patika Turizm Acenta Sahibi Emrah Özkök, 1990`dan bu yana ara ara Kapıdağ`da doğa yürüyüşü turu düzenlediklerini söyleyip, 23 Nisan`da 70 kişilik gurupla geldikleri Erdek`i boş görünce şaşırdıklarını ve üzüldüklerini belirtti.
Özkök şunları kaydetti: "İstanbul, yaşayanları kent olarak boğmuştur. Kuş sesi duymak istiyorlar, hafta sonu da olsa, iki günlüğüne doğayla iç içe kalmak istiyorlar. 70 kişilik gurup içinde bulunan Turkcell ve Finansbank Genel Müdürü Kapıdağ için, inanılmaz güzel itirafında bulundular. Kapıdağ`ın, İstanbul`da yaşayanlara seçenek olarak sunulması lazım. Kapıdağ Yarımadası`nda ki halen ayakta olan eski rum evlerinde pomakların yaşamlarına devam etmesi mükemmel tarihi bir hazine."
Kapıdağı mükemmel bir hazine
Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, Erdek`te büyük bir hazina yattığını, turizmin nazik bir konu olduğunu ileri sürdü.
Turizmde sürdürülebilir bir özelliğin olması lazım. Turizm Bakanlığı Erdek`i bir numaraya oturtmuş, burası turizm kenti ilan ediliyor, 3 yıl süre verilmiştir açıklamasında bulunan Hacıoğlu, "Erdek`li nin turizm üzerine yoğunlaşması gerek. Burada bir hazine var, Kapıdağ bir hazinedir. Kapıdağ`ı tanıtacaksınız ki İstanbul buraya gelebilsin. Bu bölgeler aranan cennet yerler. Erdek`te bölgenin yapısına uygun turizm planlaması yapmaktır. Devlet burada alt yapıyı yapacak, çevreyi koruyacak, üst yapıyı da özel sektör yaparak, planlı turizm geliştirilecektir. Bugün Antalya`da oteller yılın 10 ayı açık. Buradaki 1,5 aylık turizmi kabul etmiyoruz, kendi müşterinizi kendiniz bulup getireceksiniz. Erdek`te turizm sektörü canlandırılırsa, değişik 50 sektör harekete geçecektir. Hafta sonu turizmi 10 aylık satılabilir, Erdek`te alt yapı hazır, 12 aylık turizm düşünülebilir. Bugünkü toplantıyı tarihi toplantı olarak algılıyorum, son 10 yılda böyle canlı toplantı yapılmamıştı. Ama şu an bu toplantıyı çok önemsiyorum, milat olarak kabul ediyorum, gelecek turizmdedir."
Hepimiz aynı anda çalışma ve çaba göstermeliyiz
Panelin son konuşmasını Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan yaptı.
200 kişilik salonu dolduran tüm konuklara gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür eden Belediye Başkanı Aysan, pozitif duygularla panelin devam etmesinden dolayı konuşmacılara ve konuklara teşekkür ettiğini belirtip konuşmasında şunları dile getirdi: "Erdek`imiz oluşturulan birliktelik, beraberlik ve bu sinerji ile her konuşmacımız, misafirimiz yerden göğe kadar haklı. Ama ben çok iyi biliyorum ki, herbirinizinde haklısınız. Herbiriniz, uzman olduğu konuda dertli. Tüm konuşmacılar çok iyi açıkladılar, Erdek`imiz çok iyi bir konumdan çok aşağı bir seviyeye geldiyse, bugüne kadar ki uyguladığımız politikaların tümü yanlış ve eksiktir. Bence sorunu önce tespit etmemiz lazım ve ona göre bir hareket planı çözmemiz lazım. Bu konuda hareket planında da hep birlikte olmamız şart. Bu toplantının özelliği belki de ilk defa bu tip toplantıların sadece otelcilere, motelcilere olmamasından kaynaklanıyor, olamaz mı acaba? Bir haftadan bu yana Sayın Kaymakamımızın da yardımıyla, Erdek`imizdeki bütün sivil toplum örgütlerine, değerli protokole, her iş kolundan ayrı ayrı davetiyeler gönderildi. Çünkü turizm demek, otel-motel demek değildir, turizimden bütün Erdek faydalanmalı. Erdek`in gelirinden Türkiye faydalanacak, Türkiye`nin geliri yine bizim gibi benzeri turizm bölgelerimize akacak. Şimdi ben, turizmle ilgilenen otel-motelci arkadaşlarımıza, ilçemizin bütün esnafına yardımcı olacağıma, ilçemizi yüksek seviyeye taşımak için elimizden gelen herşeyi belediye adına yapacağıma söz veriyorum. Sorunun çözümüne şurdan başlamak istiyorum. `Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan` meselesine getirmeyelim. Erdek Belediyesi, ilçemizin önce yollarını, sahil bandlarını, reekrasyon alanlarını düzgün bir şekilde yapmalı. Belediyemiz bu işleri yaparken işletmecilerimizde, kendi işletmelerine çeki düzen vererek yavaş, yavaş bütün bunlar olurken bu hamurda yoğrulurken işte reklamımız, gazete reklamlarımızla, internetimizle hep birlikte bir bütün olarak bu işe başvurmamız lazım. Herbirimiz ayrı ayrı olup, herkesin kendi başına bir çaba içerisine girerek bu işi çözmemizin imkanı yoktur. Ben herbirinize güveniyorum, bu işe bu kez başka bir gözle bakıp başaracağımıza inanıyorum."
Başkan Aysan`ın konuşmasından sonra, söz alan CHP Erdek Belediye Meclis Üyesi Nimet Kalafat, Erdek Körfezinde karşıya yapılan termik santrallerin faaliyete geçmesiyle, deniz suyunun ısınmasına, solunum rahatsızlıklarının artmasına, zeytinlerin bozulmasına neden olacağını aktarıp, Başkan Aysan`a bu konuda nelerin yapılabileceğini sordu.
Kalafat`ın sorusuna Başkan Aysan, kendisinin de Erdek`e termik santral veya başka bir santral kurulmasına kesinlikle destek vermediğini ifade edip, ilçenin karşı kıyısına bu santralı kendisinin kurmadığını, bu sorunun termik santralı kuran kişilere sorulmasının daha mantıklı olacağı yanıtında bulundu.
Konuşmalardan sonra, Edremit Körfezi, Akçay gibi turizmde gelişmiş bölgeler ile Erdek`in bugünkü konumunu gösteren bir sunum gösterildi. Toplantı sonunda, önümüzdeki yıllarda Erdek turizminin gelişmesi, yapılacak yatırımlar, turizmin 12 aya yayılması için alınacak önlemler ve gerçekleştirilecek etkinliklere ilişkin kararlar alınıp, panel sona erdi.
Erdek Öğretmenevi`nde gerçekleşen toplantıya, Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak, ilçemiz siyasi partilerin başkanları, belediye meclis üyeleri, il genel meclis üyeleri, resmi daire müdürleri, ilçemiz muhtarları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile esnaf katıldı.
K.Şekerci-T.Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli