Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

Erdek Ziraat Odası Başkanı Özgör’den kozalak önerisi

Erdek Ziraat Odası Başkanı Özgör’den kozalak önerisi

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, “Kapıdağ ve Erdek zeytini bu hasat döneminde biraz ince kaldı. Bunun nedeni susuzluktur” dedi.

Erdek Ziraat Odası Başkanı Haluk Özgör, “Kapıdağ ve Erdek zeytini bu hasat döneminde biraz ince kaldı. Bunun nedeni susuzluktur” dedi.
Marmarabirlik tarafından açıklanan zeytin fiyatını “komedi” olarak nitelendirip, çok düşük bulduğunu belirten Özgör, “180 tane zeytinin kilosuna 15-20 lira fiyat belirlenmiş. Bu nitelikte bir zeytin Erdek’te, kimsede yok. Marmarabirlik, üst yağlık zeytin için de 7 liralık fiyat belirledi. Bunun da 6 lira 60 kuruşa kadar ineceğini tahmin ediyorum” diye konuştu.
Başkanlığını Vahit Mutlu’nun yaptığı İznik Ziraat Odası’nın, bu yılki hasat dönemi için toplayıcı kadın günlük ücretini 130 lira, sıyırıcı erkek ücretini ise 150 lira olarak belirlediğini belirten Özgör, “Biz de aynı fiyatı uygulayacağız. Ancak makineyle sıyırıcılık yapanlar için bu ücreti 200 lira olarak belirledik” dedi.
ERDEK, KOZALAKA YÖNELMELİ
Erdek’in, çam kozalağı üretimine yönelmesi gerektiğine işaret eden Özgör, şunları söyledi:
“Erdek’in zeytinden yıllık ortalama geliri 40-45 milyon lira dolayında. Erdek, eğer kozalak üretimine başlarsa zeytinin getirdiği geliri 10 yıl içinde geçer. Halen kilosu 2,5 lira olan kozalağın, Erdek’in tarımına büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum. Halen Orman Bakanlığı ile yapılan protokol gereğince Erdek’e bağlı 5 kırsal mahallede kozalak üretimi gerçekleşiyor. Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü tarafından kozalak ekilerek kurulan kooperatifler aracılığıyla geliri onlara bırakılan beş kırsal mahalle Çeltikçi, Hamamlı, Aşağı Yapıcı, Yukarı Yapıcı ve Tatlısu’dan oluşuyor.”
Haber : Önder Balıkçı



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı