Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Erdek Ziraat Odası Başkanı Saçıl;

Erdek Ziraat Odası Başkanı Saçıl;

“Zeytin sineğine karşı havadan uçakla ilaçlama geri dönmeli"

Erdek Ziraat Odası Başkanı Mustafa Saçıl, Erdek ve Kapıdağ Yarımadası’nda zeytin ürününde bu sene yaşanacak ürün kaybı hakkında açıklamalarda bulundu. 
Saçıl, zeytin ürününde kayıp yaşanmaması için geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, zeytin sineğine karşı havadan uçakla mücadelenin yapılması gerektiğini açıkladı. 
Erdek ve bölgede, geçtiğimiz yıla göre zeytinde bu yıl % 50 ürün kaybı yaşanacağını ifade eden Saçıl "Bahar aylarında meydana gelen aşırı yağışlar mahsulü olumsuz etkiledi. Ağaçlar döllenme döneminde iken aşırı yağışlar zeytin çiçek halindeyken dökülmesine neden oldu. Son yağışlar sulanmayan zeytinlere can suyu oldu. Aynı zamanda dane olarak da büyümesini sağladı. Yağmurdan sonra zeytin sineği harekete geçeceği için zeytininin iri ve parlak olduğunu düşünen çiftçilerimizin acilen ilaçlama yapmalarını öneriyorum. Aslında geçmiş yıllarda olduğu gibi yeniden uçakla ilaçlamaya geçilse çiftçi hem mazot hem de ilaç gibi giderlerden tasarruf yapmış olacak.     
Uçakla ilaçlamanın daha etkili olacağına inanıyorum. Çünkü yanımızdaki bahçe sahibi ağaçlarını ilaçlamasa bile ilaçlanan ağaca etkisi oluyor. Sinek ağaçtan ağaca geziyor. Uçakla ilaçlamanın yapıldığı  dönemlerde Erdek ve Kapıdağ Yarımadasında 10 milyon kilogram ürün veren çiftçi bugünlerde 4-5 milyon kilogramı bulamıyor.  
Bu sene benim tahminim 2-2,5 milyon kilogramı zor görürüz." dedi.  
Büyükşehir Belediyesi’nin müstahsile zeytin kasası ve yaygı desteğinde bulunduğunu hatırlatan Saçıl “Buradan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz'a çiftçilerimiz adına bir kez daha teşekkürlerimi iletiyorum. Bu desteklerden 1430 kişi yararlandı. Bu tür desteklerden yararlanmak için ÇKS kayıtlarını yaptırmaları gerekiyor. Diğer yandan odamızda çiftçilerimiz için gerekli olan ilaç, gübre ve su borularımızın satışları devam etmektedir. Tüm müstahsilimize hayırlı bereketli bir sezon diliyorum." dedi.  
Haber: Tuncay Ertan



Anahtar Kelimeler: Erdek Ziraat Odası Başkanı Saçıl;
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı