Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Erdek´in esnaflarından Ali Özbaniça: ?Esnaf Oda başkanları, sanki koltuklarına yapışmış!?

Erdek´in esnaflarından Ali Özbaniça: ?Esnaf Oda başkanları, sanki koltuklarına yapışmış!?

Erdek´in eski esnafları arasında yer alıyor, Ali Özbaniça. 1954 yılında İstanbul´da doğan, 1959 yılında Bandırmaya gelen Özbaniça...

Erdek´in eski esnafları arasında yer alıyor, Ali Özbaniça. 1954 yılında İstanbul´da doğan, 1959 yılında Bandırmaya gelen Özbaniça, daha sonraki yıllarda, bu kentte uzun süre yoğurtçuluk sektöründe çalışarak, bölgede yoğurt ticareti yaptı. 1994 yılında Erdek´e gelerek, ?Üsküplü Gıda Pazarı?nı işletmeye başlayan Özbaniça, emekli olduktan sonra kızına bıraktığı işyerinde, ona yardımcı oluyor.
Erdek´in eski esnaflarından Özbaniça´ya göre günümüzde esnaflık çok zorlaştı. ?Günümüzde her şey gömlek değiştirdi? değerlendirmesinde bulunan Ali Özbaniça, şunları söyledi:
?Emperyalizm ve küresel güç, esnaflığı da öldürdü. Esnaf, artık ayakta kalmakta zorlanıyor. Bir zamanlar ?Orta Direk´ten söz eden Turgut Özal, bugün yaşasa acaba ?Orta Direk´ için ne derdi? Ülkemizde ?Orta Direk´ yerlerde sürünüyor, artık. Esnaf üzerinde feodal baskılar çok fazla. Yerel yönetimler, esnafa en küçük destek bile vermiyor. Devlet, her konuda denetim mekanizmasını kaybetti. Esnafın hakkını koruması gereken Odalar, üyelerinden sadece aidat toplamaktan başka bir şey yapmıyorlar. Bu odaların başkanları, koltuklarına yapışmış durumda. ?Vekalet oyu´ adı altında topladıkları oylarla sürekli seçim kazanarak, koltuklarını bırakmıyor ve adeta saltanat sürüyorlar. Yani demokratik oy adı altında monarşi yaşıyorlar. Askeri darbelerden bir süre sonra bile koltuklar, sivil kişilere devredilirken, bu oda başkanları, sanki koltuklarına yapışmış gibi bırakmamak için direniyorlar.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli