Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Erdek’in canlı tarihi Mazhar Sevim: “Erdek eskiden çok daha güzel ve güvenliydi”

Erdek’in canlı tarihi Mazhar Sevim:  “Erdek eskiden çok daha güzel ve güvenliydi”

Erdek’in tarihini en iyi şekilde bilen kişilerin başlarında yer alan Mazhar Sevim, “Eski Erdek çok daha güzel ve çok daha güvenliydi” dedi.

Erdek’in tarihini en iyi şekilde bilen kişilerin başlarında yer alan Mazhar Sevim, “Eski Erdek çok daha güzel ve çok daha güvenliydi” dedi.

Eski dönemlerde Erdek’te hiç hırsızlık olayı yaşanmadığına dikkati çeken Sevim, şunları söyledi:

“Tabii o yıllarda Erdek’te yabancı hemen hemen hiç yoktu. Şimdi ise Erdekli’den çok yabancı var. Eski yıllarda özellikle Çuğra bölgesi bağlıktı. Üzüm bağları, meyvelikler çok fazlaydı. Daha sonraki dönemlerde bu bağlıklar yok edilerek, kamplar, binalar, daireler yapıldı. Yine eski yıllarda Erdek Körfezi’nden bol balık çıkardı. İstavrit, İzmarit, lüfer, kolyoz, palamut ve sardalya başta olmak üzere her çeşit balık çıkardı. Bu balıkları tuzlayan fabrikalar vardı. Şimdi Erdek Körfezi balık fakiri.”

ATATÜRK’ÜN ERDEK’E GELİŞİ

Atatürk’ün, 24 Haziran 1938’de, Savarona yatıyla Erdek ziyaretinin canlı tanığı olan 95 yaşındaki Sevim, şunları söyledi:

“Savarona yatı, Çuğra bölgesine demirledi. Binlerce Erdekli, Atatürk’ü görmek için sahile akın etti. O dönemde bölgede elektrik olmadığından, Erdeklilerin ellerinde meşaleler vardı. Denizde ise bugünkü motorlar olmadığından, balıkçılar, Savarona’nın çevresini kürekle çekilen ‘Kancabaş’ denilen araçlar ve kayıklarla kuşatmışlardı. Atatürk, hastalığı nedeniyle Savarona’dan karaya çıkmayarak, bizleri güverteden selamladı.”

ATATÜRK’Ü DAHA İYİ ANLAMALIYIZ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ulusça çok daha iyi anlamamız ve gençlere benimsetmemiz gerektiğinin altını çizen Mazhar Sevim, şunları söyledi:

“Atatürk çok daha iyi anlamalıyız. Ama ne yazık ki, Atatürk’ü unutturmak için ellerinden geleni yapanlar var. Atatürk’ün kurduğu Diyanet İşleri Başkanlığı bile onu unutturmaya çalışıyor. Sürekli gittiğim cuma namazlarındaki hutbelerde bir gün olsun Atatürk’ten söz edildiğini duymadım. Çok üzülüyorum. Ama ne yaparlarsa yapsınlar, Atatürk’ü unutturamayacaklar, bu milletin kalbinden söküp atamayacaklardır.”

Erdek tarihinin canlı tanıklarından olan Mazhar Sevim, Erdek Belediye Meclis üyeliği ve Erdal İnönü’nün genel başkanlığı döneminde SHP Erdek İlçe Başkanlığı görevini de yürütmüştü. Eski yıllardaki politikanın daha dürüst ve ülke yararı her

şeyin önünde tutularak yapıldığına işaret eden Sevim, bugünkü politikacıların kalitesini genelde yetersiz bulduğunu sözlerine ekledi.

ÖNDER BALIKÇI



Özer Özen
25.06.2023 23:36:14
Mazhar abiye aynen katılıyorum, 40 yıl önce geldiğim ERDEK'le bugünkü ERDEK arasında çok fark oldu, balıklar artık geri gelmez ama ERDEK'in havası bir derece düzelebilir, akşamları yazlıkçıların mangallarından dayanılmaz derecede çıkan kokunun önlenmesi, çöp tenekelerine bırakılan açık yiyecek artıklarını bırakanlara caydırıcı cezalar uygulanması ile hic olmazsa bir nefes alabiliriz.

Ben Mehmet oğlu ufuk Katrancı bir erdek li olarak bu duruma en çok üzülenlerden biriyim bunun böyle olacağını yıllar önce yöyleyenlerden biriyim ne demişler nerde çokluk orada B....luk 1955 doğumluyum mahsar abimizde sevenler biriyim sanırım eskilerden çok az kişi kaldı 1962 yılından sonrayı çok iyi hatırlıyorum çuranın zeytinliklerinin sahile 3/4 metre kadar yakınlığını bilirim rahmetli babam ve ailem ile bi gazinoya gittiğimiz zaman insanlar o kadar birbirlerine dürüst ve saygılı birbirlerini tanır severleri ki bizim oturduğumuz o bir masanın yanına geldiğimizi gören masasını kapan bizim masanın yanına birleştirir bütün gece kahkahalar birbirini kovaladı tabi bazen de bizim masa onların yanına giderdi insanın o günleri özlememesinin imkanı varmr mı şimdi yaz aylarında bazen geliyorum tam bir çorba olmuş çorba az bir deyim oldu aşure gibi desek daha doğru artık erdekli uyansada yabancı erdekli olmayana birşey satmaya demenin bir faydası olurmuş bilmem bu arada sözümü bitirmeden önce mahsar abime ve onun yaşındakilere erdeklilere sonsuz sevgi ve saygılarımı iletirseniz çok çoook memnun olurum bu yazıyı yazan ÖNDER kardeşimden bir erdekli olarak ricamdır erdek toprağı kokan tüm erdek halkına selam ve yaygılarımla UFUK KATRANCI.
26.06.2023 16:06:32
Erdek toprağı kokan tüm erdeklilere sevgi ve saygılarımla UFUK KATRANCI.

  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı