Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Erdek`in eski esnaflarından Hüseyin Üner: Erdek, sevgiye aç!

Erdek`in eski esnaflarından Hüseyin Üner: Erdek, sevgiye aç!

Söyleşi: Ö. Balıkçı - T. Ertan Bugünkü konuğumuz, Erdek`in eski esnaflarından Hüseyin Üner. 26.05.1960 doğumlu Üner, 30 yıldır ilçede esnaflık yapıyor

Söyleşi: Ö. Balıkçı - T. Ertan
Bugünkü konuğumuz, Erdek`in eski esnaflarından Hüseyin Üner. 26.05.1960 doğumlu Üner, 30 yıldır ilçede esnaflık yapıyor. Üner ile Erdek`in ticaretteki dünü-bugününü, ilçenin turizmini, insanların birbirleriyle ilişkilerini, siyasetini sizler için konuştuk.
X X X
* Esnaflıkta 30 yıl, uzun bir süre. Erdek`in eski ticaret yaşamı ile bugünü kıyaslar mısınız?
- Eski yıllarda ticaret daha canlıydı. Piyasada para dönerdi. İnsanların birbirlerine güveni vardı. Şimdi, ticarette o eski günleri arıyoruz. Dükkan kendimizin olmasa ayakta duracak durumumuz kalmadı.
* Ne oldu, o eski ve çok hareketli ticaret yaşamına?
- Öncelikle süpermarketlerden söz etmek gerekir. Süpermarketler, esnafı bitirme noktasına getirdi. Düşünün ki, Erdek gibi küçük bir ilçede bile 10-15 süpermarket var. Bunlar, esnafa göre biraz daha ucuz mal satıyorlar. Böyle olunca küçük esnaf nasıl ayakta kalacak? Esnafa icralar sürekli artıyor. Süpermar ketlere yeni bir düzenleme gelmez se, esnafın işi çok da ha zor olacak gibi görünüyor. 

* Peki, Erdek`in turizmde sürekli gerilemesinin, esnafın ekonomik durumunun bozulmasında rolü yok mu?
- Olmaz mı? Öncelikle şu gerçeğin altını çizmek gerekir ki, Erdek`teki turizm işletmecileri, kendi ayaklarına kurşun sıkıyorlar. Çünkü, turizm konusunda her şeyi belediyeden bekliyor, belediyeyi rant kapısı olarak görüyorlar. Bu yanlış düşünce içinde turistik tesislerine en küçük bir yatırım yapmıyor ve tesislerini yenilemiyorlar. 50 yıldır tesisine yeni bir çivi çakmayan sözüm ona turizmci var. İlçede turizmin nasıl geliştirileceğini irdeleyen toplantılara bile 2-3 kişinin dışında katılan turizmci yok. Yaz döneminde sadece 1-1,5 ay çalıştırdıktan sonra tesislerinin kapısına kilit vurup daha sonraki sezon yeniden açarak, turizmcilik yaptıklarını sanıyorlar. Oysa deniz ve kum, bu ilçeye Allah`ın verdiği en büyük nimet ama yararlanmasını bilene! Turizmci, günü kurtarmaya çalışmanın, kendisine yarar getireceğine inanıyor ama öyle olmuyor.
* Gelelim, Erdek`in siyasetine...
- Erdek`te, hizmete engel olma, siyaset yapma kabul ediliyor, ne yazık ki! Yerel yönetime gelen siyasetçileri çalıştırmama, hizmete engel olma çabaları son derece yanlış. "Benim dönemimde yapamadığım hizmetler, onun döneminde de olmasın!" anlayışı içinde, göreve gelenlerin altını oymaya çalışmalar, Erdek`in geleceğine büyük zarar veriyor. Biz, birbirimizle uğraşırken Erdek, avuçlarımızın içinden kayıp gidiyor. Kısır çekişmeler Erdek`i bitiriyor.
* Ne yapılmalı, sayın Üner?
- Bakın, önce şunu belirteyim ki Erdek, sevgiye aç! Belediye Başkanı Hüseyin Sarı, benim akrabam. Ancak ben, Erdek`e kim hizmet ederse onu baş tacı yaparım. Bundan önceki dönem belediye başkanı olan Hüseyin Aysan`a, beni ziyareti sırasında, "Bak, genelde siyasi iktidar yanında. Avantajın büyük. Bundan yararlan ve iyi hizmetler vererek, Erdek`i uçur!" dedim ama olmadı. O dönemde önemli hiçbir hizmet getirilemedi. Sadece göz boyamaya yönelik işler yapıldı. Örneğin, Kurbağalıdere`ye döşenen mermerler. Betonun üzerine kum, kumun üzerine mermer döşenirken, bu işi yapan işçileri uyardım. Bu mermerlerin tutmayacağını söylediğimde, "Haklısın ağabey ama biz emir kuluyuz, ne yapalım? Böyle isteniyor" dediler. Şimdi bu mermerlerin çoğu kırıldı. Yama da tutmuyor. Gösteriş için iş yapılmaz. Vatandaşın parasına yazık değil mi? Bu uygulamalar, doğru ve gerçekçi yapılmalı ve uzun vadeli düşünülmeli. Bugün, Erdek`in eğlence merkezi kalmadı. Seyitgazi`deki diskonun durumu perişan. Çünkü Aysan yönetimi burayla hiç ilgilenmedi. Taş Restoran işletilemiyor. İlçede balıkçılık bitti bitecek. Zeytincilik, eski gücünde değil. Erdek ekonomisi her geçen gün kötüye gidiyor. Bu arada diğer önemli bir eksiklik olarak, mülki amirlerin, yani Kaymakamların, ilçeye ilgilerinin azlığını görüyorum. Halkın, esnafın sorunlarıyla daha fazla ilgilenip daha çok vatandaşın arasına girmeleri gerektiğini düşünüyorum.
* Balıkesir`in Büyükşehir olma sını nasıl değerlendiriyorsunuz?
- Buna da Erdek penceresinden bakmak gerekirse, iyi olmadı bence. Düşünün ki, bir turizm kenti olan Erdek`in sahillerinden bile 100 kilometre uzaklıktaki Balıkesir sorumlu. Böyle iş olur mu? Su ve kanalizasyon işleri de Büyükşehir`de. Bir su patlağı yaşandığında Balıkesir müdahale edecek. Vatandaş, eskiden olsa hemen Erdek Belediyesi`ne bildirir ve olaya zamanında müdahale edilirdi. Şimdi vatandaşın şikayet edeceği makam bile kalmadı.
* Erdek`in geleceği için pek umutlu gözükmüyorsunuz?
- Erdek, bu kısır siyasi çekişmelere son vermeli, öncelikle. Siyaset elbette yapılmalı ama seçimlerden sadece 1 ay önce. Sonra Erdek`te yaşayanlar mutlaka el ele vermeli ve ilçenin nasıl daha fazla gelişebileceğinin yollarını aramalı. Erdek, önce sevgide buluşmalı. Yoksa Erdek`in işi daha da zor!




  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli