Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Erdek’in kurtuluşuna zengin kutlama

Erdek’in kurtuluşuna zengin kutlama

Erdek’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yılı zengin bir programla kutlandı.

Erdek’in düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yıldönümü zengin bir programla kutlandı. 

İlçemizdeki İlk tören, Hacı Ömer Camii önünde gerçekleşti. Balıkesir Zağnos Paşa Mehteran Takımı’nın gösterisinin ardından şehitler için sala verildi. Daha sonra Kuran’ı Kerim tilaveti okundu. Kurban olarak getirilen koç, kesilmeyerek, “temsili kesim” yapıldı. 

Kutluma programının 2. bölümü Cumhuriyet Meydanı’nda devam etti. 

Günün anlam ve önemini vurgulayan konuşmayı Belediye Başkanı Burhan Karışık yaptı. 

Törene katılan başta protokol olmak üzere tüm vatandaşları sevgi ve saygıyla selamlayarak konuşmasına başlayan Başkan Karışık, ilçemizin düşman işgalinden kurtuluşunun 100. yılı nedeniyle düzenlenen programa katılanlara teşekkür etti. 

“Bugün 18 Eylül, Öncelikle; 100 yıl önce bu zaferi bizlere yaşatan ordularımızın Başkomutanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ordumuzun tüm mensuplarını, milletimiz adına bu mücadeleyi yürüten Gazi Meclisimizin tüm üyelerini, 1000 yıldır bizlere bu toprakları vatan yapmak için canlarını veren tüm şehitlerimizi rahmetle, şükranla yâd ediyorum ruhları şad olsun” diye konuşan Başkan Karışık “Bizler bugün burada sıradan bir kutlama yapmak için değil, 100 yıl önce bu vatan için nasıl can verildiyse bu günde aynı kararlılık ve inançta olduğumuzu göstermek için toplandık. Bugün, Samsun’da yakılan özgürlük ateşinin, ülkemizin tüm topraklarında, tüm Anadolu’da tutuştuğu, Afyon ovasında 30 Ağustos’ta alevden sele dönüştüğü gündür. Bugün ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi” diyenlerin, bağımsızlık mücadelesi için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizin yola çıktıkları gündür. Bugün, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde başlatılan Kurtuluş mücadelesinde esareti, boyun eğmeyi, tarih boyunca hiçbir şekilde kabul etmeyen yüce Türk milletinin imtihan olduğu gündür.” dedi.  

Şu anda toprak diyerek üzerine bastığımız bu yerlerde, sayısız vatan evladımızın şehit olduğunu hatırlatan Başkan Karışık, konuşmasını şöyle sürdürdü: “18 Eylül 1922 yılında yaşanılanlar bu toprakların kolay kazanılmadığının en açık kanıtıdır. Vatanımız için yazılan kahramanlık destanını unutturmamak, tarihimizin kahramanlıklarla dolu zaferlerini gelecek nesillere aktarmak hepimizin görevidir. Atalarımızın canı pahasına bize emanet ettiği bu topraklarda bizler yıllardır, huzur ve güven içinde yaşıyorsak bunu elbette atalarımıza ve isimsiz kahramanlarımıza borçluyuz.  Kurtuluş Savaşı’nda tarihin en zor dönemlerinden birini yaşayan milletimiz, örnek bir özgürlük destanına imza atarak ülkemizin her köşesinde şanlı bayrağımızı dalgalandırmıştır. Ne mutlu ki, milli mücadelenin başarıya ulaşmasıyla, Anadolu’nun her karış toprağı gibi, Erdek ilçemiz de 18 Eylül 1922 günü özgürlüğüne kavuşmuştur. Onca yokluk ve imkânsızlıklar içinde kazanılan bu zafer bugün bizlere kültürüne sahip çıkan, onu koruyan ve yaşatan bir toplumun, daima birlik ve beraberlik içinde sonsuza kadar yaşayacağını göstermiştir. Bu doğrultuda bize düşen görev, bize emanet edilen bu vatanı koruyup, gelecek nesillere bırakmaktır. Bu nedenle 100 yıl önce vatan müdafaası için birleşen yüreklerimiz, bugün de aynı sevdayla, aynı ruhla, aynı inanç ve kararlılıkla, cumhuriyetimizi ve demokrasimizi yüceltmek için çarpmaktadır. Şüphesiz İlçemizi ve ülkemizi her alanda daha ileriye götürmeye çalışırken üzerinde yaşadığımız zorlu coğrafyada var olabilmenin ve güçlü kalabilmenin temel koşulu mazimizi unutmamak ve istikbalimize hep birlikte sahip çıkmaktır. 18 Eylül tarihi bizlere bunu hatırlatmaktadır. Değerli hemşerilerim, geçmişimizden aldığımız güçle, geleceğe doğru emin adımlarla ilerliyoruz. 100 yıl önce, topla tüfekle canımızı ortaya koyarak verdiğimiz bağımsızlık mücadelesini bugün; ilimde, bilimde ve teknikte Türk milletine yakışır şekilde vermeliyiz. 100 yıl önce Mustafa Kemal ve silah arkadaşları ve milletimiz namusumuzu çiğnetmedi biz de çiğnetmeyeceğiz. Yaşadığımız tarihi süreçlerden ders alarak gençliğimize mücadele ruhu aşılamalı ve memleketimizi, Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği yüksek medeniyet seviyesinin üzerine çıkarmalıyız. Sözlerimi burada tamamlarken, 100 yıl önce tarihin dilinden düşmeyecek bir destan yazan Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyor, ülkemizin dört bir yanında hainlerle mücadele eden kahraman vatan evlatlarımıza yüce Allahtan güç kuvvet diliyor, halkımızın bu mutlu gününü büyük bir gururla kutluyor, tüm hemşerilerimize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.” 

Başkan Karışık’ın konuşması sona erdikten sonra Kutlama mesajlarının okunmasını Balıkesir Zağnos Paşa Mehteran Takımı’nın gösterisi izledi. Ardından çeşitli şiirler okunup, halk gösterileri sunuldu. 

Balıkesir Bakım Mühimmat Okulu Bölge Komutanlığı bandosunun da gösteri yaptığı kutlama programı ‘geçit töreni’ ile sona erdi. 

Kutlama programına; Erdek Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy, Erdek Garnizon Komutanı Albay Ertan Engerek, Erdek Belediye Başkanı Burhan Karışık, CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, CHP Balıkesir İl Başkanı Serkan Sarı’nın yanı sıra kalabalık bir topluluk katıldı.

Haber : Tuncay Ertan



Anahtar Kelimeler: Erdek’ kurtuluşuna zengin kutlama
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı