Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Erdekli zeytin üreticilerinden Marmarabirlik´e ziyaret

Erdekli zeytin üreticilerinden Marmarabirlik´e ziyaret

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 2017/2018 zeytin ürün alım kampanyasında hedeflerini 50 bin ton olarak açıkladı

S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve beraberindekiler, bölgemizin önemli dinamiklerinden biri olan Marmarabirlik´i ziyaret etti.
Marmarabirlik´in Bursa-Başköy´de kurulu tesislerine gerçekleştirilen ziyarette, Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, birliğin 2010 yılı öncesi ve sonrasını özetledi.
Tam adı S.S. Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği olan Marmarabirlik, kaliteli zeytin yetiştirilmesi, hasadı ve pazarlanması amacıyla, 1954 yılında bölge zeytin üreticilerinin karşılıklı yardım ve dayanışmasıyla kurulmuş olan bir Tarım Satış Kooperatifleri Birliği olarak dikkati çekiyor. Birlik, dördü Bursa ili dahilinde, üçü Balıkesir, biri de Tekirdağ ilinde olmak üzere toplam 8 kooperatifle birlikte çalışmalar yürütüyor.

Marmarabirlik, Bursa ili Başköy entegre tesislerindeki zeytin-zeytinyağı-zeytin ezmesi işleme ve ambalajlama entegre tesisleri ve Başköy entegre tesislerindeki perakende satış mağazası ile alım-üretim ve pazarlama faaliyetini de başarıyla gerçekleştiriyor.
Marmarabirlik´e bağlı ilçemizde faaliyet gösteren S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetimi tarafından, Erdekli zeytin üreticisi ortaklar, çarşamba günü Marmarabirlik´in Bursa Başköy´deki tesislerine teknik ziyaret amacıyla götürüldü.
Erdek´ten yaklaşık 100 kişinin yer aldığı 4 midibüs Marmarabirlik´in Başköy´deki tesislerine ulaştığında, Erdek heyeti Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa İlgen tarafından kapıda karşılandı.
Tesislere adım atan Erde´li zeytin üreticilerine, Marmarabirlik Fabrika Müdürü Ertuğrul Doğanlap ile ARGE Müdürü Mustafa Fındık tarafından gezi hakkında kısa bir açıklama yapıldı.
Öğle yemeği ikramında bulunulan Erdek heyeti, yemeğin ardından, entegre tesislerinde yapılacak incelemeler öncesi hijyenik şartlara uyulması amacıyla galoşlarını giyerek gelen zeytin ürünlerinin kabul bölümü, el değmeden hijyenik ortamda işleme ve paketleme bölümleri, kuru sele işleme bölümü, yağhane bölümü ile lisanlı depolar gezdirilerek bilgilendirildiler.
Entegre tesislerinin incelemesi sona erdikten sonra, Erdek heyeti Marmarabirlik konferans salonuna geçmek üzere Marmarabirlik idari bölümüne geçti.
Burada Erdek heyetini konferans salonunda karşılayan Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa tarafından, 2010 yılı öncesi ve sonrasındaki farklılıklar anlatıldı.
Asa´nın yaptığı konuşmasından önemli satır başları şöyle:
?2010 yılından önce, birliğin 45 milyon lira vergi borcu ile Ziraat Bankası´na 98 milyon lira borcu vardı. 2010´dan sonra Marmarabirlik, kampanya dönemlerinde düzenli ürün alımına başlamasının yanı sıra alım bedellerinin düzenli olarak ödenmesine başlandı. 2010 yılından günümüze zarar yaşanmadığı gibi, 2010´dan bu yana yatırımların miktarı 68 milyon liraya kadar yükseldi. ISO 500 sanayi devleri sıralamasında üretimden satışlara net 358 milyon lira ile 347. sıraya yükselerek, % 17´lik bir büyüme kaydettik. 18 ülkeye ihracat yaparken, bugün ihracat yaptığımız ülke sayısı 58´e çıktı. Zeytin ve zeytinyağı ihracatında 5 kez birincilik ödülü alındı. Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin bazı bölgelerinde ortaklarımızın kullanımına sunulmak üzere zeytin eleği dağıtımı yapıldı. Gübre ve zirai ilaç limitleri % 100 artırıldı. 2017/2018 ürün alım kampanya döneminde hedef 50 bin ton ürün alımı olup, alım miktarı ve ödemelere ilişkin sıkıntı kesinlikle yoktur. Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi´nin idari hizmet binası için imar izni alınması durumunda 5-6 bin tonluk zeytin deposu yatırımı planlanmaktadır. İmar izni için Erdek Belediyesi´ne başvuru yapılmıştır. Geçtiğimiz yıl önce dane ve yağlık zeytinde piyasa koşullarının altında kaldığımızı itiraf etmek isterim. Kendi öz kaynaklarımız ile üretici ortaklarımıza kâr payı olarak 17 milyon lira dağıtıldı. Sonuç olarak, Marmarabirlik´in 2010 öncesi ile sonrası arasında ?SİYAH? ile ?BEYAZ? kadar fark vardır. 2017/2018 ürün alım kampanyası hayırlı ve uğurlu olsun.?
Asa´nın konuşmasından sonra Marmarabirlik Muhasebe Müdürü İlhan Bayram, birliğin 2004-2016 yılları arasında ekonomik yapısı hakkında bilgi verdi.
Kürsüye son olarak çıkan S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Şenol oldu.
Sözlerine, Bursa gezisine katılan Erdekli üretici ortaklara teşekkür ederek başlayan Şenol, Marmarabirlik´te görev yapmış bütün yönetim kurularının iyi kötü hizmet ederek tesisleri geliştirmeye yönelik çaba harcadıklarını belirtti.
2010 yılından sonraki birlik yönetiminin Marmarabirlik´e ait tesisleri hijyenik şartlara uygun, üretimden, ambalajına ve pazarlamasına kadar birçok aşama kaydettiğinin de altını çizen Şenol, birlik yönetim kurulu üyelerine başarılı çalışmaları nedeniyle teşekkür etti.
Marmarabirlik´e yapılan teknik geziye, S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyeleri Fahrettin Pektaş, Süleyman Eren, Türkan Akdağ Öztürk, Ömer Saçıl, S.S. 162 Sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatif Müdürü Selçuk Karagöz ile yaklaşık 100´e yakın zeytin üreticisi katıldı.
Haber: Bülent Özgü



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli