Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdek´te ?Lejyoner Hastalığı? Eğitimi

Erdek´te ?Lejyoner Hastalığı? Eğitimi

Erdek Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, 3 Temmuz 2017 Pazartesi günü saat 09.30´da, Erdek Öğretmenevi toplantı salonunda ?Lejyonella eğitimi? verilecek.

Erdek Toplum Sağlığı Merkezi tarafından, 3 Temmuz 2017 Pazartesi günü saat 09.30´da, Erdek Öğretmenevi toplantı salonunda ?Lejyonella eğitimi? verilecek.
Erdek Ticaret Odası´na bağlı yataklı turizm işletmelerin (apart, otel, pansiyon vb.) yasal mevzuatta belirtilen özelliklere sahip personel isimlerini belirterek Erdek Toplum Sağlığı Müdürlüğü´ne başvurularını yapmaları istendi. 

Lejyoner Hastalığı, Legionella cinsi bakterilerin, su sistemlerinde yerleşerek insanlarda zatürre tablosuna neden olan ve genellikle ağır seyreden bir hastalık olarak biliniyor. Hastalığın konaklama tesislerinin su sistemlerinden bulaşan tipi için ?Seyahat İlişkili Lejyoner Hastalığı? tanımlaması yapılıyor. Turizm ekonomisinde ciddi kayıplara yol açan bu hastalığın konaklama tesisleri açısından hem ekonomik hem de ticari itibar kaybına neden olduğu biliniyor. Ayrıca uluslararası çevrelerce bu tür olayların görüldüğü ülke ve kentlerde devlet otoritesinin de ciddi önlemler alması bekleniyor.
Lejyonella mikrobu, binaların su tanklarında, soğutma kulelerinde, su sistemlerinin durgun alanlarında, borulardaki biofilm tabakalarında, su başlıklarında, çokça kireç katmanlarında çoğalıyor. Buralarda çoğalarak su sistemine karışan Lejyonella mikrobu, Aerosol olarak havada asılı kaldığında nefes alma yolu ile akciğerlere ulaşması sonucu solunum yolu direnci ve genel vücut direnci düşük ve genellikle 50 yaşın üzerinde olan kişilerde zatürre meydana getirebiliyor. Bu durum insan sağlığına zarar verdiği gibi turizmi de olumsuz etkiliyor.
Bakterilerin duyarlı popülasyona ulaşmasını sağlayacak aracı mekanizmaların (AirCondition soğutma kuleleri ve havalandırma sistemleri, sıcak su muslukları vb.) kontrol altına alınması için ilçemizde faaliyette bulunan konaklama tesislerinin su tesisatlarında düzenli bakım yapılmasına, kalorifer ve pompa serilerinin paralel bağlanmasına, kalorifer ve sistemdeki ölü boşlukların ve tıkanıklıkların yok edilmesine, kullanılmayan sistemlerin kaldırılmasına, düzenli aralıklarla sistemin tamamen boşaltılıp, yıkanmasına, sistem içinde biofilm katmanı oluşmasının önlenmesine, kaynak olabilecek ekipmanların drenaj, temizleme ve dezenfeksiyonunun gerçekleştirilerek, donanımdaki arızaların onarılmasına, suyun durgun alanlarda birikmesini önleyerek, varsa filtrelerin temizlenmesine, yeni tesisat döşenmesi halinde biofilm katmanlarının oluşumuna izin vermeyen kalite ve uygunlukta malzemelerin kullanılmasına, profilaktik olarak tesislerin 24 saat süre ile ani yüksek ısı uygulamasına ve 24 saat kalorifer ısılarının 60 derecenin üstüne çıkarılmasına, konaklama sektöründe tüm işletmeler ?Lejyoner Hastalığı? sorumlu personeli bulundurmak zorunda.
Belirtilen işlemlerin gerçekleştirilmesi amacıyla 13 Mayıs 2015 tarih ve 29354 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ?Lejyoner Hastalığı Kontrol Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmeliği?nin 7. maddesi uyarınca hastane, otel gibi yataklı hizmet veren merkezlerde en az lise mezunu ve en az bir personelin lejyoner hastalığı sorumlusu olarak bulundurulması zorunluluğu getirildiği biliniyor.
İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından görevlendirilen bu sorumlu personellerin, ?Legionella Sorumlu Personel? eğitimine katılmak üzere Erdek Toplum Sağlığı Müdürlüğü´ne başvurması gerekiyor.
Yönetmelik kapsamındaki işletmeler, tüm yataklı sağlık kurum ve kuruluşları, turizm ve rekreasyon alanları: Oteller, moteller, tatil köyleri, misafirhaneler gibi turistik konaklama birimleri, kaplıcalar, rehabilitasyon merkezleri, huzurevleri, bakımevleri, konaklamalı gemiler (yolcu gemileri), büyük alışveriş merkezleri, suyun bulunduğu veya kullanıldığı halkın ortak kullanımına açık rekreasyonel alanlar; diğer alanlar, suyun kullanıldığı endüstriyel havalandırma sistemlerinin ve/veya soğutma makinelerinin kullanıldığı iş merkezleri ve işyerlerinden oluşuyor.
Eğitime katılacak kişiler adına kişi başı 160,00 liranın Erdek Toplum Sağlığı Müdürlüğü hesabına yatırılması ve banka dekontunda söz konusu kurum/kuruluşun ve eğitime katılan kişinin isminin ve Legionella Eğitim Katılım Ücreti olarak yatırıldığının belirtilmesi gerektiği açıklandı.

Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli