Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdek´te ?Mübadele? anma töreni yapılacak

Erdek´te ?Mübadele? anma töreni yapılacak

?Mübadele?nin 94. yılı nedeniyle, Erdek´te bir anma programı düzenlenecek.

?Mübadele?nin 94. yılı nedeniyle, Erdek´te bir anma programı düzenlenecek. 29 Ocak 2017 Pazar günü, Erdek sahilinde, saat 13.00´te başlayacak anma töreninde önce saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı seslendirilecek. Erdek´teki iki mübadil derneğinin ortak basın açıklamasının okunmasının ardından, denize karanfil bırakılacak.

Bu arada, aynı gün, geçtiğimiz günlerde Hüseyin Sunay´ın başkanlığında kurulan Erdek Girit ve Rumeli Mübadilleri Kültür, Dostluk ve Dayanışma Derneği, Yağcı Otel´de üyelerine, saat 10.00´da bir tanışma kahvaltısı verecek.

Erdek´te daha önce Derya Verim´in baş-kanlığında kurulan bir de ?Erdek Girit Mü-badilleri Derneği? şubesi bulunuyor.

MÜBADELE NEDİR?

?Mübadele?, 30 Ocak 1923 tarihinde, Türkiye ile Yunanistan arasında imzalanan ?Yunan ve Türk Halklarının Mübadelesine İlişkin Sözleşme ve Protokol?ün sonucunda Yunan ve Türk halklarının, karşılıklı olarak doğup büyüdükleri toprakları terk etmeleridir. Bu anlaşma sonucunda 400 bin Müslüman Türk, Yunanistan´dan Türkiye´ye gelirken, bir milyonu aşkın Rum da Türkiye´den Yunanistan´a gitmiştir. Bu olay sonucunda mübadeleye uğrayan her iki toplum da sosyal çöküntüler ve büyük travmalar yaşamıştır.

Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli