Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Erdek´te ?Muhtarlar Günü? kutlandı

Erdek´te ?Muhtarlar Günü? kutlandı

Erdek Muhtarlar Derneği Başkanı Semra Baycan: ?Biz muhtarlar, bu ülkenin hizmetkârlarıyız?

Erdek´te ?Muhtarlar Günü? kutlamaları gerçekleşti.
Erdek Muhtarlar Derneği Başkanı ve Sahil Mahallesi Muhtarı Semra Baycan, cumhuriyet alanındaki Atatürk anıtına çelenk sundu. Ardından, muhtarlar adına bir konuşma yapan Baycan, 19 Ekim 1829´da kurulan muhtarlık müessesesinin 189´uncu, muhtarlar gününün ise dördüncüsünü kutladıklarını belirtirken, şunları söyledi:
?Muhtar sözcüğü, Türk toplumunun tarihsel ve geleneksel niteliklerini ortaya koyan bir kavramdır. Başka bir deyişle söz sahibi, seçilmiş ihtiyar anlamını taşımaktadır. Nasıl ki siyasi partilerimiz demokrasinin vazgeçilmez unsuruysa muhtarlarımız da aynı konumdadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün dediği gibi muhtarlar, demokrasinin temel taşıdır.
Muhtarlarımıza 82 değişik kanunda, 354 maddede görev verilmektedir. Görev ve sorumlulukları olan muhtarların hiçbir yetkisi bulunmaması düşündürücüdür. Mevcut köy ve mahalle kanunları ile sorunlara aracılık yapmamız mümkün değildir. Bu nedenle köy ve mahalle kanunlarının yeniden tanımlanması, Büyükşehir içinde mahallelerin ve yöneticilerinin çalışma alanlarının yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Mahalle muhtarlarının, yerel ve Büyükşehir belediyelerinde kendi mahalleleriyle ilgili stratejik plan yapım süreçlerinde, ihtisas komisyonları ve meclis toplantılarında görüş vermeleri sağlanmalıdır. Belediyelerin, mahalleleri ilgilendiren konularda, ilgili mahalle yönetimlerini muhatap alma zorunluluğu yasal duruma getirilmelidir. Muhtarlığın, 189 yıllık merkezi ve yerel yönetimi temsil eden kurumlar arasında siyasal barışın sağlandığı tek müessese olduğu unutulmamalıdır. Çünkü temsil ettiği gücü Türkiye Cumhuriyeti mühründen alan bu müessese siyasallaşmamış tek çözüm merkezidir. Bu nedenledir ki seçmen, muhtarın 24 saat kapısını çalabileceği siyasal değil, çözüm merkezi olduğunu bildiğinden, bu kurumu kendisine daha yakın hissetmektedir. Bizlere göre dünyada örneği olmayan, en önemli işlevi de genel-yerel yönetim arasındaki iş yükünü azaltmak ve zaman zaman çatışma yaratacak ortamlardan uzak şekilde vatandaşla devlet kurumlarını karşı karşıya getirmeyerek aracı kurum olan muhtarlık, bu sistemde yerini almıştır. Muhtarlar, bulundukları mahallelerde devletin tüm kurumlarını temsil ettikleri gibi aynı zamanda da devletimizin ilk muhtaç olduğu mercidir. Muhtar, yaşadığı mahallede her çeşit sorunu ilgili yerlere aktarma ve takip etme görevini gerçekleştirmektedir. Biz muhtarlar olarak bu ülkenin hizmetkarlarıyız. Türkiye´nin her köşesinde neye ihtiyaç varsa devletimiz ve milletimiz ile birlikte olmayı görev biliyoruz. Bu günün ?Muhtarlar Günü´ ilan edilmesinde emeği geçenlere ve tüm siyaset kurumlarına teşekkür ederiz.?
Baycan, ayrıca 2014-2019 görev döneminde yaşamlarını yitiren Alaattin Mahallesi Muhtarı Doğan İşler ve Ballıpınar Mahallesi Muhtarı Hasan Aşıcı ile birlikte sonsuzluğa göçen tüm muhtarları da saygı ve rahmetle andığını sözlerine ekledi.
Ardından Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, görevde olan muhtarların yanı sıra yaşamlarını yitiren muhtarların yakınlarına ve eski muhtarlara plâketlerini verdi.
Muhtarlar daha sonra Kaymakam Ekrem Çalık ve Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı´yı makamlarında ziyaret ettiler.
Haber :?Önder Balıkçı



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false