Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Erdek’te “Kapıdağ’ın meşesi, geleceğin nefesi” kampanyası

Erdek’te “Kapıdağ’ın meşesi, geleceğin nefesi” kampanyası

“Kapıdağ Dayanışma Platformu”, “Kapıdağ’ın meşesi, geleceğin nefesi” ismi altında, Erdek’te fidan ekimi kampanyası düzenliyor.

“Kapıdağ Dayanışma Platformu”, “Kapıdağ’ın meşesi, geleceğin nefesi” ismi altında, Erdek’te fidan ekimi kampanyası düzenliyor.

Fidan dikimi, 26 Kasım 2023 Cumartesi günü, saat 14.00-16.00 arasında, Bahçe Botanik-Tüzün Sitesi arkasında gerçekleşecek.

Tohum, toprak, fidan poşetinin ilgili platform tarafından verileceği kampanya için “Siz hâlâ meşelendirmediklerimizden misiniz? Meşe fidanı yetiştirme etkinliğine katıl, cumhuriyetin 100. yılında kuraklık ve iklim değişikliğine de dur de!” sloganı belirlendi. Kampanyaya katılmak isteyenlerin, iletişim için Dr. Kadir Dadan’a ait (0530)403 13 66 ve platform sözcüsü İsa Cem Sezer’in (0506)535 82 46 numaralı telefonunu aramaları istendi.

Kapıdağ Dayanışma Platformu, kampanyayla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Bildiğiniz üzere iklim değişikliği tüm dünyamızı olduğu gibi ülkemizi de etkilemekte, kuraklık giderek daha fazla hissedilir duruma gelmektedir. Bu yıl, sonbahar yağmurlarının olmaması bütün Batı Anadolu’da olduğu gibi bölgemizde de tarımsal üretimi derinden etkilemektedir. Erdek ilçemize ait Paşalimanı ve Marmara ilçesine bağlı Avşa adası, kuraklık yönünden en fazla tehdit altında bulunan bölgelerdir.

Kapıdağ yarımadası ise biyolojik çeşitlilik açısından zengin olup, arazisi büyük bölümü orman vasfındadır. Ağaç çeşitleri içinde ise farklı alt cinslere(saplı, sapsız, pırnal) sahip olan meşe ön plana çıkmaktadır. Öte yandan önümüzdeki yıl cumhuriyetimizin 100. yılına girmektedir. Bu özel yılda, birçok etkinlik gerçekleştirilerek yurttaşlık duygusunu pekiştirmek hedeflenmektedir.

Kapıdağ Dayanışma Platformu olarak hem geleceğimizin güvencesi çocuklarımızın ekolojik duyarlılığını artırmak, hem kuraklık sorununa bir parça da olsa çözüm üretmek, hem de ağaçlandırma çalışmalarına sivil toplumun katılımının güzel bir örneğini oluşturmak amacıyla ‘Kapıdağ’ın meşesi, geleceğin nefesi’ adıyla bir etkinlik düzenliyoruz. Bu etkinliğimizde, temin ettiğimiz toprak ile doldurduğumuz fidan poşetlerine arazilerimizden topladığımız meşe tohumlarının ekimini yapacağız. Daha sonra katılımcılarımız bu poşetleri cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 2023 tarihine kadar bir yıl boyunca evlerinde koruyacak. Bu tarihte Paşalimanı ve Avşa adalarında kabul eden halkımızın arazilerine dikim yapacağız. Amacımız bir hatıra ormanı kurmak değil, özel mülkiyetleri de içeren genel bir ağaçlandırma yapmak ve bunu her yıl tekrar ederek sürekli bir etki oluşturmaktır. Böylelikle hem tahrip edilen doğamızın kendisini onarmasına yardımcı olmak, hem halkın ağaç yetiştirip dikmesinin yeniden bir kültür olarak gelişmesini sağlamak, hem de iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede bir halk desteği sağlamak istiyoruz. Özellikle çocuklu ailelerimizin etkinliğe katılması ve bitki yetiştirme deneyimini çocuklarına yaşatmalarını arzu ediyoruz. Dileyen kişiler, bizden aldıkları ya da topladıkları meşe tohumlarını doğrudan da arazilerine ekebilirler. Keza Paşalimanı ve Avşa adalarındaki dostlarımıza da bu amaçla geçen yıldan ekilmiş fidan ve bu yılın meşe tohumlarını da paylaşmış durumdayız. Bu iş için yavaş gelişmesine rağmen meşeyi seçmemizin nedeni hem havadaki hem topraktaki su ve karbonu tutmasıdır. Benzer etkinliklerin ülke genelinde yapılabilmesine dair görüşümüzü devlet yetkililerine de ilettik. Keza ülkemizdeki tüm kişi ve kuruluşlara daha öncesinde de çağrıda bulunmuştuk.

Ortak geleceğimizde iklim değişikliğine karşı duyarlı bir yurttaş olarak, herkesi meşe yetiştirme etkinliğimize katılmaya ve yaşadıkları yerde benzer etkinlikler düzenlemeye davet ediyoruz.”



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli