Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Erdek’te Organ Bağış standı kuruldu

Erdek’te Organ Bağış standı kuruldu

Sağlık Bakanlığı tara-fından 3-9 Kasım tarihlerinin Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kutlanması dolayısıyla Erdek Sağlık Müdürlüğü ve Erdek Neyyire Sıtkı Devlet Hastanesi Baştabipliği işbirliğiyle Erdek Cumhuriyet Meydanı’nda O

Sağlık Bakanlığı tara-fından 3-9 Kasım tarihlerinin Organ ve Doku Bağışı Haftası olarak kutlanması dolayısıyla Erdek Sağlık Müdürlüğü ve Erdek Neyyire Sıtkı Devlet Hastanesi Baştabipliği işbirliğiyle Erdek Cumhuriyet Meydanı’nda Organ Bağışı standı kuruldu. 
Erdek Sağlık Müdürlüğü ile Erdek Neyyire Sıtkı Devlet Hastanesi Baştabipliği tarafından, organ bağışı konusunda farkındalığı arttırmak adına Cumhuriyet Meydanı’nda organ bağış standı açıldı. Stantta, gönüllü olarak organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlardan gün boyunca organ ve doku bağışı alındı. 
Yapılan açıklamada; "Tedavisi sadece organ veya doku nakli ile mümkün olan hastalıklar her geçen gün artmakta ve de her geçen gün çok ciddi bir şekilde halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Bildiğiniz gibi organ yetmezliği olan hastalıklar başta böbrek yetmezliği dediğimiz diyalize giren hastalar karaciğer yetmezliği hastalar, özellikle sirozlu karaciğer hastalığı olan ve karaciğer yetmezliği olan hastalar, ayrıca pankreas ve işte akciğer ve bağırsak bozukluklarında organ nakline başvuruyoruz. Biliyorsunuz organ nakli iki şekilde oluyor bir canlı donörden biri kadavradan aldığımız organlar.          
Canlı donörden kişi hayattayken kendi isteğiyle organları başladığında özellikle böbrekte bunu çok kullanıyoruz. Eğer doku uygunluğu varsa böbrek yetmezliği bir hastaya böbreğinin birisini vererek organ naklini gerçekleştiriyoruz. Özellikle kadavradan yapılan nakilleri biz biraz daha önemsiyoruz. Kadavra nakillerinde daha çok kişi trafik kazası geçirdiğinde, yoğun bakıma düştüğünde bitkisel hayattan sonra tıbben ölüm ispatlanıyorsa kurum tarafından, bunun organları alınarak daha sonra organları organ nakli gerektiren kişilere takılıyor. Bildiğiniz gibi böbrek yetmezliği karaciğer yetmezliği halkımız da, günümüzde çok fazla gözüküyor. Özellikle böbrek yetmezliği ülkemizde yaklaşık 65 bin kişide bulunmaktadır. Böbrek nakillerinde biliyorsunuz Bu kişiler aynı zamanda böbrek nakli yapıldığında diyaliz makinesinden, diyaliz cihazından ve ciddi böbrek rahatsızlığından kurtuluyorlar. Hem burada bilgilendirme yapıyoruz hem aile hekimlerimiz, sağlık kurumlarımız, hastanelerimiz, bu konuda çok ciddi bir şekilde bilgilendirme yapıyorlar yine bağış yapmak isteyen kişiler hem buradaki standımızda ve Erdek Sağlık Müdürlüğü’ne müracaat ederek hem de hastanemize, aile hekimlerine müracaat ederek bağış kartı alabiliyorlar." ifadelerine yer verildi. 
Organ bağışı dolayısıyla kurulan tanıtım standında organ bağışı hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlara, görevli sağlık personeli tarafından bilgiler verildi. Organ bağışında bulunan vatandaşların kayıtları yapıldı. Düzenlenen tanıtımda vatandaşlara, Erdek Sağlık Müdürlüğü görevlileri tarafından organ naklinin önemi ve hangi durumlarda organ nakli yapılabilir, hangi organlar bağışlanabilir gibi konularda bilgiler aktarıldı.
Haber: Tuncay Ertan 
 



Anahtar Kelimeler: Erdek’ Organ Bağış standı kuruldu
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı