Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Erdekte Turizm Haftasını kutladık

Erdekte Turizm Haftasını kutladık

Turizm Haftası kutlamasında konuşan Halitpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Zeki Bay, tarihçiler tarafından Erdekin 7000 yıllık geçmişe sahip olduğunu kaydetti.

Turizm Haftası kutlamasında konuşan Halitpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Zeki Bay, tarihçiler tarafından Erdek`in 7000 yıllık geçmişe sahip olduğunu kaydetti.
15-22 Nisan arası kutlanan Turizm Haftası etkinliği için 15 Nisan Perşembe günü Erdek Öğretmenevinde tören düzenlendi.
Bu yıl, Erdek Halitpaşa İlköğretim Okulu`nun düzenlediği etkinlikte, günün anlam ve önemi hakkındaki konuşmayı Halitpaşa İlköğretim Okulu Müdürü Zeki Bay yaptı.
Erdek Garnizon Komutanı, Belediye Başkanı, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Müftüsü, İlçe Milli Eğitim Müdürü, İlçemiz siyasi parti başkanları, öğrenciler ve velilerin katıldığı etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı.
Turizm Haftası hakkında konuşma yapmak için kürsüye gelen Halitpaşa İlköğretim Okul Müdürü Zeki Bay,
Her yıl 15-22 Nisan tarihlerinde kutlanan ve bu yıl okulumuzun hazırladığı Turizm haftası etkinliklerine hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında şunları dile getirdi:
"Güney Marmara`da Marmara Denizine bir el gibi uzanan kapıdağ yarım adasının batıdaki körfezi Erdek ilçemizin, tarihçiler tarafından yaklaşık 7000 yıllık bir geçmişi olduğu belirtiliyor. Erdek, eski adıyla Arteka, büyük Kizikos Medeniyeti`nin yanında kurulmuş bir kentti. Bölgeye yerleşen en eski topluluğun Antik Yunandaki Tesalya kentinden göç eden Dolionlar olduğu biliniyor. Daha sonra krallarının adını, yani Kizikos ismini alan  Arteka kenti, M.Ö ki tarihlerden başlayarak, 1339 yılında Süleyman Paşa ile Osmanlı Devleti topraklarına katılana dek çok sayıda devletin egemenliği altında kalmıştır. Osmanlı döneminde ise Erdek`i en güzel şekilde Evliya Çelebi`nin Seyahatname isimli eserinden öğreniyoruz. 1639 yılında Erdek`e iki kez gelen Evliya Çelebi yazılarında Erdek ile ilgili iki katlı evlerinden, han ve hamamlarından üzüm bahçelerinden ve özellikle Zeytinli Ada ile ilgili denizin bir mil içinde bulunan adadaki ılıcadan ve şifalı sulardan bahsetmiştir. Dünyanın 8. harikaları arasında yer alan Hadrianus Tapınağı`nın, içinden geçen dere  kapatıldığında su oyunlarının da oynanabildiği Anadolu`nun tek örneği Amfitiyatro`nun bulunduğu, dönemlerine ışık tutan birçok tarihçi,coğrafyacı, denizcinin yetiştiği bu topraklarda ilkbaharda kahverenginin yeşile nasıl döndüğünü, çiçeklerin renk cümbüşünü görmek, yaz akşamlarının meltemlerini hissetmek, güneşin ufukta renk oyunları ile batışını izlemek, sonbaharda yeşili kızarırken, kızılı sararırken fark etmek, en önemlisi Erdek`i tanımak, tanıtmak dün olduğu gibi bugün de o geçmiş görkemli mazisine yakışır bir şekilde hızla gelişip büyüyen,üstündeki bütün doğal ve tarihi kaynakları da ortaya çıkararak dünya insanlık alemine sunmak için bir Erdek oluşturmalı ve bunun için uğraş vermeliyiz."
Bay`dan konuşmasından sonra, Bandırma Arkeoloji Müzesi Müdüresi Tülin Tan`ın sunumunda sinevizyon izletildi. Halitpaşa İlköğretim okulu öğrencilerinin sunduğu tiyatro gösterisi ise büyük beğeni aldı.
Törenin sonunda, ilçemiz okullar arası düzenlenen Turizm Haftası konulu kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri dağıtılıp program sona erdi.
Haber : Taygun Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu