Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı:

Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı:

Erdek, yıllardır bireysel ve bilinçsiz turizm yapıyor”

Erdek Ticaret Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB) Turizm Kurulu Başkanı Özlem Sarı, Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi(İİBF) salonunda fakülte ve yüksek okul öğrencilerine Ekonomide Turizm” konusunda konferans verdi. Canset Sevim Balcı'nın başkanlığındaki Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Genç Girişimciler Kurulu tarafından düzenlenip, Dekan Prof. Dr. Mehmet Arslan'ın da izlediği konferansta Türkiye'de ve bölgede turizmi” anlatan Sarı, bacasız turizm” olarak nitelendirilen turizmin bir yörede gelişmesi için o yörenin cazibe merkezi” durumuna getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Sarı, şunları söyledi:
Turizmin gelişmesi için bilinçli yapılması gerekir. Örneğin, 1950 yılında, ülkemizin ilk turizm bölgesi olan Erdek'te hâlen ‘Alaylı Turizm', yani ‘Bireysel Turizm' yapılıyor. Turizm için artık yalnızca kum ve güneş yetmiyor. Dağ ve tarih turizmi de gerekli. Turizmin çeşitlenmesi ve 12 aya yayılması gerekiyor. Erdek, artık ‘Sezonumuz kısa' söylemlerini bir yana bırakmalıdır. Turistik tesislerde, ‘Alaylı personel' ile hizmet olmaz.

Turistik tesisler, mutlaka çağın gereksinimlerine uygun şekilde yenilenmeli ve hizmet kalitesi artırılmalı, gelen turistin taleplerine uygun hizmet sunulmalıdır. Yabancı paranın, bölgeye girmesi sağlanmalıdır.”
MARKALAŞMA ÇOK ÖNEMLİ
Turizm sektöründe markalaşmanın öneminin de altını çizen Erdek Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Sarı, şu değerlendirmede bulundu:
Turistik yörelerin ünlü ürünleri mutlaka ön plâna çıkarılarak, mutlaka belgeli duruma getirilmelidir. Örneğin, Erdek ve yöresi için kırmızı soğan, ‘Mavi Bayrak' başta olmak üzere birçok değerli ürün, marka olarak belgelenip turistlerin hizmetine sunularak, turizmde farklılık yaratılmalıdır. Kapıdağ'dan mutlaka yararlanmamız gerekiyor. Çünkü Kapıdağ, Türkiye'nin en zengin oksijeni ve florasına sahiptir. Böyle olduğunu, yabancı uzmanları buraya getirerek belgelemeliyiz. Başta Kyzikos, Daskyleion ve Zeytinliada olmak üzere tarihi ve arkeolojik değerlerimizin ortaya koyarak, çok iyi bir tanıtım gerçekleştirmeliyiz. Düşünün ki, turizm bölgesi Erdek'te tek bir turizm acentesi ve turizm rehberi yok. Halk, bölgesindeki turizm konusunda bilgisiz. Bandırma, turistik bölgelerin odak noktasında bulunuyor. Bir sanayi ve liman kenti olabilir ama Bandırma, mutlaka turizm yapmak zorunda. Turizm yapmakla yükümlü. Bu arada Bandırma da, peynir, yoğurt, tatlı gibi kendine ait ürünleri markalaştırmak zorundadır.”
Bandırma ve Erdek'teki fakülte ve yüksek okul öğrencilerinin izlediği konferansın ardından Bandırma İİBF Dekanı Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Azaklı, Sarı'ya bir buket verdi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli