Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Erdem, esnafın erteleme değil hibe beklediğini açıkladı

Erdem, esnafın erteleme değil hibe beklediğini açıkladı

Halen devam eden pandemi sürecinde elinden gelenin fazlasını yaparak ?Önce İnsan Sağlığı? diyerek devletinin yanında olan esnaf teşkilatı devletten yardım bekliyor.

Halen devam eden pandemi sürecinde elinden gelenin fazlasını yaparak ?Önce İnsan Sağlığı? diyerek devletinin yanında olan esnaf teşkilatı devletten yardım bekliyor. İlk 90 günlük süreçte Balıkesir´de kepenk kapatan esnaf sayısı 13029. Halen faal durumda ancak işletmesi kapalı olan esnaf sayısı ise 1004.
Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fehmi Erdem, esnafa verilen 25 bin lira kredilerin hibe edilmesini ve kapalı olan işletmelere destek verilmesini istedi.
Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği´ne bağlı 45.600 faal üyelerinin olduğunu söyleyen BESOB Başkanı Fehmi Erdem, pandemi sürecinde esnafın yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.
15 Mart itibariyle korona virüs salgını tedbirleri neticesinde yasaklar geldiğini hatırlatan Erdem ?Bu yasaklarda 13.029 esnafımız 90 gün boyunca kepenk kapatmak durumunda kaldı. 90 gün sonunda yeni normalleşme süreci başladı. Bu yeni normalleşmede işyerlerimiz açıldı. Fakat okul servisleri dışında okul kantinleri, barlar ve meyhaneler gibi açılamayan 1004 işyerimiz 15 Mart´tan bu yana yani 6 aydır halen kapalı durumda. Bu 6 aylık süre içinde bu esnafımız ne yer, ne içer, zaruri giderlerini nasıl öder? bunlara neler yapılması gerekli bunların sorunlarını çözmeliyiz. Bu esnaflarımız yıllardır vergisini, KDV´sini, stopajını, SSK´sını ve Bağ-Kur´unu ödüyor? diye konuştu.
Pandemi sürecinde esnaflara 25´er bin lira kredi ve 25 bin lira limitli kredi kartı tarzında devlet bankaları aracılığıyla destekler verildiğini, ama bunlarında ödeme gününün geldiğini söyleyen Erdem ?Kredi ödemesinin yanında ertelenen SSK ve stopajların ödemeleri de geldi. Bu esnafların işyerleri halen kapalıyken bu borçları nasıl ödeyecek? Bu işletmeler evinin elektriğini, suyunu, mutfak masrafını nasıl karşılayacak? Çocukları harçlık istediklerine nasıl verecekler? Bu esnafların yerine kendimiz koyalım. 6 aydır hiçbir gelirimizin olmadığını fakat giderlerimizin aynı şekilde devam ettiği hatta pandemi sürecinde giderlerimiz daha da arttı. Aldığımız peynirden tutunda domatese kadar bir sürü zam geldi. Bunun haricinde maske ve dezenfektan masraflarımız ortaya çıktı. Bu esnaflar ne yapacak? Küçük işletmeler gerçekten zor durumda.? dedi.
Devletin bu konuda elinden geleni yapmasınının altını çizen Erdem ?Esnafımız için çalışmadığı süre zarfında SSK, stopaj, vergi, Bağ-Kur gibi devletin aldığı ödemelerin ertelenmesini değil iptal edilmesini, hibe tarzında krediler istiyoruz. Veya burada halen kapalı ama faal durumdaki işletme sahiplerine en azından asgari ücret tutarında destek istiyoruz. Esnaf ve sanatkarımız 6 aylık süre içinde en büyük yükü çeken ve devletine karşı hiçbir zaman sesini yükseltmeyen devletinin yanında dik duran, devletine yardımcı olmak için elinden geleni esirgemeyen bir topluluktur.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber Merkezi



  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı