Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Ersin Özince Bandırma Borsasında Türkiye Ekonomisini Değerlendirdi

Ersin Özince Bandırma Borsasında Türkiye Ekonomisini Değerlendirdi

Borsamızın Genç Girişimciler ve Kadın Girişimciler Kurulu tarafından gerçekleştirilen ?Vizyon Konuşmaları? adlı konferansın konuğu T. İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ersin Özince oldu

 

Borsamız Konferans salonunda gerçekleştirilen ?Vizyon Konuşmaları? adlı konferansa konuşmacı olarak katılan T. İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı H. Ersin Özince, ülkemizdeki ve dünyadaki ekonomik gelişmeler ile girişimcilik konuları hakkında konuştu. Gerçekleştirilen etkinliğe Balıkesir CHP Milletvekili Namık Havutça, Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Fahri Sert, Bandırma İİBF öğretim görevlileri ve akademisyenler, çevre oda ve borsa başkanları, bankaların şube müdürleri, çok sayıda daire amiri ile iş adamları katıldı.
Toplantının açılış konuşmalarını Borsamızın Kadın Girişimciler Kurulu Adına Petek Ozar ve Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ahmet Toygun yaptı. Kadın Girişimciler Kurlu adına konuşan Petek Ozar ?Kadın girişimcilerin amacı bölgemizdeki kadınların istihdamını arttırmayı misyon edinmiş bir kurumuz. Amacımız bölgemizdeki kadın girişimcileri arttırmak, kadın potansiyelini nitelik ve nicelik bakımında arttırmak ve yetiştirilmesini sağlayacak projeler oluşturmaktır.? dedi. Borsamızın Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Ahmet Toygun da genç girişimcilerin faaliyetlerinden bahsetti ve Konferansa konuşmacı olarak katılan H. Ersin Özince´ye teşekkür ederek ?Bu gün kendisinden çok şey öğreneceğiz.? dedi.
Bandırma Ulaşımda Avantajlı Bir Bölge
Borsamız Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin Bandırma´nın ekonomik açıdan stratejik bir konma sahip olduğunun altını çizerek ?Bandırma gerçekten çok büyük avantajlara sahip bir şehir. Kara, deniz ve demiryolu taşımacılığına sahip bir yer. Deniz yolu ile üreticimiz çok büyük rekabet şansı yakalamakta. Maalesef demiryolunu bu güne kadar tam verimli kullanamadık. TOBB´un kurmuş olduğu ve bizim de içinde bulunduğumuz BALO A.Ş. ile ülkemiz sanayicinin demiryolu kullanarak çok daha rekabetçi olmasını sağlıyoruz. BALO A.Ş. ihracat noktasında istediğimiz hedefleri yakalamak için önemli bir projedir. Kendimde bu kuruluşun yönetiminde bulunmaktan gurur duyuyorum. Demiryolu taşımacılığı ile çok daha fazla yük daha az maliyetle taşınmış olacak ve karayolunda oluşan yoğunluk azalacaktır.?
Refahı Arttırmak İçin Girişimciliği Arttırmalıyız.
Sezgin girişimciliğin de önemini vurgulayarak ?Bandırma sanayi kenti olma yolunda. Biz sanayiye karşı değiliz ancak çevreninde katledilmesini istemiyoruz. İnsan odaklı bir sanayi olmalı. Bu konuda taleplerimizi her zaman ifade ediyoruz. Tarım borsamız için çok önemli. Sanayi tesisleri ile birlikte tarım alanları yok olacak. Ancak ne olursa olsun çok daha fazla üretmek zorundayız. Oda ve borsalar olarak bulunduğumuz şehirlerin ekonomi politikalarına yön veren konumdayız. Bu anlamda da girişimciliği fazlasıyla önemseyen bir kurumuz. Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu da her toplantıda kadın ve genç girişimcilere ne kadar önem verdiğini belirtmektedir. Refah seviyemizi arttırmamızın tek yolu girişimci sayımızı arttırmaktır.? dedi.
Ulusal Ekonomi Oluşturulmalı
Toplantıda dünyadan ve Türkiye ekonomisinden örnek veren T.İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince ulusal ekonomi modelinin önemine değindi. Özince ?Ülkemizdeki en büyük problemlerinden biri ulusal ekonomi. İşletmecilik önceden önemsenmezdi. İşletme okumak adeta ayıp gibi algılanırdı. Ancak ticaret ve girişimcilik çok eski yıllardan beri yapılmakta. Uzun yıllar girişimciliği kapitülasyonlarla yaptık. Türkiye İş Bankası tamamen Türk işadamlarının desteği ile kurulan bir işletmedir. Amacımız Türk sanayisini ve iş dünyasının gelişmesine destek vermekdir. Mustafa Kemal Atatürk´ün de mali stratejisinde ulusal ekonomi modeli yer almaktadır. Bir ülke için kendi ekonomik ve mali stratejisini belirlemesi çok önemlidir. Bankalar olmadıkça ekonomi çalışmaz ve ekonomik düzen ile istikrar sağlanamaz. Öncelikle her şeyden önce ekonomi modelini belirlememiz gerek. Önceki yıllarda karma ekonomi, liberal ve 1980´li yıllardan sonra da kapitalist düzeni uygulamaya çalışmış ancak tam olarak yapamamışız. Bu işi tam olarak yapmamız gerek artık. Sermaye borsalarımıza maalesef hiçbir zaman gereğince önem vermemiş ve çalıştırmamışız. Bu gün bizim paramız da, hisse senedimiz de, tahvilimiz de çok sığ konumda. Kapitalizmi tam anlamıyla yapan ülkelerde bu sorunlar yok. Bunu yapabilmek için içimize sindirmemiz gerek. Piyasa olmadıkça sermaye kültürünün oluşması mümkün değil.? Diye konuştu.
Seçim Kaygısı Spekülatif
T.İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, her seçimde ekonomiyi yalan haberlerle yönlendirmeye çalışanların olduğunu ve üretmeden kazanmaya alıştığı için, seçimin hemen ardından insanları da endişelendirdiklerini söyledi. Özince, ?Seçimin ertesi günü inançsız olmaya gerek yok. Yurt dışındaki yatırımcılar korkmuyor, biz niye bu kadar endişeler saçıyoruz? Galiba şundan yapıyoruz; biz de aslında üretmeden kazanmaya alıştık. Bu yanlıştan döneceğimizi umuyorum. Bizim bir sürü sınai yatırımımız var. Şişecam´ın altında 50 tane şirket var. Şu anda Türkiye´de de devam eden bir sürü yatırımımız var. 12 ülkede yatırımlarımız var. Fakat ekonomiden sorumlu Sayın Bakanımızın da geçen gün söylediği gibi kilogramı 1,6 dolar olan mal ihraç ederek bir yere varılmayacağını görmemiz lazım. Ben Meteoroloji şirketinde yönetim kurulu üyeliği yaptım. Lastik şirketinde, finans şirketinde yaptım. Bugün biliyoruz ki birçoğunuzun elinde olan telefonlar, elimdeki laptoptan ağır çekiyor. Kiloda değilse de pahada ağır çekiyor. Yılda milyar dolar mobil cihaz ithal diyoruz. Dünyada insan sayısında fazla mobil operatör abonesi var. Yani yapacağımız yatırımlar çağa uygun ve katma değeri yüksek olmalı.? diye konuştu.
Dünyayı ve Piyasaları İyi Takip Etmeliyiz!
Globalleşen dünyayı ne kadar tanıyoruz? Dünyadaki gelişmeleri ne kadar biliyoruz? Kendimizi hangi konumda görüyoruz? Nasıl bir vizyona sahibiz? Bunları bilmemiz gerek. Dünyada büyük ekonomi arasına girdik. Peki nasıl girdik? Bunları iyi bilmemiz gerek. Dünyayı iyi takip etmeliyiz. İş adamları ve yöneticiler mutlaka ticaret gazetesi okumalı ve haberdar olmalı. Yeni yetiştiren nesiller de mutlaka dil bilmeli.? diyerek genç neslin yetiştirilmesi konusunda tavsiyelerde bulundu.
Haber : Ahmet Pesen



Anahtar Kelimeler:
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli