Bugün, 18 Nisan 2024 Perşembe

Eski başkanlardan Hüseyin Durak:

Eski başkanlardan Hüseyin Durak:

?Erdek ve Kapıdağ zeytinciliğini ancak sulama kurtarır?

Erdek´e bağlı Ocaklar Mahallesi´nin belde olduğu dönemlerde, 1999-2014 yılları arasında üç dönem belediye başkanlığını sürdüren Hüseyin Durak, ?Bildiğiniz gibi Ocaklar, önce köydü. Belde statüsüne geçiş döneminde biraz zorlandık? dedi.
Partisi Demokratik Sol Parti´nin (DSP), MHP ve ANAP ile genel iktidarda koalisyon ortağı oldukları dönemde DSP Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Güven Karahan´ın büyük desteğini gördüklerini vurgulayan Durak, şunları söyledi:
?Güven Bey´i rahmetle anıyorum. Ocaklar Belediye Başkanlığını yaptığım dönemle ilgili şunları söylemek isterim. 2000 yılında, Ocaklar Belediye Meclisi´nde yaptığımız görüşmelerde, beldemiz için gelir açısından turizmin mi, yoksa zeytinciliğin mi daha önemli olduğunu tartıştık. Her ikisinin de o dönemlerde gelir açısından aşağı yukarı eşit olduğu görüşünde birleştik. Meclis olarak turizme daha fazla ağırlık olma kararı aldık. Nitekim sahil düzenlemesi başta olmak üzere turizmin canlılık kazanması için çalışmalar gerçekleştirdik. 2012 yılında yaptığımız yeni bir değerlendirmede ise Ocaklar´ın turizm gelirinin, zeytinciliği 5´e katladığını belirledik. Ancak pandemi nedeniyle 2014 yılına kıyasladığımızda turizm gelirlerimiz yüzde 30 azaldı. Bu yılki sezondan da pek umutlu değilim.?
SULAMA SAĞLANMAZSA ZEYTİNCİLİK DÜZLÜĞE ÇIKMAZ
Ocaklar ve Erdek´in yanı sıra tüm Kapıdağ´daki zeytin veriminin düşük olduğuna dikkati çeken Durak, şu değerlendirmede bulundu:
?Mudanya, Gemlik ve Akhisar gibi zeytin verimi ve kalitesinin yüksek olduğu ilçelerde olduğu gibi bizim zeytin ağaçlarımıza da üreticinin yaptığı harcama hemen hemen aynı. Ancak onlarda sulu tarım var. Bizde ise sulama olanağı olmadığından, zeytin üreticinin maliyeti sürekli artıyor. Zeytincilik, bölgemizde her geçen gün geriye gidiyor.? 

Belediye başkanı olduğu son dönemde, meclis olarak, arıtma suyunu Ocaklar´daki zeytinlik alanlarını sulamada kullanma projesini yaşama sokmayı planladıklarını belirten Durak, şöyle konuştu:
?Projemize göre, haziran, temmuz ve ağustos aylarında, arıtma suyunu, cazibeyle zeytinlik alanlarının sulanmasına dönüştürecektik. Ancak siyasi ömrümüz yetmedi. Görevden ayrılınca, bu proje yaşama geçirilemedi. Erdek ve Kapıdağ´daki zeytinlik alanların sulanması gerçekleşmezse zeytin üreticisinin kazanç sağlama ve mutlu olma şansı yoktur. Sulamanın, zeytin üretiminin kalitesini ve ürünün fiyatını en az yüzde 50 artıracağını düşünüyorum.?
Balıkesir´in, 2014 yılında Büyükşehir olmasının ardından Ocaklar´ın gerekli hizmet alamadığına işaret eden Hüseyin Durak, belediye başkanlığından ayrıldıktan sonra yeniden siyasete dönmesi için çeşitli partilerden teklifler aldığını belirterek, ?Ancak politikaya yeniden dönmeyi pek düşünmüyorum. Şimdi, politikadan uzak bir şekilde, aileme daha çok zaman ayırabiliyorum? dedi.
Durak, belediye başkanları ve belediye meclislerinin, beldelerine daha sağlıklı hizmet verebilmeleri için çözülmesi gereken sorunlar konusunda ?öncelik? belirlemesi yapmaları ve vatandaşların paralarıyla oluşan belediye bütçelerinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu