Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Eski futbol hakemi Ahmet Aydemir:

Eski futbol hakemi Ahmet Aydemir:

?Yeniden dünyaya gelsem yine hakem olurum?

Balıkesir bölgesinin eski milli futbol hakemi Ahmet Aydemir, Bandırma Gazeteciler Cemiyeti´nin (BGC) konuğu oldu.
1941 yılında Balıkesir Ömerköy´de doğan Aydemir, 20 yıl hakemlik yaptı.
Kendilerinden önceki dönemlerde maçlarda eski futbolcuların hakemlik yaptıklarını vurgulayan Aydemir, ?Alaylı hakemlikten mektepli hakemliğe ilk kez bizim dönemimizde geçildi. Hakemlik ilk kez bizim dönemimizde şahsiyet kazandı? dedi.
Bandırma´da futbol camiasında yıllardır çok dostluklar edindiğini belirten Aydemir, şunları söyledi:
?Bunlar arasında Mustafa Erbay, Mustafa Kılkışlı(Eşekçi), Çetin Zeybek, İlhami Özsöyke(Ahbap İlhami), Rıdvan Kösemihal, Hasan Sur ve İlhan Mete´yi başlarda sayabilirim. Eşekçi Mustafa, Balıkesir Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü´ne bizler için kasa kasa balık getirirdi. Hasan Sur´un, bir telefonum üzerine yeğenim Yaşar Pak´ı Bandırma Belediyesi´ne aldığını unutamam? diye konuştu.
Yıllarca Balıkesir Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü´nde görev yapan Aydemir, şunları aktardı:
?Katıldığım futbol hakem kursunda hocamız Hakkı Gürüz´dü. Balıkesir bölgesi futbol hakemliğine çok yararı geçen isimler arasında başlarda Şefik Ulu, Rafet Ayaydın, Ömer Bolatlı(Yumuşak Ömer), Hayri Gencel ve Oktay Taner gibi isimleri sayabilirim. Anadolu hakemliğini İstanbul´a taşıyan ülkemizdeki ilk 10 hakem arasında yer alıyorum. Anadolu hakemi olarak İstanbul´daki ilk maçımı yaklaşık 50 yıl önce Şeref Stadı´nda yönetmiştim. Bu maçta Nazillispor, Kasımpaşa´yı 3-0 yenmişti.?
10 BRANŞTA HAKEMLİK LİSANSI VAR
Aydemir´in, 10 branşta hakemlik lisansı bulunuyor. Bu branşlar arasında futbol, bisiklet(uluslararası), basketbol, atletizm, boks, yüzme ve eskrim de yer alıyor.
Futbolda ilk gece maçını, İzmir Alsancak Stadı´nda kendisinin yönettiğine dikkati çeken Ahmet Aydemir, yine İzmir Halkalı Olimpiyat Stadı´nda, Ankara Güneşspor ile İzmirspor arasında oynanan maçta kendisinin düdük çaldığını belirtti. Hakemliği bıraktığı Manisaspor-Altay maçında Altay forması altında Mustafa Denizli´nin de mücadele ettiğini anlatan Aydemir, ?Hakemliği 20 yıl severek yaptım. Hakemlik, insanı idare etme sanatıdır. Bir daha dünyaya gelsem yine hakem olmak isterim. Sporun dostlukları çok kalıcı oluyor. 1961 yılında, Balıkesir Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğü´nde göreve memur olarak
başladığımda Selman Boğuşkan´ın müdürlüğündeki kurumda 7 memur-işçi çalışıyordu. O dönemde Balıkesir´de 8-9 bin lisanslı sporcu vardı. Bugün ise 600 bin lisanslı sporcu var. Balıkesir bölgesi futbol hakemliğine astsubay hakem İbrahim Fırla başta olmak üzere Rafet Ayaydın, Oktay Taner, Ömer Bolatlı(yumuşak Ömer), Hayri Gencel, Baki Pehlivanoğlu gibi isimlerin çok büyük katkıları bulunuyor.?
İLGİNÇ ANILAR
Hakemlik yaşamı boyunca futbolcular tarafından hiç darp olayıyla karşılaşmadığına işaret eden Aydemir, şöyle konuştu:
?Tabii ki bazı olaylı maçlarımız oldu. Bunlardan biri Ayvalık´taki Ayvalıkspor-Gömeçspor maçıydı. Ayvalıkspor, 3-0 önde götürdüğü karşılaşmada rakibine 4-3 yenilmişti. Ayvalık seyircisinin centilmenlik dışı davranışlarına karşın maçı tamamlamıştım. Bu maçta yardımcılarım olan Oktay Taner ve İsmail Marangozoğlu´nu, uzun süre aynı çizgide görevlendirdim. Bu maçtan sonra hakemler olarak can güvenliğimiz olmadığını öne sürerek Ayvalık´ta maçlara çıkmama kararı aldık. Ancak dönemin Balıkesir Valisi Niyazi Akı, ?Benim vali olduğum bir yerde can güvenliği olmaması nedeniyle maç oynanmaması gibi bir durumu kabul etmiyorum´ diyerek, o hafta Ayvalık´ta oynanan iki amatör maça beni götürdü. Benim düdük çaldığım bu maçlarda Vali Niyazi Akı ve Ayvalık Emniyet Müdürü bana yardımcı hakemlik yaptılar. Bir gün de Bursa´da bir amatör maçı yönetiyoruz. Daha önce Bandırma´da da kaymakamlık yapan Zekai Gümüşdiş, Bursa Valisi´ydi ve şeref tribününden maçları izliyordu. Bir ara yanındakilere, ´Hakemler kaç lira alıyorlar?´ diye sormuş. Aldığımız düşük ücreti öğrenince ?Bu paraya bu iş çekilmez. Bu parayı artırın´ demiş. Bunun üzerine Bursa bölgesi hakemlerinin maç ücretlerine zam yapılmış. Bursalı hakemler bana o zaman ?Sana duacıyız´ demişlerdi. Yine bir maçı yönetiyorum. Çerkez olduğum için Çerkezce biliyorum. Oyunculardan biri, arkadaşına, rakibi kastederek, ?Yöv´ dedi. Bu sözün ?vur´ anlamına geldiğini biliyorum. Kendisini uyardığımda arkadaşlarına, ?Aman dikkat edin, hakem Çerkezce biliyor´ demişti.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli