Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Eski milletvekili Havutça´dan Marmara denizi açıklaması

Eski milletvekili Havutça´dan Marmara denizi açıklaması

?Keşke haklı çıkmasaydım!?

SÖZCÜ GAZETESİ, 14 Haziran 2021 Pazartesi günkü sayısında, CHP eski Balıkesir Milletvekili Namık Havutça´nın 10 yıl önce TBMM´e, Marmara Denizi´ndeki kirliliğin araştırılması konusunda verip, AKP tarafından reddedilen araştırma önergesini gündeme getirdi.
Saygı Öztürk´ün imzasıyla ?Marmara göz göre göre salyaya boğulmuş? başlığıyla yayınlanan haberde, ?CHP eski Balıkesir Milletvekili Namık Havutça 10 yıl, CHP eski Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan ise 6 yıl önce müsilaj tehdidini Meclis gündemine taşıdı. Her iki önerge de AKP tarafından reddedildi. O dönem önlem alınsa, Marmara ölmeyecekti? denildi.
Havutça´nın, 09.09.2011 tarihinde verdiği araştırma önergesinin son bölümünde şöyle deniliyordu:
?Balıkesir, Bursa, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli, Tekirdağ ve Yalova illerimizin kıyılarının bulunduğu Marmara Denizi, hem kara(evsel atıklar, endüstriyel deşarjlar, nehirlerden kaynaklanan kirlenme), hem de deniz kökenli(ulaşımdan kaynaklanan) yoğun bir kirlenme yaşamaktadır. Araştırmalar, Marmara Denizi´nde çok türlülük sadece 1-2 canlı türüne kadar düşmüştür. Oksijen, yer yer sıfır değerlere yaklaşıyor, yüzlerce balık türü yok oluyor.
Kısacası, Marmara Denizi günden güne maviliğini kaybediyor, yeşile dönüyor. Oksijen, yer yer sıfır değerlere yaklaşıyor, yüzlerce balık türü yok oluyor. Bu sebeple, Marmara Denizi´nde yaşanan ve boyutları gittikçe büyüyen kirlenmenin yarattığı çevresel tehdidin, çevre ve insan sağlığına etkilerini, yarattığı ekonomik zararları ve bu tehdidin nasıl giderileceğinin kapsamlı olarak araştırılması için Anayasa´nın 98´inci, içtüzüğün 104 ve 105´inci maddeleri gereğince meclis araştırılması için gereğinin yapılmasını arz ederiz.?
HAVUTÇA NE DİYOR
SÖZCÜ Gazetesi´nin yayını üzerine düşüncesini aldığımız 24, 25 ve 26´ıncı dönem Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça, ?Bu önergelerimizle ilgili haber yapan Saygı Öztürk´ü arayarak teşekkür ettim? dedi.
Havutça, ayrıca şu twitter´den şu paylaşımda bulundu:
?TBMM´de, milletin kürsüsünde tam 10 yıl önce ağzı dili olmayan deniz canlıları için ?MARMARA ÖLÜYOR´ diye haykırdık. Ne mi oldu? Kibirli ve millete üstten bakan AKP reddetti. Arşiv unutmaz. Teşekkürler SÖZCÜ GAZETESİ.?
ÖNERGEYİ VERDİĞİ GÜNLERİ ANLATTI
Balıkesir eski milletvekili Havutça, 10 yıl önce verdiği önergeye yol açan günleri şöyle açıkladı:
?2011 yılında milletvekili seçildiğim günlerde doğduğum köy olan Misakça´ya gelmiştim. Baktım ki, köyümün deniz kıyısındaki meydanında, çoğu arkadaşım olan balıkçıları, ağlarını temizlerken görünce, ?Bereketli olsun´ deyince onlardan, ?Balık değil, salya temizliyoruz´ yanıtını aldım. Bunun üzerine konunun araştırılması gerektiğine karar verdim. Yine aynı yıl, Gönen Çayı´nın denize kirli atıklarını verdiğini gördüm. Gönen Çayı´nın denizle buluştuğu bölge balıkların üreme alanıdır. Gönen Çayı´nın kirli suların bir şişeye doldurarak, dönemin Başbakanı Binali Yıldırım´ın masasına koydum ve konuyla ilgili olarak da Meclis´te bir basın toplantısı düzenledim. Ama bu girişimlerimi AKP iktidarı hiç önemsemedi ve Marmara Denizi´nin bugünkü içler acısı durumuna gelindi. Keşke haklı çıkmasaydım!?
İşte Havutça´nın reddedilen önergesi
24, 25 ve 26´ıncı dönem CHP Balıkesir Milletvekili Av. Namık Havutça, TBMM´ne, Marmara Denizi´nin araştırılması için komisyon kurulması konusunda bir önerge vermişti. Ancak bu önergenin gündeme alınması AKP´nin oylarıyla reddedilmişti.
Havutça´nın reddedilen önergesini aşağıda sunuyoruz:

/resimler/2021-6/15/1239079416042.jpg

/resimler/2021-6/15/1239391135525.jpg
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli