Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

Eskiyen teknoloji dünyayı çöplüğe çeviriyor

Eskiyen teknoloji dünyayı çöplüğe çeviriyor

180 ülkeyi içine alan bir araştırmaya göre dört yıl içinde ciddi biçimde imha edilmesi gereken eski elektronik cihaz birikecek. Birleşmiş Milletler'in kolu olan StEP oluşumunun önerisi şu anda 49 milyon tonu geçmiş olan eski elektroniklerle ilgili bi

180 ülkeyi içine alan bir araştırmaya göre dört yıl içinde ciddi biçimde imha edilmesi gereken eski elektronik cihaz birikecek. Birleşmiş Milletler'in kolu olan StEP oluşumunun önerisi şu anda 49 milyon tonu geçmiş olan eski elektroniklerle ilgili bir çözüm üretilmesi.
Dünya genelinde e-çöp anlamında en kötü durumda olan ABD, senede 9.4 milyon ton e-çöp üretiyor. Bunun 26 bin tonu geri dönüşüm ve kullanım için fakir ülkelere gönderiliyor. İngiltere ise yılda 1.4 milyon ton e-çöp üretiyor. Ancak ABD'den sonra gelen ikinci büyük e-çöp kaynağı yıllık 7.3 milyon tonla Çin. Bunlar tahmini değerler ve kesin bir ölçü sistemi yok. Elektronik cihazların kullanıldıktan sonra güvenli biçimde imhası zorlu bir işlem.
Çoğu durumda gelişmiş ülkelerde çıkan atıklar gelişmekte olan ülkelere gönderiliyor. Bu fakir ülkeler genelde çocuk işçileri kullanıp faydalı parçaları ayıklamaya ve gelir elde etmeye çalışıyor. Bundan dolayı zararlı kimyasallarla karşı karşıya kalıyorlar. Gana, Nijerya, Pakistan, Vietnam ve Çin gibi ülkelere postalanan e-çöpler sağlıklı biçimde dönüşüme giremiyor. Genelde bakırı ayırmak için plastik yakılıyor, zehirli gazla çıkıyor. Cep telefonlarıysa Hong Kong, Latin Amerika ve Karayipler'e postalanıyor. Eski PC'ler Asya'ya, TV'ler Meksika, Paraguay ve Çin'e yollanıyor.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı