Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Esnafın kredi borç faizleri sıfırlanıyor

Esnafın kredi borç faizleri sıfırlanıyor

Esnaf kefalet kooperatiflerine borçlu esnafa ödeme kolaylığı geliyor, Türkiye genelinde esnaf kefalet kooperatiflerine 215 milyon lira (215 trilyon) gecikme cezası borcu olan esnafın gecikme cezaları siliniyor.

Esnaf kefalet kooperatiflerine borçlu esnafa ödeme kolaylığı geliyor, Türkiye genelinde esnaf kefalet kooperatiflerine 215 milyon lira (215 trilyon) gecikme cezası borcu olan esnafın gecikme cezaları siliniyor.
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 60 bin esnaf ve sanatkar ile 120 bin kefilin kefalet kooperatiflerine olan borcuna taksitlendirme müjdesi verdi. Ergün, yapılandırmayla anapara olan 410 milyon liranın düşük faizle takside bağlanacağını belirterek, "215 milyon lira gecikme cezası silinecek" dedi. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Ergün, Torba Kanun ile kamuya olan bütün borçları yeniden yapılandırmaya vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
Bu ilgi üzerine esnaf ve sanatkarlara yeni bir hak daha vermek için kolları sıvadıklarını belirten Ergün, kooperatif takibindeki borçların yeniden yapılandırılması için Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği`nin (TESKOMB) yeniden bir çalışma yaptığını dile getirdi.
Yeni ve temiz bir sayfa açılması esnafın 2011 yılına yeni bir moralle başlaması için ödenmeyen kredi borçlarına yapılandırma imkanı getirdiklerini vurgulayan Ergün, 2011 yılından önce borcu bulunanların yapılandırmaya 15 Nisan 2011`e kadar başvurmaları çağrısında bulundu.
Peşin ödemede gecikme cezası yok
Bakan Ergün, borç yapılandırması için 3 ayrı hesaplama yöntemi belirlediklerini söyledi. Borcun 3`te 1`ini peşin geri kalanı 2 taksitte ödeyenlerden gecikme faizi alınmayacağı bilgisin veren Ergün, 9 aylık taksit seçeneğiyle yapılandırma yapanların geçmiş dönem borcu için yıllık % 5 gecikme faizi ödeyeceklerini aktardı. Borcunu 24 ay taksitle ödemek isteyenlerin % 12 gecikme faizi ödeyeceklerini söyleyen Bakan, her iki ödeme şeklinde de 2011 yılı borcu için faiz uygulanmayacağını müjdeledi. Ergün yapılandırmayla esnafın büyük bir yükten kurtulacağını kaydederek, "Böylece; 60 bin esnaf ve sanatkar ile bunların 120 bin kefillerinin 490 milyon lirayı bulan anapara borçlarının yeniden yapılandırılmasına, 215 milyon lira gecikme cezası borcunun da silinmesine imkan sağlanacaktır." şeklinde konuştu.
Örnek hesaplama
Borcu 10 bin lira olan 5 yıldır ödemeyen esnafın kooperatife borcunun faizinin 20 bin 800 lira olduğunu kaydeden Ergün, bu esnafın toplam 30 bin 800 lira borcu bulunduğu bilgisini verdi. Birinci taksitte 3 bin 334 lira ödemesinin ardından 2 taksit daha ödemesi halinde 20 bin 800 liranın tamamen silineceği ni altını çizen Ergün, 9 aylık taksiti seçenlerin borcunun ise 12 bin 620 lira ödeyerek borcunu kapatacağını belirtti. 24 ayda borcunu ödemek isteyenlerin 16 bin 240 lirayı 677 lira taksitle ödeyeceğini aktaran Ergün, "Kredi kefalet kooperatiflerine borcu olan faizi çok yükselmiş olanlar için çok önemli fırsatı Sanayi Bakanlığı çözüme kavuşturuyor." dedi. Borcunu taksitlendiren esnafın evleri üzerindeki ipoteklerin kaldırılacağını ifade eden Ergün, iki taksiti üst üste ödemedikleri takdirde yapılandırmanın iptal edileceğini söyledi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli