Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Eti-Bor Lokali soru önergesi verdirtti

Eti-Bor Lokali soru önergesi verdirtti

CHP Milletvekili Havutçadan, Bandırma Eti-Bor Lokali hakkında soru önergesi geldi.

CHP Milletvekili Havutça`dan, Bandırma Eti-Bor Lokali hakkında soru önergesi geldi.
CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Eti Maden İşletmeleri A.Ş. Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları Lokalinin sık sık AKP`nin toplantılarına tahsis edilmesi nedeniyle TBMM Başkanlığı`na yazılı soru önergesi verdi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yazılı olarak yanıtlanması için verilen önergede şöyle denildi:
"Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü`nün 4/6/1985 tarihli ve 3213 sayılı Maden Kanununun 49 uncu ve 50 nci maddesi, 10/6/1983 tarihli ve 2840 sayılı Bor Tuzları, Trona ve Asfaltit Madenleri ile Nükleer Enerji Hammaddelerinin İşletilmesini, Linyit ve Demir Sahalarının Bazılarının İadesini Düzenleyen Kanunun 2 nci maddesi, 8/6/l984 tarihli ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile 22/1/1990 tarihli ve 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine dayanılarak hazırlanan Ana Statüsü Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğünün hukuki statüsü, faaliyet alanı ve görevleri, organları ve teşkilat yapısı, müessese, bağlı ortaklık, işletme ve iştirakleri ile bunlar arasındaki ilişkileri, tasfiye, denetim, mali ve personele ilişkin hükümler ile malvarlığı ve diğer ilgili hususları düzenlemektir. Ana Statünün 5`inci maddesine göre de Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü tüzel kişiliğe sahip, faaliyetlerinde özerk ve sorumluluğu sermayesi ile sınırlı bir iktisadi devlet teşekkülüdür. 34 üncü maddede de "Teşekküle ait her türlü mal ve varlıklar Devlet malı sayılır" hükmü bulunmaktadır.
12.04.2011 tarih 2091 sayılı Personel Etik Davranış İlkeler Yönergesi`nin yine 12`inci maddesinde de "Personelimiz siyasi düşüncesinin yaptığı kamu hizmetini etkilememesi için gerekli tedbirleri almalıdır. Personelimiz siyasi ve etkin kişilere görevde yükselme, atama, terfi vb. kendine yönelik talepleri iletmemeli ve onların konumlarından yararlanarak, bu taleplerini yerine getirmeye çalışmamalıdır. Personelimiz görevini yerine getirirken kendisinin siyasi amaçlar için kullanılmasına müsaade etmemelidir. Personelimiz siyasi faaliyetlere katılmamalıdır. Görevi sırasında amirlerine, hizmetlerinden yararlananlara ve siyasetçilere aynı mesafede saygınlık, güven ve eşitlik içinde davranmalıdır."
2006 tarih ve 38 sayılı Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Sosyal Tesisler ve Misafirhane Yönergesi`nde, Özel Hükümler başlıklı 16. maddesinin, 2, 5 ve 6 ıncı fıkraları ise şöyledir: (2) Sosyal tesislerde özel toplantı (doğum günü, düğün, nişan, kutlama ve benzeri gibi) düzenlemek isteyen Teşekkül personelinin talebi, imkanlar ölçüsünde karşılanır. Özel toplantı düzenlemek isteyen Teşekkül mensubu, toplantı tarihinden en az 15 gün önce merkez teşkilatında İdari ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına taşra teşkilatında ise işletme, maden, alım-satım ve ihracat müdürlüğüne dilekçe ile başvurmak zorundadır. Bu başvuruya, üç gün içinde yazı ile cevap verilir. (5) Sosyal tesis ve misafirhanelerin yönetim ve işleyişi ile ilgili olarak, gerek duyulan hallerde ve ihtiyaca göre her türlü genel ve özel talimat çıkartmaya ve uygulamaya Genel Müdürlük Makamı yetkilidir. Gerek duyulması halinde bu yönergeye aykırı olmamak kaydıyla işletme, maden, alım-satım ve ihracat müdürlükleri de genel ve özel talimat çıkartmaya ve uygulamaya yetkilidir. (6) Görev, sağlık, Teşekkül ile iş ilişkisi içinde olanlar ve benzeri nedenlerle gelen misafirlerin yatak ve yemek ücretleri; Teşekkülün menfaatleri göz önünde tutularak, Genel Müdürlük Makamının uygun görmesi halinde temsil ve ağırlama giderlerinden karşılanabilir."
Yukarıda sözü edilen mevzuat ve mevzuat hükümleri çevresinde: "Son iki yıldır, Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikası`na ait misafirhane ve sosyal tesislerini 38 sayılı yönergenin 16`ıncı maddesi çerçevesinde kim, kimler, hangi kurum ve kuruluşlar, hangi sivil toplum örgütleri, hangi siyasi parti örgütleri talep etmiştir? Bu taleplerden kaçı reddedilmiş, kaçına olur verilmiştir? Son iki yıldır, Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikası`na ait misafirhane ve sosyal tesislerin doğum günü, düğün, nişan, kutlama ve benzeri toplantı gibi düzenlemek isteyenler için Bakanlığınızdan, Eti Maden Genel Müdürlüğü`nden, "özel talimat" ile talepleri yerine getirilmiş midir? Bu taleplerin içerisinde siyasi parti örgütü ya da örgütleri bulunmakta mıdır? Varsa hangi siyasi parti örgütleridir? Mevzuata göre, "Devlet malı" sayılan, "kâr amacı olmaksızın masraf karşılığı hizmet" verilen Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikası`na ait misafirhane ve sosyal tesisleri, toplantı ve benzeri etkinliklerini düzenlemek için talepte bulunan hangi siyasi parti örgütüne, kâr amacı olmadan ve masraf karşılığında bu talebe olumlu cevap verilmiştir? Masraflar ne kadardır? Bu masraflar karşılığında, "Teşekkülün menfaatleri göz önünde tutularak, Genel Müdürlük Makamının uygun görmesi halinde temsil ve ağırlama giderlerinden karşılanabilir" hükmü işletilmiş midir? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Merkez Teşkilatı ile Bağlı, İlgili ve İlişkili Kuruluşları Personel Etik Davranış İlkeler Yönergesinin 6 ıncı ve 12 inci maddelerindeki hükümlere rağmen, Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikası`na ait misafirhane ve sosyal tesislerinin siyasi parti ve ya sivil toplum örgütü taleplerinin karşılanıp karşılanmadığı nasıl denetlenmektedir? Bakanlığınızın bu konuda bir çalışması olmuş mudur? Sizin de mensubu olduğunuz siyasi partinin, parti toplantılarının yanı sıra 8 Kasım 2013 tarihinde belediye başkan aday adayı yemekli toplantısı Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikası`na ait misafirhane ve sosyal tesislerinde gerçekleştirilmiştir. Bu siyasi parti örgütünün kaç etkinliği Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikası`na ait misafirhane ve sosyal tesislerinde gerçekleştirilmiştir? Masraflar karşılığı bu siyasi parti ne kadar ödeme yapmıştır? Bu etkinlikler ilgili muhasebe kayıtları Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü Muhasebe Esasları Yönergesi hükümlerine göre mi yürütülmüştür? Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikası İşletme Müdürünün mensubu olduğunuz siyasi partiden belediye başkan adaylığı ile ilgili anketlerde isminin geçiyor olması "Devlet malı" sayılan misafirhane ve sosyal tesislerini sık sık bu siyasi partiye kullandırıyor olması mevzuata uygun mudur? Eti Maden İşletmeleri Bandırma Bor ve Asit Fabrikası İşletme Müdürünün partizanlık yaptığı iddiaları doğru mudur?"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli