Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Evsel atıklar solucanlara mama olarak veriliyor

Evsel atıklar solucanlara mama olarak veriliyor

Erdek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü´ne bağlı ekipler, işyerlerinden topladıkları evsel atıkları solucan gübresi üretim tesislerinde solucanlara mama olarak sunuyor.


Organik atık içeriği bakımından zengin olan pazar atıkları, işletmelerde oluşan her türlü organik materyal (çay, kahve posası vb.) Solucan Üretim Tesislerinde beslenme amaçlı kullanılıyor.
İlçemizde oluşan evsel atığın % 65´ini organik atıklar oluşturuyor. Temiz bir çevre ve sürdürülebilir üretim için, organik atık içeriği zengin olan pazar atıkları, işletmelerde oluşan her türlü organik materyalin (çay, kahve posası vb.) Erdek Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından düzenli olarak toplanıp, Solucan Gübresi Üretim Tesisi´nde nemli ortamda işlenip, kompost yapılıp, Kırmızı Kaliforniya Eisenia Foetida isimli solucan türüne mama olarak verilip, yeniçağ gübresi olarak adlandırılan solucan gübresine dönüşümü sağlanıyor.
Solucan dışkılarından elde edilen solucan gübresi; Meyve ve genel olarak bitkilerin verim, kalite ve dayanıklılığını artırıp aynı zamanda kök ve kök çevresindeki hastalıklara karşı oldukça direnç sağlayan organik gübre çeşidi olarak biliniyor.
Solucanlar; Üzerlerinde ve sindirim sistemlerinde mevcut olan sölom sıvısını gübreye geçirir ve gübrenin patojenlere karşı dayanıklılığını sağlar. Mikroorganizmalar bitki besin elementleri, sölom sıvısı ve enzimler toprağın organik maddesinin artmasına, Ph ve su tutma kapasitesinin dengelenmesine, biyolojik ve fiziksel yapının iyileşmesine neden olur. Haber : Tuncay Ertan



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli