Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Fakültesi mezunu ama keçi çiftliği kurdu

Fakültesi mezunu ama keçi çiftliği kurdu

İstanbul Üniversitesi Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültelerini bitiren Özgür Okuldaş, Erdekte Seanen keçilerinin beslendiği Özgür Çiftliğini yönetiyor.

İstanbul Üniversitesi Piyasa Araştırmaları ve Reklamcılık Fakültesi ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültelerini bitiren Özgür Okuldaş, Erdek`te Seanen keçilerinin beslendiği "Özgür Çiftliği"ni yönetiyor.
Ailesi Vanlı olup, 1977 yılında İstanbul`da doğan Özgür Okuldaş, asker diş hekimi babasının Erdek`e gelerek, yerleşmesinin ardından bu kentte kaldıklarını, kendisinin, iki fakülte bitirmesinin ardından, İstanbul`da Zorlu Holding`te üç yıl reklâm ve halkla ilişkiler sorumlusu olarak çalıştığını, daha sonra kendi ajansını açarak, bir süre burada kaldığını, bu kentten sıkılıp, radikal bir kararla Erdek`e, ailesinin yanına dönerek, bu çiftliği kurduğunu vurgularken, şunları söyledi:
"Veteriner olan bir okul arkadaşımın yönlendirmesiyle keçi besiciliği konusunda araştırmalar yapıp, 2010 yılının haziran ayında, Erdek-Ocaklar yolu kenarında, Toma Deresi mevkiinde Seanen keçilerinin bulunduğu bu çiftliği kurdum. Şu anda çiftlikte bulunan 300 adet keçinin 120`sinden, günde ortalama 250-300 kilogram süt elde ediyoruz. Bu sütleri, yöremizdeki bir mandıraya satıyoruz. Hayvanları severim. Bu iş kolunu, gelecekte sanayileşme şansını gördüğüm keçi sütünün değerini düşünerek girdim. Bu bölgede eskiden çok fazla keçi besiciliği yapılmış ama daha çok kara keçi beslenmiş. Kara keçinin, ormana çok zararlı olması nedeniyle ormanda otlaması yasaklanmış. Ama Seanen keçisinin süt veriminin yüksek olması nedeniyle devlet desteği de veriliyor. Bir kara keçi, günde 0,5-1 kilogram süt verirken, Seanen keçisinden ise iyi bir bakımla 5-6 kilogram süt alınabiliyor. Ayrıca Seanen keçileri, yılda 270-280 gün sağılabiliyor."
5,5 ay gebelik dönemi yaşayan Seanen keçilerini yılda iki kez doğurtmanın mümkün olmasına karşın bu durumun, süt verimini düşürmesi ve kendilerinin de keçileri genellikle sütü için beslemeleri nedeniyle yılda bir kez doğurttuklarına dikkati çeken Okuldaş, şöyle konuştu:
"Bu keçiler, çoğunlukla ikiz yavruluyor.  Ortalaması, 1,7. Yani 100 hayvandan aşağı-yukarı 170 yavru alınabiliyor. Keçilerin, daha doğal beslenmeleri ve doğal ortamda da hep en iyileri yemelerine paralel olarak sütleri de verimli oluyor. Keçi sütü, anne sütüne en yakın süt olarak biliniyor. Protein ve kalsiyum değeri, inek sütünden çok daha fazla. Özellikle ileri yaştaki hanımlarda kemik erimesine karşı çok yararlı. Süte alerjisi bulunan çocukların çoğunluğu, keçi sütünü içebiliyor. Böylece de sütten, protein ve mineralleri alma olanağı bulabiliyorlar."
Keçilerle, insanlardan daha iyi iletişim kurabilme şansı bulunduğuna işaret eden Özgür Okuldaş, gelecekteki en önemli hedeflerinin, bölgelerinde yüzde yüz keçi peyniri üretimini gerçekleştirmek olduğunu, çiftliğinde ayrıca 150 adet oğlak da beslediğini de sözlerine ekledi. 
Önder Balıkçı


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false