Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Gazeteci Önder Balıkçı: ?Basın ya özgürdür, ya değildir ikisinin ortası olamaz?

Gazeteci Önder Balıkçı: ?Basın ya özgürdür, ya değildir ikisinin ortası olamaz?

Balıkesir Rotary Kulübü´nün haftalık toplantısına konuşmacı olarak katılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Balıkesir Temsilcisi ve gazetemiz yazarı Önder Balıkçı, Türk basınında zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Balıkçı, ?Basın dışı tic

Balıkesir Rotary Kulübü´nün haftalık toplantısına konuşmacı olarak katılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Balıkesir Temsilcisi ve gazetemiz yazarı Önder Balıkçı, Türk basınında zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Balıkçı, ?Basın dışı ticaret ve devlet ihaleleri ile medya arasındaki ilişki kesilmeli? dedi.
Toplantıda gazeteci Önder Balıkçı, Türk basınından sansürün kaldırılışının 107. yılı nedeniyle bir konuşma yaptı.
Türkiye´de medyada oto sansür oluştuğunu da dile getiren Balıkçı, konuşmasında özetle şunları söyledi:
?Gazeteciliğin suç faaliyeti olarak görüldüğü, gazetelerin ve gazetecilerin yasalarla kuşatıldığı bir ortamda basın özgürlüğünden bahsedilebilir mi? Gazetecilerin şiddete uğradığı, öldürüldüğü, cezaevine tıkıldığı bir ortamda basını özgür sayabilir miyiz? Gazetecilerin, ?Ya tarafsın ya da karşı´ şeklinde kutuplaştırıldığı bir ülkede basın özgürlüğünden söz etmek ne derece doğrudur? Özgür ve bağımsız çok sesli bir basın demokrasinin güvencesidir. Düşünce ve ifade özgürlüğü demokrasinin vazgeçilmezleri arasındadır. Ama ne yazık ki ülkemizde düşünce ve ifade özgürlüğü yıllardır sıkıntılı bir süreç geçiriyor.?
Gazeteci Önder Balıkçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
?Basın özgürlüğü demokratik ve engellenemez bir haktır aslında. Seçim özgürlüğü bile medyanın özgürlüğüne bağlı. Çünkü kişilerin özgür iradeleri ile neyin daha doğru olduğuna karar verebilmelerinin yolu, ülkede yaşanan olaylar hakkında doğru bilgilendirilmelerinden geçiyor. Bu görevi tarafsız olarak üstlenmesi gereken basının özgürlüğü ise, demokrasinin ana unsuru olan seçimin temelini oluşturur. Bugün yaygın medyanın yüzde 80´i halen hükümetin kontrolü altında. Türk basını sürekli güven kaybediyor. Yandaş basın sürekli bunda olumsuz etki yaratıyor.?
Siyasilerin ve yöneticilerin eleştiriye tahammülleri olmadığını belirten Balıkçı, şu değerlendirmede bulundu:
?Yorum ve eleştiri hakkı kutsal, vazgeçilmez bir hak. Zaten eleştiri hakkı da ifade özgürlüğünün bir sonucu. Eski yıllarda gazete sahipleri mesleğin içinden geliyorlardı. Çekirdekten yetişmiş oluyorlardı. Şimdi medya patronları gazetelerini bir güç olarak kullanıyorlar. Devlet ihalelerine bile katılıyorlar. Korku ile demokrasi iç içe olmaz ama Türkiye´de var. Yıllardır yazı yazıyorum fakat 13 yıldır yazılarıma çok daha fazla dikkat ediyorum. O kadar dikkat ediyorum ki her sözcüğün suç unsuru yaratmaması için özen gösteriyorum.?
Konuşmanın ardından Balıkesir Rotary Kulübü Başkanı Şükran Büyükyılmaz, toplantıya katılan Önder Balıkçı´ya konuşmacı belgesi vererek, üyeler adına teşekkürlerini sundu.
Haber : Taygun Ertan



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli