Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Gazeteci Orhan Erinç: ?Gazetecilik yapmak kelle koltukta gezmek gibi?

Gazeteci Orhan Erinç: ?Gazetecilik yapmak kelle koltukta gezmek gibi?

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin(TGC) Eskişehir´de düzenlediği ?86. Yerel Gazetecilik Semineri?nde konuşan Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı, TGC´nin eski başkanlarından Orhan Erinç, ?Ülkemizde bugün gazetecilik yapmak, kelle koltukta

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti´nin(TGC) Eskişehir´de düzenlediği ?86. Yerel Gazetecilik Semineri?nde konuşan Cumhuriyet Vakfı Başkanı ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı, TGC´nin eski başkanlarından Orhan Erinç, ?Ülkemizde bugün gazetecilik yapmak, kelle koltukta gezmek gibi? dedi.
Seminerde, ?Siyaset medya ilişkisi? konusunu işleyen Erinç, şöyle konuştu:
?Türkiye, yalnız bugün değil, hiçbir dönemde tam anlamıyla demokrasiyi yaşamadı. Bizdeki siyasi partiler, iktidara geldikten sonra değişiyor. Muhalefetteyken, demokrasi ve özgürlükleri savunan partiler, iktidara geldikten sonra değişerek, bu söylemlerini unutuyorlar. İktidara gelen parti, demokrasiyi, istediklerini yapma özgürlüğü olarak görüyor. İktidarların en önemli sorunu, koltukta kalma inatları. Tabii, ayrıca kendi rantları için bir şey yaptılarsa, iktidardan düştükleri takdirde yargılanıp hesap vereceklerinden de korkuyorlar.?
Gazeteciliğin, dikkat ve özen gösterilmezse tüm dünyada kullanılmaya en açık meslek olduğunun altını çizen Erinç, şu değerlendirmede bulundu:
?Siyasetçiler de bizim haber kaynağımız. Ama onlar sık sık, bilgilendirme amacından uzak şekilde, yandaş sağlamak için gazetecilere açıklamalarda bulunuyorlar. Bugün, ülkemizdeki gazetelerin % 72´si, televizyonların ise % 70´i , kamuoyuna, iktidarın bakış açısıyla, iktidarın gözüyle ulaşıyor. Böyle bir ortam ve süreçte gazetecilerin, doğruları dile getirmeleri de olanaksız duruma geliyor. Herhangi bir olaya, iktidarın bakış açısı dışında yorum yapan gazeteci ise ?terörist´ olarak nitelendiriliyor. Çok sayıda gazeteci tutuklu. Yüzlerce gazeteci yargılanıyor. Türkiye´de gazetecilik yapmak, kelle koltukta gezmekle eşdeğer duruma geldi. Tabii ki bu durum, mesleğe yeni başlayan genç gazeteciler üzerinde de çarpık bir izlenim yaratıyor. Bugün, ülkemizdeki bazı meslektaşlarımız, hayallerinde bile göremedikleri gelirlerle yaşam standartlarını yükseltiyorlar. Bir gazeteci için en büyük tehlike, yaşam standardını yükseltmeye çalışmasıdır. Çünkü o zaman, kişiliğinden ve mesleğinden ödün vermeye başlar. Gazetecilik, en güzel mesleklerden biri. Ama ülkemizde tehlikeleri göz önüne almadan yapılamaz duruma geldi. Gazeteciler olarak direnmemiz gerekiyor. Durumumuz vahim ama her şeye karşın umutsuz da değiliz.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli