Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Gazeteci Nail Güreli, Evrensele geçti

Gazeteci Nail Güreli, Evrensele geçti

Uzun yıllar Milliyet Gazetesinde köşe yazıları yazmasının ardından bu gazeteden geçtiğimiz günlerde ayrılan Nail Güreli, Evrensel Gazetesinde yazılarına başladı.

Uzun yıllar Milliyet Gazetesi`nde köşe yazıları yazmasının ardından bu gazeteden geçtiğimiz günlerde ayrılan Nail Güreli, Evrensel Gazetesi`nde yazılarına başladı.
Perşembe günleri, Evrensel`de, "Medyatik Medya" başlığı altında medyada yer alan köşesinde medyada yer alan haber ve yorumlardan alıntılar yaparken, kendi penceresinden değerlendirmelerde de bulunan Güreli`, bu hafta, "Muhteşem Yüzyıl`ın Muhteşem Medyası" konusunu işledi.
Güreli, şunları yazdı:
"Bu yazıyı geçen hafta yazmamız daha uygundu, ama önemsememiştik. Başbakan Erdoğan`ın gündemi değiştirip, zaman kazanma, daha doğrusu zaman öldürme manevrası olarak algılamış ve: "Vah vah, demiştik, Tayyip Bey artık nelere muhtaç hâle gelmiş, üç yıldır oynayan bir TV dizisinden medet umuyor.
Sonraki günlerde gördük ki, medyamız, Muhteşem Yüzyıl filminden daha muhteşem bir performans(!) sergiliyor. Bizim, film hakkında ahkâm kesmemize gerek yok. Bizim işimiz medyatik medyamızı(TV ağzıyla söylersek) mercek altına yatırmak.
Kamplaşmayı refleks hâline getiren medya, Tayyip Bey ekseninde bölünüverdi. Muhafazakâr diyebileceğimiz gazete ve televizyonlar topa pek girmedi. Tartışmaya girenlerin ortak paydası ise, Erdoğan`ın yargıyı göreve çağırmasına karşı gösterilen tepki oldu.
Örneğin, Radikal`den Cengiz Çandar, Başbakanın konuşmasını önemsemesine gerekçe olarak şu saptamayı yaptı:
"Çünkü, ülkeye `tek tipleşme`yi dayatan, tepeden, keyfi, baskıcı ve `tekçi` zihniyetin tohumlarının Başbakan tarafından yeşertildiğini ortaya koyduğu için önemli. "Muhteşem tehlike bu."
Başbakanın Muhteşem Yüzyıl`a karşı yargıyı göreve çağırması ise, ayrı bir alan açtı. Gazetelerin ve yazarların önemli bir bölümü, Başbakanın yargıya çağrısını tehlikeli ve vahim bir müdahale olarak niteledi. Türkiye`de yargı konusu, deryalar dolusu ayrı bir sorun, bugün, bu köşeye sığmaz.
Bu köşede yer alan görüşlerin dışında, biz de naçizane bir yorum sunalım. Başbakan, bu çıkışıyla, arasının pek sıcak olmadığı Fettullah Gülen`e de bir mesaj gönderiyor. Çünkü, Hoca Efendi, çok önceden bu diziyi "terbiyesizlik" olarak nitelemişti. Şimdi Hoca Efendi, Tayyip Bey`e daha sıcak ve güvenli bakar mı dersiniz?"


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false