Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Geleceğin kaptanları yetişiyor

Geleceğin kaptanları yetişiyor

Karşıyaka Beldesi Çok Programlı Lisesinde geleceğin kaptanlarına simülatörlü eğitim veriliyor. Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Milli Eğitim Müdürü Ömer Ceylan ve Özel İdare Müdürü Ayhan İpek, Karşıyaka Çok Programlı Lisesini ziyaret etti.

Karşıyaka Beldesi Çok Programlı Lisesi`nde geleceğin kaptanlarına simülatörlü eğitim veriliyor.
Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Milli Eğitim Müdürü Ömer Ceylan ve Özel İdare Müdürü Ayhan İpek, Karşıyaka Çok Programlı Lisesini ziyaret etti. 
Karşıyaka Beldesi Çok Programlı Lisesi (ÇPL) Müdürü Arif İriş, Erdek`ten gelen heyete okulda devam eden eğitim-öğretim hakkında brifing verdi.
Brifingten sonra okulu ve atölyeleri gezen Kaymakam Kaygısız, okul öğretmenleriyle bir araya gelerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Bünyesinde Denizcilik Alanı Balıkçı Gemisi Kaptanlığı Bölümü bulunan okulun gemi similatör sınıfında öğrencilerle biraya gelen Kaygısız`a öğretmenler tarafından verilen uygulamalı anlatımda, "Görmüş olduğumuz 2 farklı konsolda 2 şer adet monitör üstünde görüntü ve konsolun kendisi  günümüzdeki  mevcut modern gemilerdeki  konsol ve görüntü  ile birebir örtüşmektedir. 
Bundan dolayıdır ki öğrencilerimiz gemilerin köprü üstü dediğimiz gemiyi sevk ve idare edilen alana girdiği zaman konuya ve ortama hemen uyum sağlayacaktır açıklamasında bulundu.
Kaymakam Kaygısız ve beraberindeki heyete verilen bilgi şöyle devam etti: "Konsollardaki birinci  monitörde;  geminin itici kuvvetleri makinelere, gemiyi yönlendirici kuvvetleri dümen ve yan pervanelere kumanda edilebilmektedir. Konsollardaki ikinci monitörde;  Gemilerde en önemli elektronik seyir aygıtı olan arpa radar dediğimiz kendi gemimizin çevredeki diğer  ekolara göre durumumuzu ve çevremizdeki hareketli ve sabit nesnelerin hareketlerini ve durumunu  gece karanlığında, sisli ve kısıtlı görüş şartlarında dahi gösterebilen  cihaz aynen gemilerdeki gibi monitör klavye ve kursör şeklinde kullanılabilmektedir. Bu monitörlerde aynı anda iki grup öğrenci birbirlerinden bağımsız iki farklı gemi ile seyir yaparak karşılıklı birbirlerini cihazlarda görerek geçiş yapar ve öğretmenlerinin verdikleri  boğaz geçiş, limana giriş ve çıkış, demir bölgelerine yaklaşma ve kalkış, rıhtımlara yanaşma ve kalkış manevralarını rahatlıkla yaparak gemi sevk ve idare operasyonlarını uygulamalı olarak öğrenebilmektedirler."
Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız, Karşıyaka Çok Programlı Lisesinin Denizcilik Alanı Balıkçı Gemisi Kaptanlığı Bölümünde 45 öğrencinin eğitim gördüğünü belirtip, bu öğrencilerimiz mezun olduklarında Üniversite sınavında kendi bölümleriyle ilgili alanlarda tercih yaptıklarında ek puan verildiği gibi, ayrıca balıkçı gemisi kaptanlığı ehliyet sınavına girmeye hak kazanmaktadırlar diyerek sözlerini tamamladı.            Tuncay Ertan


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli