Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Genel Sağlık Sigortası borçları siliniyor

Genel Sağlık Sigortası borçları siliniyor

Hükümet, üniversite ve liseyi bitiren gençlerin önemli bir sorununu çözdü. Gençler okullarını bitirseler de, Genel Sağlık Sigortası primlerini, 2 yıl boyunca devlet ödüyor, borçlar siliniyor.

Geçtiğimiz dönemde özellikle 18 ile 25 yaş arasındaki gençlerin büyük bir problemi ortaya çıkmıştı. Bu gençler ailelerinin yanında kalıyor ve eğer eğitime devam edemiyorlarsa kaymakamlıklara gidip gelir testi yaptırarak her ay ortaya çıkan primi ödemek zorundaydılar. Eğer bunu yapmazlarsa kendilerine yüklü miktarda prim borcu çıkacak ve üstelik hastaneden de sosyal güvenlik şemsiyesi ile yararlanamayacaklardı. Seçimler öncesinde AK Parti´nin en önemli vaatlerinden birisi de bu gençlere getirilen ´ücretsiz hastane hizmeti´ olmuştu.
Detaylarda ne var?
Şimdi TBMM´deki torba yasa ile bu problem tamamen ortadan kaldırılıyor ve gençler borç yükünden kurtarılıyor. Mevcut uygulamada 18 yaşını dolduran gençler eğer liseye ve üniversiteye gidiyorsa 25 yaşına kadar Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödemiyor. Ama bu gençler mezun olduklarında ya da üniversiteyi kazanamadıklarında sorun ortaya çıkıyor. Yeni düzenleme ile okuma mecburiyeti ortadan kaldırıldı. Liseyi bitiren bir genç üniversiteyi kazanmasa da 20 yaşına kadar 2 yıl prim ödemeyecek. Bu primleri devlet ödeyecek ve hastane hizmetlerinden yararlanacak. Üniversitede ise mezun olduktan sonra yine 2 yıl prim devletten olacak. Yaş sınırı 25 olacak.
Şartlar
Lise mezunu için yaş sınırı 20.
Üniversite mezunu için şaş sınırı 25.
Sistemden yararlanmak için sigortalı çalışmamak gerekiyor.
Sistem mezuniyetin ertesi gününden itibaren 2 yıl süreyle primi ödüyor.
Bu uygulamadan GSS borcu olanlar da yararlanıyor.
İşte! Silinen borçlar
Aylık olarak ödenecek primler eve giren gelirin hanede yaşayan kişiye bölünmesiyle ortaya çıkan rakama göre belirleniyor. Gençler 2 yıl bu paraları ödemeyecek. Gençler için GSS primlerinin devlet tarafından ödenmesinin dışında onların hayatını kolaylaştıracak birçok konu da yasalaşma aşamasında.
İşte! Diğer yenilikler
Pasaport harcı ödenmeyecek.
Yeni işe geren gencin 1 yıllık maaşını devlet ödeyecek.
Kendi işini kuran gençler 3 yıl vergiden muaf olacak.
İşini kurmak isteyen gence 50 bin liraya kadar hibe verilecek.
İsteyen girişimci gence 50 bin liralık hibenin dışında 100 bin liraya kadar faizsiz kredi de verilecek.
Haber Merkezi



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli