Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlara uyarı

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanlara uyarı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanların 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren gelir testine başvurabileceklerini bildirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olanların 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren gelir testine başvurabileceklerini bildirdi.
Milyonlarca insanın sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayan Genel Sağlık Sigortası uygulamasında ikinci bir fırsat doğdu. Daha önce gelir testine gitmediği halde yüksek borçlarla karşılaşanlara yeni bir hak verilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) alacakları olmak üzere devletin bazı alacaklarını yeniden yapılandıran 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun geçtiğimiz günlerde yasalaştı. Kanun, 2016 Haziran ayı ve daha önceki dönemlere ait SGK alacaklarını ve bunların gecikme cezalarının yanı sıra Genel Sağlık Sigorta (GSS) borçlarını da yapılandırıyor. Bu kapsamda genel sağlık sigortalılardan gelir testi yaptırmamış olanlar, 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren gelir testine başvurabilecekler. Başvuru yapanlar, gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primlerini ödemeleri veya devlet tarafından karşılanması halinde sağlık hizmetlerinden faydalanabilecek" denildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Genel Sağlık Sigortasında gelir testinin en önemli kalem olduğunu belirterek, gelir testi yaptırmayan kişilerin sosyal güvenlik sistemi tarafından bir statünün içerisine konulduğunu ve orada da borçlandırıldığını ifade etti. Yapılandırma ile bir fırsat kapısının aralandığını bildiren Soylu, şunları kaydetti: "Bunların sadece ana paralarını 12 ay eşit taksitle ödenmesinin imkanını açıyoruz. Birinci taksiti ödediğinden itibaren her türlü sağlık hizmetinden faydalanabilecekler. Bu konuda gelir testi için 1 Eylül´den itibaren bunlara tam 4 ay bir fırsat veriyoruz ve bu 4 aylık fırsatın sonucunda gelir testi yaptırabilme imkanı ve 5´inci ayda da tekrar bu gelir testi ile beraber müracaat edebilme imkanını sağlıyoruz. Bu 4 ay içerisinde hem gelir testi yapıp hem müracaat edebilme imkanı da var. Ödemesi 5. ayın sonundan itibaren başlıyor."
Kimler gelir testi yaptıracak?
olmamakla birlikte kendisine bakmakla yükümlü kimsesi bulunmayanların, hiçbir sosyal güvenlik kurumundan gelir veya aylık almayanların veya bunların bakmakla yükümlüsü olmayanların, genel sağlık sigortasının kapsamında bulunmayanların, üniversiteye gidiyorsa 25, liseye gidiyorsa 20 yaşını, okula gitmiyorsa 18 yaşını geçen kişilerin çalışmaya başlamamışlarsa gelir testi yaptırmak zorunda olduğu bildirildi.
Haber Merkezi



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli