Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Girit mübadili Yıldırım´ı kaybettik

Girit mübadili Yıldırım´ı kaybettik

Erdek´te yaşayan Girit mübadili Fatmatüz Zehra Yıldırım (93) yaşamını yitirdi.

Erdek´te yaşayan Girit mübadili Fatmatüz Zehra Yıldırım (93) yaşamını yitirdi. Girit Mübadilleri Vakfı Erdek Temsilcisi Derya Verim´in annesi olan Yıldırım´ın cenazesi, Yalı Camii´nde kılınan ikindi namazının ardından Erdek mezarlığında toprağa verildi. Cenaze törenine Erdek Kaymakamı İsmail Karadaş, Belediye Başkan Yardımcısı Hulusi Ay, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Ceylan, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Yusuf Bayrak ve kalabalık bir topluluk katıldı.
Fatmatüz Zehra Yıldırım, 93 yıl önce henüz 6 aylıkken, ailesiyle birlikte Girit´in Kandiye kentinden gelerek Erdek´e yerleşmişti. Yıldırım, ilçede kızları Derya Verim ve İnci Yıldırım ile birlikte yaşıyordu. Yıldırım, iki yıl önce, Yunanistan´ın Girit Adası´na giderek, doğduğu yerleri görmüştü.
SON KEZ YENİ ERDEK´E ANLATMIŞTI
Yüzbinlerce kişiyi doğduğu topraklardan ederek, hasret bırakan mübadelenin son tanıklarından olan Yıldırım, son söyleşisini YENİ ERDEK gazetesi adına gazetemizin sayfa editörü Taygun Ertan ve gazeteci-yazar Önder Balıkçı ile yapmıştı. Yıldırım, bu söyleşisinde Girit´in Yarapetra kenti doğumlu eşi Hasan Yıldırım´ı 1991, oğullarından Ali´yi 1979 ve Galip´i 2014 yılında kaybettiğini anlatmıştı. Yıldırım, doğduğu Girit´i değil, Erdek´i ve Türkiye´yi vatanı kabul ettiğini, ancak yıllar sonra Girit´te doğduğu toprakları gördüğü için mutlu olduğunu belirtirken, büyüklerinden öğrendiği kadarıyla babası İbrahim Özgen´in, Kandiye´de çiftçilik yaptığını vurgularken, ?Civar köylerde de çiftlikleri varmış. Kahyaları ve dadıları bulunurmuş. Bana da dadıların bakmış. Son dönemlerde Rumlardan büyük baskı görmüşler ve tehdit edilmişler. Mübadele döneminde de buraya göç etmişler? demişti.
Yıldırım, söyleşi sırasında Girit manileri ve şarkılarını da söylerken, uzun yaşamanın sırrını doğal ürünlerle beslenmesine bağlamıştı.
Haber : Taygun Ertan



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli