Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

GMKA´da gündem ?Milli Teknoloji Güçlü Sanayi?

GMKA´da gündem ?Milli Teknoloji Güçlü Sanayi?

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Yönetim Kurulu, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü´nce belirlenen ?Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri? gündemiyle toplandı

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) Yönetim Kurulu, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü´nce belirlenen ?Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri? gündemiyle toplandı.
GMKA Balıkesir Hizmet Binası´nda gerçekleşen toplantıya Ajansın Yönetim Kurulu Başkanı ve Çanakkale Valisi Orhan Tavlı ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı başkanlık etti. Toplantıya ayrıca Ajans Yönetim Kurulu üyeleri; Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale İl Genel Meclis Başkanı Ömer Şahin, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Hasan Ali Eğinlioğlu´nun yanı sıra bölgedeki paydaşlarımız olan başta sanayiciler olmak üzere il sanayi ve teknoloji müdürleri, KOSGEB il müdürleri, Organize Sanayi Bölgeleri temsilcileri, üniversite rektörleri, teknokent/teknopark müdürleri ve iş dünyasından kanaat önderleri katılım gösterdi.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan Çanakkale Valisi Orhan Tavlı, ?Ülkemizdeki gelişmelerin, başarıların ve kalkınmanın kökeninde insanımıza verdiğimiz değerde değerli iş adamlarımızın, sanayicilerimizin, bilim adamlarımızın emeği, fedakarlıkları, çalışmaları ve üretimleri vardır. Ülkemiz yarınlarımıza, AR-GE´ye, teknolojiye, bilime, akademik gelişmeye, gençlerimize yatırım yaparak, geleceğimize umut taşımaktadır. Günümüz dünyasında gerçek anlamda bağımsızlığın birinci şartı teknoloji tasarlayan, geliştiren, üreten ve ihraç eden ülke konumuna ulaşmaktır. Milli Teknoloji Hamlesi, bugün içinden geçtiğimiz tarihsel dönemde toplumların gerçek anlamda egemen ve bağımsız olmaları için temel bir koşul olarak ortaya çıkmaktadır.? diye konuştu.
2022 yılında hizmet vermeye başlayacak 1915 Çanakkale Köprüsüyle Balıkesir-Çanakkale ulaşım aksının İstanbul ve Avrupa ile birleşerek bölgemiz bir kalkınma ve gelişme bölgesi ve de bir cazibe merkezi haline getireceğinden bahseden Tavlı ?Bu bağlantıyla Balıkesir ve Çanakkale´nin üretimleri çok kısa bir sürede ve hepsinden önemlisi Avrupa´ya daha kolay ulaşacaktır. Çanakkale ve Balıkesir ortak paydasında Milli Teknoloji ve Güçlü Sanayi Hamlesi yolunda bölgemiz için, sanayimizin geleceği için mevcut potansiyellerimizin değerlendirileceği ve çözüm önerilerinin sunulacağı bu toplantının, sanayi tabanımızın ve rekabet gücümüzün güçlendirilmesi için önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyor ve temenni ediyorum. Bu vesileyle Milli Teknoloji ve Güçlü Sanayi Hamlesi yolunda sanayimizin geleceği, sorunlar ve çözüm önerileri başlıklı toplantımızın ülkemiz, bölgemiz ve insanımız için hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum.? dedi.
Serbest kürsü şeklinde gerçekleşecek toplantıdan önce söz alan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ise ?İleri teknolojik ürünler de dahil olmak üzere, tüm sektörlerde üretilen birçok ürünü kendi imkanlarımızla, kendi patentimizle üreteceğiz. Her platformda ifade ediyorum, Balıkesir ve Çanakkale´nin geleceğini ben çok olumlu değerlendiriyorum. İnşallah bu süreci düzgün yönetelim. Türkiye Cumhuriyeti´nin 500 Milyarlık ihracat hedefine hep birlikte katkı sunalım, hep birlikte koşalım. Bana göre Balıkesir ve Çanakkale en fazla katkı sunacak illerin başındadır.? diye konuştu.
GMKA Genel Sekreter Vekili Abdullah Güç, ajansın kurulduğundan bu yana sanayi ve teknoloji alanında yapılan faaliyetler ve Ajans tarafından bölgeye sağlanan destek ve miktarlarından bahseden bir sunum gerçekleştirdi.
Toplantıda sanayi ürünlerini yerlileştirmeye dayalı bir ekonomik dönüşümün temellerini oluşturarak milli teknoloji, güçlü sanayi hamlesinin tesis edilmesi ve sanayi tabanının güçlendirilmesi amacıyla yerel ve merkezi düzey arasında bilgi ve görüş alışverişinin sürekli biçimde sağlanması gerekliliğinden bahsedildi. Serbest kürsü şeklinde geçen toplantıda; finansmana erişim, beşeri sermaye, kurumsal yapılanma, fiziki altyapı, ulusal ve uluslararası pazara erişim ve tutunma, üretim maliyetleri, devlet destekleri, kalite ve markalaşma, profesyonel danışmanlık gereksinimi, mevzuata dair sorunlar ve ekonomik belirsizlik başlıkları altında sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false