Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Gökçen Çatlı, babası Abdullah Çatlı´yı anlattı

Gökçen Çatlı, babası Abdullah Çatlı´yı anlattı

Balıkesir´in Susurluk İlçesi´nde 3 Kasım 1996 tarihinde meydana gelen kazada ölen Abdullah Çatlı´nın kızı Yrd. Doç. Dr. Gökçen Çatlı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´nde (CÜ) düzenlenen konferansta babası ve 6 arkadaşının terör örgütü Asala´ya karşı verdiği

Balıkesir´in Susurluk İlçesi´nde 3 Kasım 1996 tarihinde meydana gelen kazada ölen Abdullah Çatlı´nın kızı Yrd. Doç. Dr. Gökçen Çatlı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi´nde (CÜ) düzenlenen konferansta babası ve 6 arkadaşının terör örgütü Asala´ya karşı verdiği mücadeleyi anlattı.
Cumhuriyet Üniversitesi Şiir, Edebiyat ve Tarih Topluluğu´nun üniversite kültür merkezinde düzenlediği konferansa yaklaşık 500 kişi katıldı. ´Babam Çatlı´ kitabının yazarı İstanbul Aydın Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökçen Çatlı, babasının 1980´li yıllarda terör örgütü Asala´ya karşı verdiği mücadeleyi anlattı.
Asala ile mücadele edilen dönemlerde kendisinin 8 yaşında olduğunu ve 15 yaşına kadar o dönemin tanığı olduğunu belirten Gökçen Çatlı, "Babam yurtdışına göç ettiğinde Asala terör örgütünün devlet adamlarına yönelik katliamları söz konusuydu. Fakat devlet hiç bir şey yapmıyordu, yapamıyordu. Çünkü bizim Nato´ya girdiğimizden beri elimiz, kolumuz bağlıydı. Sene 1981´de ben annem ve kardeşim henüz yurt dışına gitmemişken babam ve 6 ülküdaşı Asala terör örgütüne karşı tamamen kendi başlarına ve kendi imkanlarıyla birlikte bir eylem başlattılar. Kendilerinden evvel Avrupa´ya gitmiş olan teşkilat mensuplarından, oradaki Türk derneklerinden bilgi topluyorlar. Avrupa Asala´nın başlatmış olduğu bu katliamlara, soykırıma sessiz kaldığı, hatta lojistik destek sağladığı için birçok şey aleni ve bilgiler de böyle toplanıyor. Ceplerinde para olmayan bu 7 kişi, çoğu zaman patates kaynatarak operasyonlara gidiyorlar. 7 kişinin bu kahramanca mücadelesi Avrupa´da çok ses getiriyor" dedi.
Babası ve arkadaşlarının daha sonra devletle birlikte hareket etmeye karar verdiğini dile getiren Çatlı, "Daha sonra devlet desteğiyle birlikte çok daha güçlü operasyonlar yapıldı. 1984´ün sonlara geldiğinde Asala büyük darbe aldı. Medyaya yansıdığı kadarıyla yaklaşık 20 operasyondan bahsediliyor. Hayır eksik, 100´den fazla operasyon yapıldı. 100´den fazla lidere yönelik durdurucu hareketler yapıldı. Babam 1984´ün sonunda cezaevine girdikten sonra 1985´in başlarında içeriden anneme verdiği direktiflerle ve dışarıdaki 6 ülküdaşının neredeyse babam kadar lider vasıflı özellikleriyle Asala terör örgütü tamamen bitirildi. Sağ kalan militanları, Ermenistan´a bugün Ortadoğu diye bahsettiğimiz bölgelere kaçtı. Bir kısmı da Avrupa´da devlete sığındı" diye konuştu.
Haber Merkezi



  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli