Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Göktaşı, Zeytinli Ada´da sergilenecek

Göktaşı, Zeytinli Ada´da sergilenecek

İnanç turizmine lokomotif

Erdek´in karşısında yer alıp, 8 dönümlük mülkiyeti Erdek Belediyesi´ne ait bulunan Zeytinli Ada´daki göktaşı, adanın giriş bölgesine, bir kaide üzerinde dikilerek, bilgilendirici levhasıyla birlikte inanç turizmine kazandırılacak.
Adada 8 yıl süreyle yaptığı kazılarla Roma ve Bizans dönemine ait birçok tarihi ve arkeolojik yapıtın ortaya çıkmasını sağlayan, üç yıldır Aydın´daki ?Tralleis? kazılarını yürüten Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Öztürk, Zeytinli Ada´ya geldi. Öztürk, adadaki siyah göktaşı hakkında şu bilgiyi verdi:
?Bu taşın, buraya Kral Kyzikos döneminde getirildiğini düşünüyoruz. Taşın çok büyük bir olasılıkla ?Metroon´ yapısından, ?Demeter´ diye adlandırılan ana tanrıça kutsal alanından geldiğini tahmin ediyoruz. Kyzikos antik kentini Tanrı Apollon´un oğlu Miletos kurmuştur. Atmosferden düşmesi nedeniyle siyah olan bu taşın, Apollon´un simgesi olduğu kabul ediliyor. Apollon´un aynı zamanda güneşin hem kendisi, hem de simgesi olduğu antik kaynaklarda yer alıyor

Bu taşlar, güneşin yakıcılığı ile eşdeğer kabul ediliyor. Aynı zamanda Apollon tapınaklarının altında da bulunuyor. Bu ?Antikonik´ taşlar, bütün dinlerde bir tanrıya atfedilmiştir. Yani, tanrıların bulunmadığı dönemlerde, tanrı heykellerinin öncüsü olup, bu taşlara tapınılıyordu. Bu taşın Bizans döneminde, ?Naos´ denilen kutsal alan kısmında, yani ön odada olduğunu düşünüyorum. O dönemde, siyah taşın, halk arasındaki kullanım amacı şifa ve dilekleri içermektedir. Antik dönemde hastaların bu taş önünde kurban kesmesi, çocuğu olmayan kadınların taşa el sürerek dua etmesi, savaşa gidecek ordunun bu taşın önünde kurban kesmesi, bu taşın önündeki ızgaranın üzerinde kurban kesilmesi ve bu sırada insanların, kafalarını ızgaranın altına sokarak günahlarından arınacaklarını düşündükleri antik kaynaklarda yer alıyor. Aslında biz, 2006 yılından bu yana taşın varlığını biliyoruz. Ancak taşın yarısının beton içinde kalması ve antik dönemde adadan toprak almaya gelen gemilerin bu taşa bağlanması nedeniyle taş ile ilgili çalışma ya da odak noktası oluşturamamıştık.?
Zeytinli Ada´ya, 7 kilometre uzaklıktaki Kyzikos´tan geldiği sanılan 2 metre 15 santimetre uzunluğunda, 1.21X95 santimetre kalınlığında, 3 tona yakın ağırlıktaki taşın inanç turizmine önemli katkı sağlaması, taşın en geç perşembe gününe dek, Erdek Belediyesi´nin çalışmasıyla, 2x2 metre boyutlarında, 50 santimetre yüksekliğindeki mermer bir blok üzerine monte edilecek. Adanın
güney doğusundaki taşın yeni yerine konulması için Balıkesir Anıtlar Yüksek Kurulu´ndan izin alındı.
Bilindiği gibi, Erdek Belediyesi, Zeytinli Ada´yı ?dünyanın ilk ada müzesi? olarak işletmeye hazırlanıyor.
Belediye, Kültür-Tabiat Varlıklarını Koruma ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından sözlü izin alınan adanın ziyaret ücreti de ulaşım dahil kişi başına 10 lira olarak belirlendi.
Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli