Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt: ?Üreticiler emeklerinin karşılığını alamıyor?

Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt: ?Üreticiler emeklerinin karşılığını alamıyor?

Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, ilçe tarımı ile ilgili düşüncelerini açıkladı.

Gönen Ziraat Odası Başkanı Necati Özkurt, ilçe tarımı ile ilgili düşüncelerini açıkladı.
Süt üreticilerine litre başı verilen 2.80 liralık artışın yeterli olmadığını öne süren Özkurt, ?Yem fiyatlarında yıldaki artışın yüzde 40´lara ulaştığı bir dönemde, çiğ süte verilen yüzde 10´luk zam çok yetersizdir? dedi.
Çiğ süt/yem paritesinin ayarlanmamasının üreticiyi mağdur ettiğini vurgulayan Özkurt, şunları söyledi:
?Şu anda kaliteli bir beyaz peynirin kilosu 100 liradan aşağı değil. Süte verilen fiyat ise üreticiyi memnun etmekten uzak. Buna paralel olarak üreticiler, hayvancılıktan da yavaş yavaş çekiliyor. Et fiyatları da yüksek seyrediyor. Bugün dana etinin kilo fiyatı 36 lira dolaylarında. Ne yazık ki, dana kıyması diye inek kıymasını satanlar az değil. Bu durumda tüketici aldatıldığı gibi üretici de kazanamıyor. Asıl kazananlar ise ürünü rafa koyup satanlar oluyor. Buna paralel şekilde üreticiler de azalıyor. Hayvancılık her geçen gün geriliyor.?
Pirinç fiyatları hakkında da bilgi veren Özkurt, şöyle konuştu:
?Pirinçte durumumuz kasım ayının ortalarına kadar iyiydi. Üretici de fiyatlardan memnundu. Ne zaman ki hükümet, pirinç ithalatına başladı, üretici için durum bozuldu. Fiyatlar düştü ama raflarda düşmedi. 2021 yılının, üreticilere neler getireceğini öngörmemiz çok zor. Çünkü yalnız uygulanacak fiyatları öngörmemiz yetmiyor. İklimsel olayların nasıl gerçekleşeceğini, kuraklık yaşanıp yaşanmayacağı bilmiyoruz. Temennimiz, 2021´in hem üretici, hem de tüketiciyi memnun etmesidir.?
Haber : Önder Balıkçı



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false