Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

Gümüş, dış politikayı değerlendirdi

Gümüş, dış politikayı değerlendirdi

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Türk dış politikasında son dönemde yaşanan sorunları ile çözüm önerilerini açıkladı.

CHP Balıkesir Milletvekili H. Ahmet Gümüş, Türk dış politikasında son dönemde yaşanan sorunları ile çözüm önerilerini açıkladı.
CHP Balıkesir Milletvekili Gümüş, Güneydoğu Avrupa Savuma Bakanları Süreci Komitesi Anlaşmasının uygun bulma Kanunu görüşmelerinde yaptığı konuşmada 21. yüzyılda yaşanması beklenen uluslararası gelişmeler karşısında Türkiye`nin izlemesi gereken yol üzerinde dururken, Türk dış politikasında son dönemde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini anlattı.
Güneydoğu Avrupa ülkeleri olarak anılan Balkan ülkelerinin kurduğu Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Parlamenter Asamblesi Türk Grubu`nun üyesi CHP Balıkesir Milletvekili Gümüş, TBMM Genel Kurulu`nda Uygun Bulma Kanunu görüşmelerinde yaptığı konuşmada Türk Dış Politikasında son dönemde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini sıraladı.
Gümüş: "Küresel dengesizlikler barış içinde atlatılmalı"
21. Yüzyılın başlarında, Dünya`nın içinde bulunduğu uluslararası konjonktürde yaşanan sorunların barış içinde çözülmesi gerektiğine vurgu yapan Gümüş, Hem Büyük Okyanus`a, hem Atlas Okyanusuna, hem de Akdeniz`e kıyısı olan ülkelerde önemli değişiklikler olduğunu ifade etti. 
Bu ülkelerde siyasi yapıların değişmesi için uluslararası müdahalelerin gündeme geldiğini vurgulayan Gümüş, geleceğin dünyasında birbirini dengeleyen uluslararası ekonomik bölgesel entegrasyonlar ve yeni savunma anlaşmalarının öneminin olağanüstü ölçüde artacağının altını çizdi.
Gümüş: "İstikrarsız bölgeler ile entegrasyon yapılmaz"
Türkiye için en uygun ekonomik entegrasyon bölgelerinin Kuzey, Batı ve Doğusundaki bölgeler olduğunu vurgulayan Gümüş, AKP Hükümetinin Dışişleri birimlerinin, dış politika konusundaki uyarılara kulaklarını tıkamaya devam ettiğini sözlerine ekledi. 
Geleceğin dünyasının, bölgesel entegrasyonlar ve yeni bölgesel savunma anlaşmalarıyla Türkiye gibi gelişen ülkelere önemli ve daha büyük hareket alanları sunma olanağı vereceğini ifade eden Gümüş, istikrarsızlığın bir ülkeden komşusu olan bölgelere rahatlıkla sirayet edebileceğinin altını çizdi.
Geçmişte karmaşık etnik yapıları nedeniyle çeşitli istikrarsızlıklar ve çalkantılar yaşamış olan Balkan ülkelerinin, bugün artık bu çağrışımın unutulması nedeniyle "Güneydoğu Avrupa Ülkeleri" olarak anılmak istendiğini hatırlatan Gümüş, bu coğrafyanın Türkiye açısından çok önemli ve özel olduğunu, Balkanlar`da karşılıklı güven ve istikrarın sağlanması ve iyi komşuluk ilişkilerinin kurulmasının ise ancak Türkiye`nin de içinde bulunduğu etkin bir uluslararası örgüt yoluyla mümkün olabileceğini vurguladı.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli