Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

Gümüş, Susurluk Tesislerinin araştırılmasını istedi

Gümüş, Susurluk Tesislerinin araştırılmasını istedi

İnşaatı devam etmekte olan İstanbul – İzmir otoyolunun tamamlanması durumunda Bursa – Balıkesir yolu üzerindeki mevcut tesislerin durumunun ne olacağını gündeme getiren CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, mevcut yol üzerinde özellikle Susur

İnşaatı devam etmekte olan İstanbul – İzmir otoyolunun tamamlanması durumunda Bursa – Balıkesir yolu üzerindeki mevcut tesislerin durumunun ne olacağını gündeme getiren CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, mevcut yol üzerinde özellikle Susurluk İlçesi'nde çok sayıda tesis olduğunu ve bunların kapanması durumunda binlerce kişinin işsiz kalacağını ve yüz milyonlarca lira yatırımın boşa gideceğini gündeme getirdi.
Konuyla ilgili Meclis'e bir araştırma önergesi sunan Gümüş, Susurluk İlçesi'nde yoğunlaşan bu tesislerin bölge için bir kültürel değer olduğunu ve konunun araştırılarak İlçe'nin gerek ticari gerek kültürel olarak zarar görmesinin önüne geçilmesi için çalışma yürütülmesi gereği üzerine vurgu yaptı.
Susurluk yol dinlenme tesislerinin bölge kültürünün tanıtımı ve yeniden üretimini sağladığı gözetildiğinde, tesisleri yok etmenin kültürü yok etmek anlamına geleceğini ve buna kimsenin hakkı olmadığını ekledi.
Balıkesir Milletvekili Gümüş'ün Meclis Başkanlığına sunduğu Araştırma Önergesi şöyle: Yapılmakta olan İstanbul – İzmir otoyolunun tamamlanması ile birlikte Bursa – Balıkesir yolu üzerindeki mevcut tesisler ticari olarak işlevlerini büyük ölçüde kaybedecek ve ticari varlıkları riske girecektir. Özellikle Susurluk İlçesi'nde yoğunlaşan bu tesisler bölge için bir kültürel değer haline gelmiş durumdadır. Adı geçen tesislerde yüz milyonlarca liralık yatırımlar ve binlerce çalışan bulunmaktadır. Yeni yapılan yol, Susurluk ilçesinin tarımsal alanlarını azaltarak halihazırda üretim düşüklüğüne ve işsizliğe neden olmuşken bir de bu tesislerin kapanması bölgede ciddi işsizlik ve dolayısıyla sosyal problemlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır. Susurluk'ta nüfusun önemli oranında vatandaşımız geçimini Bursa – Balıkesir karayolu üzerinden sağlamaktadır. Yol boyu mevcut olan konaklama tesislerinde binlerce kişi çalışmaktadır. Bu tesislerin kapatılması söz konusu olursa bu binlerce kişi işsiz kalacak, yapılan yüzlerce yatırım alanı ve tesisi heba olacaktır. İkinci konu; yeni yapılan yolun tarım arazilerinden geçiyor olmasıdır. İstanbul – İzmir otoyolunun geçtiği alanlar ve her iki tarafında imara açılacak alanlar düşünüldüğünde, önemli ölçüde bir tarım alanı yok olacak ve geçtiği illerin tarım rekoltelerini düşürecektir. Ayrıca alan küçüldüğü için zaten sorun olan tarım alanındaki işsizliği arttıracaktır. Yatırım yapılırken, yarattığı işsizlik oranının en az eşiti mümkünse daha fazlası kadar istihdam sağlaması garanti edilmelidir. Bir diğer konu ise; yeni yol yapılırken geçeceği yerlerin seçiminde bölge halkının ihtiyaçlarının ve eğilimlerinin yeterince gözetilip gözetilmediği konusudur. Yüzlerce tesisi olan Susurluk ilçesi yakınından geçerken, mevcut tesislere vereceği zararın gözetilip gözetilmediği konusu şüphelidir. Bölge halkı için ticari kazanç ötesinde bir yöresel kültür oluşturma özelliği taşıyan bu tesislerin zarar görmemesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Susurluk'un ekonomik hayatında bir çöküş yaratmamak için İstanbul – İzmir otoyolu projesinin bölge halkına ve ticaretine vereceği zararların nasıl bertaraf edileceğinin araştırılması amacıyla Anayasanın 98'inci, İçtüzüğün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz. Balıkesir – Bursa karayolu üzerinde özellikle de Susurluk İlçesi'nde yer alan yol tesislerinin yeni açılacak İstanbul – İzmir otoyolunun tamamlanmasıyla birlikte ticari hayatlarının zarar göreceği hatta varlığının tehlikeye gireceği düşünülmektedir. Konunun özellikle Susurluk'ta ekonomik, kültürel, sosyolojik sorunlara neden olabilecek nitelikte olması nedeniyle durumun araştırılması için Meclis Araştırması açılması gerekli görülmüştür.”


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 15 ° / 10.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı