Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

Güney Marmara deprem kuşağında

Güney Marmara deprem kuşağında

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Bursa Şubesi Başkanı Engin Er ?Bandırma, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova Türkiye´nin en önemli deprem kuşaklarının üzerinde bulunmakta.? dedi.

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Bursa Şubesi Başkanı Engin Er ?Bandırma, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova Türkiye´nin en önemli deprem kuşaklarının üzerinde bulunmakta.? dedi.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Bursa Şubesi Başkanı Engin Er, Bandırma´da bir otelde düzenlediği basın toplantısında, amaçlarının jeolojik ilmin gerektirdikleri bilimsel verileri Bandırma özelinde uygulamak olduğunu söyledi.
Er, ?Türkiye´nin ekonomik durumunu sarsacak kadar ki 17 Ağustos depremini yaşadık. Bir 2011 Van depremini yaşadık. Türkiye´nin ekonomisini sarsacak kadar önemli, binlerce canlarımızı kaybedecek kadar önemli bu olay üzerinde elbette durmamız lazım? dedi.
Daha güvenli bir şehir olunmasının önemine dikkat çeken Er, ?Bandırma özeline geldiğimiz zaman; Bandırma, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova Türkiye´nin en önemli deprem kuşaklarının üzerinde bulunmakta. Devletin resmi kanalında yayınlanmış haritada, Bandırma´nın kuzeyinde ve güneyinde, enerji boşalımı olacak. Buraya yakın olan her yerleşim birimi dikkat etmelidir.
Türkiye´nin dünyada önemli bir deprem kuşağında olduğunu vurgulayan Er, ?Bandırma´da bu önemi deprem kuşağında yer alıyor. Bu depremlerin durdurmanın yolu yok mu? Var. Bir yolu var oda mantodaki ısıyı durdurmak. Eğer biz mantodaki ısıyı durduramazsak bu depremler oluşmaya devam edecek. Mantodaki ısıyı durdura bilir miyiz? Durduramayız. Isıyı yok edersen zaten hayat biter. Dolayısıyla bu depremler mantoda ısı olduğu müddetçe, Türkiye´de ki hareket devam edecektir. Bunlara karşı yapılması gerekli şeyler şunlar: 1- Öncelikle 1/100 binlik planlarımızda doğal afetleri işlememiz lazım.2- 1/100 binlik planlara doğal afetleri işlememiz lazım mikro bölgeleme yapmamız lazım, yapılan bu çalışmaların da arazide uygunluğunu mutlak surette kontrol etmemiz lazım.? diyerek sözlerine ekledi.
Haber :?Ahmet Pesen



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli