Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Güney Marmara, Şirinçavuş´ta buluştu

Güney Marmara, Şirinçavuş´ta buluştu

Toplantıdan çıkan ortak ses: ?Termik santral istemiyoruz?

Bandırma´ya bağlı Şirinçavuş Mahallesi´nde(eski köy) yapılmak istenen ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılan termik santral ile ilgili olarak vatandaşı bilgilendirme toplantısı gerçekleşti. 10 Aralık 2015 Perşembe günü, saat 11.00´de yapılacak ÇED toplantısı öncesinde Şirinçavuşluları bilgilendirmek amacıyla köy kahvehanesinde gerçekleşen toplantıya Bandırma´dan da, belediyeye ait araçlarla taşınan kalabalık bir topluluk katıldı. Köy muhtarı Hamit Kurt´ın ?hoş geldiniz? konuşmasının ardından düşüncelerini açıklayan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Şirinçavuş merkezine 500 metre uzaklıkta, ithal kömürle çalışacak bu santrale karşı olduklarını vurgularken, ?Türkiye, termik santralin zararlarını yaşayarak gördü ve görüyor. Bu termik santralin de çevreye zarar vereceğini düşünerek karşı çıkıyoruz. Buraya termik santral kurmak isteyen şirketin sadece 250 bin liralık sermayesi var. Buna rağmen 1,6 milyarlık böyle bir yatırıma girişmek istiyor. Üstelik, bu şirketin, termik santral bölgesinde bir metre karelik yeri bile yok. Bu yeri, vatandaşların arazilerini kamulaştırarak ucuz bir şekilde eline geçirmeyi planlıyor? dedi. Söz konusu santralin, yılda 1 milyon 600 bin ton ithal toz kömürle çalışacağını, 1 milyon ton uçucu tozun çevreye yayılacağına işaret eden Mirza, şunları söyledi: 


?Bu santral, yalnız Şirinçavuş´u değil, bölgedeki tüm köyleri ve Erdek Körfezi´ni de olumsuz etkileyecektir. Soğutma suyunu Erdek Körfezi´nden alıp, yine denize bırakacak olması nedeniyle ?Mavi Bayraklı´ Erdek Körfezi de büyük tehdit altındadır. Bu santrale, ÇED toplantısının yapılacağı 10 Aralık günü de buraya gelerek karşı çıkmalıyız.?
ENGÜDAR KONUŞUYOR
Toplantıyı organize eden Bandırma Kent Konseyi´nin başkanı mimar Şerafettin Engüdar, kurulması planlanan bu santralin, Bandırma, Erdek, Gönen ve Manyas ilçelerine olumsuzluklarının kaçınılmaz olacağına dikkati çekerken, ?Santralin kurulmak istendiği yer 1. ve 2. sınıf tarım arazileri ve sit alanları, zeytinlik ve ormanlık alanları kapsıyor. Düzenlenecek ÇED toplantısından, Balıkesir Büyükşehir ve Bandırma belediyelerinin de haberi yok. Bu santralin buraya kurulması hem Bandırma, hem de Erdek adına cinayetten farksızdır? diye konuştu.
Bandırma Makine Mühendisleri Odası Başkanı ve Bandırma Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Gürbüz Gözcüler´in, kurulmak istenen santralin Güney Marmara´ya vereceği zararları kapsayan konuşmasının ardından, ülkemizdeki termik santrallerin zararlarını yansıtan sinevizyon gösterisi, Kent Konseyi Genel Sekreteri Necdet Mancılık´ın sunumuyla gerçekleştirildi.
Ardından söz verilen Balıkesir Tabipler Odası Bandırma Temsilcisi Dr. Selim Panç, termik santralin, bölgede büyük çevresel zararlara neden olacağını belirtti.
DR. KADİR DADAN KONUŞUYOR
Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Dr. Kadir Dadan, ?Bu termik santrali istemiyoruz? diye başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
?Bu termik santrale ihtiyacımız yok. Erdek´e de, gerek zeytinlikler ve gerekse turizm açısından zararlı olacağı açık. Bu konuda el ele vererek, bu bölgede termik santral istemediğimizi ve bölgenin, termik santrale ihtiyacı olmadığını hem Türkiye´ye, hem dünyaya ilan edelim. Şirinçavuşluların yanındayız.?
HALİT SEZGİN KONUŞUYOR
Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin de konuşmasında, istihdam ve üretime karşı olmadıklarını, ancak tarım arazilerinin de korunmasından yana bulunduklarına dikkat çekerken, şu değerlendirmede bulundu:
?Elbette ki ülkemizin, enerjiye ihtiyacı var. Ancak, Avrupa ülkelerinin, termik santrallerden vazgeçtiği bir dönemde biz, hâlâ termik santral kurmaya çalışıyoruz. Örneğin, Almanya da termik santrallerden vazgeçerek, güneş enerjisine yöneldi. Üstelik Almanya, ülkemizin yarısı kadar güneş alan bir ülke durumunda. Bölgemiz, rüzgar ve jeotermal enerji kaynaklarına sahip olmasına rağmen termik santraller kurulmasını doğru bulmuyoruz. Çevreyi, doğayı ve tarımı önemseyen Bandırma Ticaret Borsası olarak termik santrale ?hayır´ diyoruz.? Haber : Önder Balıkçı



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli